[VAŽNO!] Glas naroda - promjene na forumu

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

goran_
Spol: M

Re: [VAŽNO!] Glas naroda - promjene na forumu

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la:Dragi članovi i vas par članica foruma! :D

Otvaram raspravu u koju ste svi pozvani uključiti se. Štoviše, smatrajte to svojom dužnošću :D
Možete komentirati gore navedene prijedloge ili dodati svoje, izraziti jeste li za ili protiv određenog prijedloga; naravno, uz prikladno obrazloženje. Ako se sve bude odvijalo kako treba, nadam se da ćemo vrlo brzo uspjeti provesti većinu prijedloga koje budete smatrali korisnima, i svi ćemo živjeti happily ever after :D

Nisam nigdje vidio da ovo postoji, pa evo jedan prijedlog za podforum ili što već - licence i autorska prava.

Danas je broj licenci koje na ovaj ili onaj način dozvoljavaju kopiranje i garantiraju ljudima
određene slobode ogroman, stvarno bi se imalo o čemu razgovarati i pojasniti svima koji nisu načisto.
A mislim da je danas malo tko načisto sa svim detaljima.

IMHO, licence su jako važna stvar. Bez poštivanja licenci, svatko radi što god mu padne napamet. I onda neke aplikacije i formati dokumenata postanu "standard", i to stanje je sada teško promijeniti,
a sve to dobrim dijelom zato što većinu ljudi za licencu nije bilo briga. Iako će netko vjerojatno reći da je upravo nepoštivanje licence u vremenu totalnog kaosa mnogima omogućilo da npr. dobiju alate za rad bez kojih ne bi mogli raditi.

Jasno mi je da stvari nikad nisu crno-bijele, pa ipak - mislim da je konačni cilj da se stvari postave na ispravnu osnovu.

Znači, podforum bi mogao služiti i kao navođenje konkretnih primjera (koji ne moraju biti vezani za softver)
zašto autorska prava u klasičnoj formi ne odgovaraju današnjem vremenu, a istovremeno bi se moglo raspravljati o recimo odabiru licence za određene potrebe, pojašnjavanju detalja i sl.

A evo i jedna stvar koja odlično pokazuje koliko inzistiranje na zabrani kopiranja zapravo može nanijeti štetu.
A zakonski je nažalost, sve u redu:

Pogledajte ovo: http://www.tip-tip.hr , kliknite na bilo kojeg psa s lijeve strane i onda pogledajte što piše ispod velike slike, crvenim slovima.

Sada uzmite u obzir da svaki od tih pasa zakonski ima garantirano 60 dana života, a nakon toga ih se može uspavati.
Mislim da je savršeno jasno da neka CC licenca puno bolje odgovara ovoj potrebi. Ali - zabrana kopiranja i distribucije?!
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Na forumu je do sada po raznim temama bilo i vise nego dovoljno rasprava o najrazlicitijim licencama, vlasnickim pravima, dijelovima od kojih se sastoje, nacinima na koje funkcioniraju, te analiza dobrih i losih strana.
Portal i forum LZS je usvojio i promice filozofiju FLOSS-a, te djeluje u skladu s tim. Stoga, nacelno se protivimo bilo kakvim licencama i zakonima koje ogranicavaju slobodan uvid u osnovni kod, njegovo mijenjanje, kopiranje, distribuiranje i nacin koristenja. Dakle, sve sto nije u skladu s GPL licencom.
Standardi uvijek moraju postojati. Oni olaksavaju i omogucuju rad i komunikaciju medju korisnicima i onima koji razvijaju softver, ali licence ne smiju postavljati ogranicenja.
Preporucam da jos malo proucis kljucne pojmove na nasem forumu, wikiju, portalu i diljem interneta.

Poslano sa mog Vip Racer III koristeći Tapatalk 4
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
goran_

Post Postao/la goran_ »

hm :)

Poanta je bila ovo, možda sam previše spominjao restrikcije:

O licencama se možda pričalo svugdje, ali ne postoji jedinstveni podforum,
a to definitivno otežava i snalaženje i informiranje svima koji dođu.

A GPL je danas jedna u moru licenci koje dozvoljavaju kopiranje/mijenjanje/distribuciju itd, ali razlike između pojedinih licenci i
specifičnosti su upravo ono što mi se čini dovoljno da se napravi podforum.

Prije godinu-dvije-tri je bila dosta zanimljiva rasprava na forumu jednog cms-a (concrete5).
Oni jedno vrijeme nisu dopuštali GPL licencu za module koje su prodavali.

Naime, poslovni model im je bio takav da su zapravo imali open-core, odnosno jezgra cms-a je bila pod nekom od slobodnih licenci,
(mislim MIT), ali dodatne module koji su omogućavali često korisne, a nekom i neophodne stvari su prodavali.

Caka je bila u tome da moduli nisu zapravo bili slobodni. Dobio si source, ali pod licencom
koja je uglavnom branila instalaciju tih modula na više od jedne domene, ili je trebalo ekstra platiti ako si recimo developer
pa želiš licencu koja pokriva više instalacija.

I, sad - da li je to u duhu FLOSS-a? Zapravo nije.

Da li su mogli imati drugačiji poslovni model koji bi poštovao slobodu korisnika?

Iskreno ne znam, ali mislim da bi definitivno bilo puno teže, ako bi bilo moguće.

Na kraju, ovaj post je sada možda dobar primjer zašto bi podforum bio dobar. Jednostavno, zato što ovo netko neće nikad ni pročitati
ako ostane tu gdje je. A stvarno ima materijala za raspravu na jednom mjestu.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Dakle, ti predlažeš otvaranje novog podforuma posvećenog licencama i autorskim pravima?

(Valjda sam dobro shvatila, puno petljaš u ta dva posta :hihi )

Na LZS forumu se inače jako, jako rijetko otvaraju novi podforumi. Barem je dosad to bila praksa. Već je bilo prijedloga za razne podforume, ali niti jedan nije prihvaćen. Najčešći razlog je to što se ne može opravdati otvaranje novog podforuma pozivanjem na interes korisnika.

Naime, iako LZS forum ima velik broj registriranih članova, jako jako jako mali dio tih članova je zaista i aktivan na forumu. Najaktivnije su teme u podforumu Razno (čavrljanje, Glazba i Humor, gole tete i kul stvari). Povremeno aktivnost "skoči" u nekim relativno "kontroverznim" ili "vrućim" temama u podforumu Linux vijesti, ali to je manje više to.

Novi korisnici najčešće ostave temu u Predstavljanju, postave problem koji ih muči i zbog kojeg su se registrirali (i to obično postave u neodgovarajuć podforum jer NE ČITAJU PRAVILA :twisted: ) i onda netragom nestanu, do sljedećeg problema.

Zbog svega toga se obično razmišljalo i odlučivalo u smjeru neotvaranja novih podforuma, jer nema smisla otvoriti podforum u kojem će postati samo par osoba. Slažem se da su te teme jako važne i o njima bi apsolutno trebalo raspravljati, ali je li zaista nužno otvarati cijeli podforum za to?

Ja smatram da nije. Ono što bi se moglo učiniti jest objediniti neke teme u kojima se već raspravljalo o tome u zbirnu temu i postaviti ju u podforum Linux općenito, možda čak i kao sticky da bude uočljiv(ij)a. Tako će oni koje to zanima uvijek moći pronaći sve potrebne informacije, bilo koristeći forumsku search funkciju, bilo direktno otvaranjem teme.

calisto je spomenuo da se već naveliko raspravljalo o autorskim pravima i licencama na forumu, i to je točno. Evo samo nekih tema koje to potvrđuju:
Why Shuttleworth is important to desktop Linux
Licenciranje i aplikacije na Linuxu u QT-u
GPL i lova ($$$)
Jesam li dobro shvatio?
Open vs Proprietary Source Software in Croatia
Kako živjeti od Linuxa i slobodnog softvera
Jedno načelno o GNU licencama
Trend opadanja broja projekata s copyleft licencama
Licence završnih i diplomskih radova u HR
Microsoftovo NE softveru pod GPL-om u Marketplaceu
Android je opensource ili ne?
(i)legalni softver
Patenti

Tu imaš što čitati za sljedećih par mjeseci :D
Uključi se, podigni neku temu, komentiraj, oživi raspravu. Tako ćeš moći sam procijeniti koliki je interes za takve teme, a dobit ćemo i nekakav uvid u potencijalni odaziv korisnika kad bi se otvorio takav podforum.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovo sa sticky temom nije loše, sa time da bi u prvom postu mogli biti neki važniji zaključci koji su se donijeli u diskusijama,
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Slažem se s Abzeenth.
Iako smo imali nekoliko rasprava o licencama. U raspravama su uglavnom aktivnije sudjelovale dvije-tri iste osobe uz ponekog padobranca. Zbog toga smatram da bi poseban podforum koji bi se bavio samo licencama mjesecima bio bez ikakve aktivnosti.
Ako želiš popularizirati temu licenci i objasniti kontroverze, slobodno napiši članak ili seriju članaka za naslovnicu. Na taj način će do prave informacije doći više osoba, a garantiram i da će u raspravi sudjelovati više osoba nego tu na forumu.
goran_

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la:Dakle, ti predlažeš otvaranje novog podforuma posvećenog licencama i autorskim pravima?
(Valjda sam dobro shvatila, puno petljaš u ta dva posta :hihi )
Znam, malo sam zbrkan. Sad ću još malo :)

Prvo, tnx na linkovima. Neke stvari sam pročitao prije, ali neke nisam.
A s obzirom gdje su, sumnjam da bih ih našao - što valjda isto nešto govori.

Ja i dalje mislim da je tema prevažna da bi bilo prepušteno slučaju da li će to netko pročitati.
Osim toga, tu bi se moglo pričati i o CC licencama koje nemaju puno veze ni s "linuxom općenito" ni s "linuxom razno",
a najmanje s "linux vijesti", već općenito s kulturom.

Možda i nije toliko bitno da li je podforum ili sticky, ali ipak se slažemo da je stvar važna.
Da ste se vodili principima poput "hoće li nas itko čitati, ima li to smisla pokretati" kad ste kretali s LZS-om, ne biste napravili ništa.

Licence i FLOSS imaju puno više veze jedno s drugim nego Teta dana i FLOSS.
Ako se nekom gledaju zgodne tete, to danas sigurno nije neki problem.
Ali - dobro je sve što diže promet, zar ne? Ako uz to podigne još nešto, tim bolje...
(da sam kojim slučajem žensko ili gay, vjerojatno bih se pitao zašto onda nema i dečka dana, ovako me baš briga )
A možda baš ima dosta cura koje bi htjele gledati zgodne dečke u uskim majicama, šta znaš...

NHF, samo još jedan način razmišljanja :) Napravite što mislite da ima više smisla.

I sticky je sigurno bolje nego razbacani postovi po Linux vijesti i ne znam gdje sve ne.

@Suko
Što se tiče članka za naslovnicu, možda nakon nekog vremena i bude.
iStop

Post Postao/la iStop »

Mislim da bi trebalo omogućiti davanje zahvala za sve vrste poruka a ne samo savjete i slično. Recimo, kad neko pošalje dobar vic (baš sam se nasmijao jednom od Bertonea) ili link na glazbeni spot kojii se nekom drugom sviđa.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

hvala != like
Ne zahvaljujes se ljudima na vicevima u stvarnom zivotu.
iStop

Post Postao/la iStop »

iweb je napisao/la:hvala != like
Ne zahvaljujes se ljudima na vicevima u stvarnom zivotu.
Da, ali u stvarnom životu se na dobar vic nasmiješ, a što ovdje... Ljudi šalju viceve a nema apsolutno nikakve reakcije.

Recimo, Suko je u zadnjih 2-3 dana poslao nekoliko dobrih, čak i jako dobrih šala, a nema ni pozitivne ni negativne reakcije na njih.

Da mu svi odgovorimo sa smajlićem, bio bi to jako veliki broj poruka.

Davanje zahvale je puno bolje rješenje jer ne bi zatrpalo forum a osoba koja šalje poruke s vicevima dobila bi poticaj da nastavi sa slanjem novih viceva.

Međutim, nije to neko suštinski bitno pitanje. Samo bi mi bilo žao da ljudi odustanu do slanja viceva (ili drugih aktivnosti) zbog toga što nema reakcija na njihove poruke.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
Odgovori