Novi jezici, njihove paradigme i web programiranje :)

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
jurastublic
Spol: M

Re: Novi jezici, njihove paradigme i web programiranje :)

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:Svakao da sam tvrdoglav tu jer je i druga strna tvrdoglava u smislu da kao tupi propovijedaju iste jezike bez obzira na to škoje su potrebe.
Ne znam, vjerojatno si pod pritiskom takvih ljudi. Meni takvo što ne bi palo na pamet ali ja i nisam profesionalni programer. Izgleda da i u toj branši ima puno ljudi koji misle da su povukli Boga za bradu.
Samo reagiram zato što vidim da i ti iz reakcije radiš to isto, "C je najbolji, C ovo, C ono".
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Moja je greška što sam koristio C kao specifični primjer dok sam više mislio "standardizirani jezik". Uoći da nisam nigdje rekao "C je najbolji" već da je to percepcija i predrasuda ekstra pojačana stanovitim forumašem. Svakako, C kao specifični primjer ima nekih svojih mana, ali u svjetlu mana koje donose drugi jezici, ove mi se čine bitno manjima . I to je zapravo ono, ovdje opet nije zapravo spomenuta alternativa klasičnim jezicima IAKO je jasno koje probleme generiraju.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Ljudi ti preporučaju te jezike i frameworke jer u praski aplikacija mora biti gotova sutra, a danas do kraja dana trebaš imat nešto za pokazati.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
jurastublic

tartaglia je napisao/la:Ljudi ti preporučaju te jezike i frameworke jer u praski aplikacija mora biti gotova sutra, a danas do kraja dana trebaš imat nešto za pokazati.
Da, nažalost je tako, ali stoji ono što shrike kaže da bi trebalo planirati na dugi rok jer su inače troškovi održavanja puno veći.
Ja sam u svojoj firmi morao "spašavati" veliku količinu podataka iz tzv. knjigovodstvenog programa koji je bio očajno napisan u cliperu jer se isti raspao a iz softv. firme su rekli da je "programer koji je znao s time" netragom nestao. Kako je trebalo raditi godišnje obračune s tim podacima, bilo mi je lakše napisati novi program nego prebacivati sve to u kupovni. (Iako sam fizički radnik, znali su da se kužim u to pa nisam mogao odbiti). Slična priča je bila i s firmom jednog poznanika. Uglavnom, troškovi loše izvedenih programa su puno veći od početne cijene-vremena i jako su nepredvidljivi.
gagiD

Post Postao/la gagiD »

nicky je napisao/la:shrike, zaboravio si dodati još nešto:

Java, php, python, ruby su pisani u C-u i kad bi C propao, propali bi i svi ti jezici :-D
ako cemo tom logikom , onda ispade Assemlby najbolji :hmm

A sto se tice C-a , ne zaboravimo da se kernel pise u C-u :)
Zapravo sve aplikacije koje trebaju da rade sigurno , brzo , uz malo potrosnje memorije su pisane u C ili C++.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Misliš na assembler, ne assembly ;)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
jurastublic

gagiD je napisao/la:A sto se tice C-a , ne zaboravimo da se kernel pise u C-u :)
Zapravo sve aplikacije koje trebaju da rade sigurno , brzo , uz malo potrosnje memorije su pisane u C ili C++.
:nee Ne piše sigurne aplikacije jezik nego programer a C je daaaleko od toga da bude siguran jezik.
hightech
Kontakt:

Post Postao/la hightech »

Ruby spor ? Salis se :)
Java je kul ako je programer normalan lik ...
C je profi i siguran je onoliko koliko i sam programer ...
LISP definitivno i jeste najmocniji jezik, tu se slazem sa par IT magova danasnjice ...
... šta god da učiniš ... NISI DOBRO IZRAČUNAO ...
... for good fun and advanced thinking join WS1 ...
... do Boga je put dosta kratak, ne moras dalje od svog srca ...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Uopće se ne šalim. ruby je očajnički spor. U stvari, ruby je dobar za jednu stvar jer se u njemu može aplikacija uistinu jako brzo napisati, a to je izrada prototipa. Napišeš u ruby u 1-2 dana što želiš, i ako radi onda napišeš u nečem bitno bržem, recimo lisp/C/Fortran. Inače, uopće se nisam šalio oko faktora brzine, C je doslovno između 60x i 200x brži od rubya sa radikalno manjom potrošnjom memorije.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
gagiD

Post Postao/la gagiD »

jurastublic je napisao/la:
gagiD je napisao/la:A sto se tice C-a , ne zaboravimo da se kernel pise u C-u :)
:nee Ne piše sigurne aplikacije jezik nego programer a C je daaaleko od toga da bude siguran jezik.
Nisam se bas najbolje izrazio , mislio sam na to da sistemi kao na primer na aerodromima i sl. u vecini slucajeva su pisani u C ili C++.
Odgovori