Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH

Post Postao/la shrike »

Bertone je napisao/la:@shrike ne razumijem ovaj dio s poznavanjem engleskog ili želiš reći da za win ne moraš znati engleski?
Moraš, ali ga brdo ekipe ni ne zna (pogotovo u osnovnoj školi). Zato i klikću yes-next-ok i klikne na prozore sa greškom u 1 ms jer tako i tako neće razumijeti što je napisano. Na kraju krajeva, čak da svi i znaju engleski (što ne znaju), hrvatski je službeni jezik i knjige moraju biti pisane na hrvatskom. Dakako, kako kompletni prijevodi linuxa na hrvatski ne postoje, edukacija iz engleskog bi se morala isto tako provoditi paraleleno sa onom iz informatike.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la:
Shrike, jel spomenuti autori primaju honorar za pisanje tog udžbenika od Vlade koja se zalaže za "otvoreni kod"? Ako ne, onda nemamo o čemu pričati... Pa nitko ne očekuje da će volonteri pisati udžbenike kako bi konkurirali MS-ovoj mašineriji koja mjesečno izda jednu knjigu o Windowsima, Officeu ili C#-u. To je isto čisto političko pitanje: da Vlada raspiše natječaj za pisanje udžbenika iz informatike koji su u skladu s strategijom o otvorenom kodu, već bi se 10 izdavača diljem zemlje javilo na natječaj i našli bi 30 autora koji bi to pisali punom parom. Prvi udžbenici bili bi gotovoi za 3 mjeseca, a kvalitetniji bi vjerojatno nicali unutar godine dana. Međutim, nema nikakve političke volje za to.

Kao što Microsoft financira autore svoje literature, tako Vlada može financirati ono što je u interesu njezine politike. Stoga, to uopće nije nikakav problem, a pisanje volonterski udžbenika u ovakvim uvjetima je... ha... šteta rada koji nije plaćen.
Moja poanta je izuzetno jednostavna: u ovom trenutku, baš sada, nema nikakvih temelja za uvođenje linuxa u školstvo. Dva primarna problema su tu knjige i needuciranost nastavničkog kadra. Da se to sredi, uz najboji trud i volju, treba minimalno 2 godine. Da li se to moglo već napraviti? najvjerojatnije je. Zašto nije? E, to bi bilo zanimljivo saznati. Ipak, pozivanje na MS mašineriju je OK, samo tko točno konkurira toj mašineriji koja utječe na vladu? Evidnentno, nitko. Zašto ja upirem prst u Guština je taj što on samo tu ideju utjecanja smatra vicem, pa se zapravo nemamo uopće čemu niti čuditi što ekspertna skupina na čiejm je on čelu nije ništa napravila.

EDIT:
Da malo još razjasnim. S obzirom da ne posotje temlji za uvođenje linuxa u školstvo, ne možemo se žaliti zašto se to ne radi. Možemo se žaliti isključivo:

1) na samo potpisivanje sporazuma sa MS-om ako je jasno da je to nepotrebno do očekivnaog trenutka uvođenja alternative i
2) Na to što se ne provodi akcijski plan oko slobodnog softvera.

IAKO, budimo iskreni. Vladi je nbitno što je linux slobodan softver, već to što je besplatan. Ovako su isto dobili besplatni softver, i to onaj na koji su naućili pa što se njih tiče, nema razloga promjenama.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
dupin
Spol: M

Post Postao/la dupin »

Ja se vrlo malo kužim u sve ovo,ali zamislimo ( a to nije teško) nekoga tko nikada u životu nije radio sa linuxom i slobodnim software-om.Zamislimo pritom da taj netko odlučuje o tome koji će se OS i aplikacije koristiti u državi.Ipak čuvši da postoji još nešto osim MS-a možda počne proces promišljanja u stilu "možda bi mgli uzeti i taj,..kako se ono zove,ma onaj drugi... no dobro sjetiti ću se već".Međutim tada mu glavni advokat slobodnog software.a kaže:
Na kraju krajeva, ruku na srce - svi mi koji koristimo Linux znamo da ni Linux nije savršen i bez problema, niti je idealan baš za svakoga i za svaku primjenu. Možemo ga mi preferirati, ali ni Linux nije "čekić za svaki čavao".
Za što će se odlučiti naš izmišljeni korisnik koji je u prilici odlučivati,dobronamjeran je ( ajmo i to pretpostaviti),ali slabo se razumije u cijelu priču.Naravno da zaključuje da je bolje nastavljati plaćati,pa imaš sustav koji radi,nego uzeti nešto što je besplatno ali je upitno hoće li raditi.Kako znam da je upitno?Pa ne znam,ali zagovornici toga to govore.Kud ćeš boljeg i većeg argumenta.Nastavimo kupovati kao što smo kupovali do sada i sve 5. :kava
Nema veće religije od istine!
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Evo još jedan članak:

http://www.zdnet.com/ditch-microsoft-of ... 000022348/

Tu se opet vraćamo na ono, kad treba iskeširati pare iz vlastitog džepa, LibreOffice je odjednom dovoljno dobar. Kada se plaća poreznim novcem, koji je besplatan novac i pada s neba, onda ništa drugo do MS-a ne valja.

Privatnici bi masovno bili i na Linuxu da nije one e-svinjarije koja treba Internet Explorer...
Those who stand for nothing fall for anything.
dupin

Post Postao/la dupin »

mist je napisao/la:
Privatnici bi masovno bili i na Linuxu da nije one e-svinjarije koja treba Internet Explorer...
E,tu mene počne prati parnoja.Nije li ovisnost o Internet Explorer-u tu baš zato da se ne bi koristio Linux? :?
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Evo da ispričam jednu zgodu od prije koju godinu.

Dobivala ja na mail spam od jednog trgovačkog centra i nije bilo metode za unsubscribe. A ja malo onak munjena, i ja sve prijavljujem, pa sam tako krenula prijaviti taj centar Državnom inspektoratu. Pokrenem ja Firefox, odem na stranice a kad ono: Morate imati IE. Tada sam još imala Windowse, pa pokrenem ja i taj IE, prijavim centar i onda prijavim i Inspektorat.

Dobila sam krasan pisani odgovor, poslan poštom, da im je sustav u nadogradnji i da će biti uskoro omogućeno i korištenje drugih preglednika. I zbilja, nakon nekoliko godina, sada se prijave mogu obaviti koristeći i druge preglednike.

E sad, kad uhvatim vremena, trebalo bi sastaviti jedan pismeni i smireni tekst koji će se onda slati masovno državnim tijelima svaki put kad se naleti na svinjarije tipa: morate koristiti IE, evo obrazac u docx formatu i sl. A ne bi bilo loše ni poslati mail vladi s citatima iz onog plana s početka ove teme i pitati što se točno dosad učinilo po tom pitanju.

EDIT: evo ja poslala mail u Vladu, kad dobijem generički odgovor kopiram ga ovdje.
Those who stand for nothing fall for anything.
dupin

Post Postao/la dupin »

Mist, moj duboki naklon. ::bravo

Neka neki admin,moderator, bilo tko izbriše moj prethodni post.Ispada da sam citirao sam sebe. :oops :oops :oops
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Kad smo već kod raznoraznih anegdota vezanih za posao, da se i ja učlanim u klub (iako nije ditektno vezano za temu pa sry na malo off topica).

Jednom prilikom prije par mjeseci morao sam kolegi unutar firme dostaviti jedan dokument koji nije bio baš za svačije oči i tako ga lijepo isprintam, ubacim u kuvertu i pošaljem po kolegi. Za nekih 45 minuta zove lik kome sam dostavljao dokument i traži da mu ga dostavim u digitalnom obliku na mail, ja kažem da se to ne smije i da je protuzakonito no lik inzistira, ja ga odj** i kažem da neću. Pet minuta kasnije dolazi mi u sobu glavni šef i kaže da su ga zvali i virtualno ga u guzu i da šaljem to što traže. Sad ponovno ide debata da se to ne smije i na kraju kako moj šef inzistira tražim od njega kažem mu da ću to napraviti, ali samo uz pisani nalog i tako da dokument stavim u RAR i zaštitim ga šifrom. Za divno čudo dobijem pisani nalog (mora da je onaj sex preko telefona bio opak i da je mislio da RAR s šifrom vrhunac tehnologije),.. uglavnom uzmem taj dokument i stavim ga u RAR i pošaljem mailom, a glavnom šefu velim da telefonom javi tom liku da je šifra njegovo ime+prva dva i zadnjih pet brojeva njegovog sipsa na koji pišem odgovor.
Da skratim, nakon što je primio RAR uslijedilo je 30-ak telefonskih poziva, a borba s RAR-om je trajala narednih tri sata da bih na kraju sjeo u auto i odvezao se do tog kolege udaljenog 5-6 km i na njegovom kompu mu raspakirao RAR.
Uglavnom lik je skužio ovo s brojevima, ali mu WinRAR nikako nije htio otvoriti dokument kad je između brojeva napisao: "njegovo ime" pface

Sad vam je jasnije zašto imam ovakav potpis :mrgreen:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

mist je napisao/la:(...)pa pokrenem ja i taj IE, prijavim centar i onda prijavim i Inspektorat.
:lulz
"Sve bum vas tužil!" :srednjak
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

@Bertone, hahaha, ti si neki gadan pain-in-the-ass svojim šefovima - hahaha :-D
@Mist, moj prijatelj je slao preko FSF-Europe dopise ministarstvima i vladi da uklone Acrobat Reader sa svojih stranica jer to je promicanje vlasničkog softvera i protutržišno natjecanje, uspjeh je 10/11(!): http://fsfe.org/campaigns/pdfreaders/buglist.en.html#HR (jedino sa stranica Vlade nisu skinuli ikonicu i preporuku)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori