MetroCARNet - problem VPN konekcije na linuxu
Moderator/ica: Moderatori/ce
MetroCARNet - problem VPN konekcije na linuxu
Prešao sam na MetroCARNet.
Ne mogu se spojiti s linuxom ( opensuse, fedora, mandriva) na internet.
Postoji li neko rješenje?
Tomislav
Ne mogu se spojiti s linuxom ( opensuse, fedora, mandriva) na internet.
Postoji li neko rješenje?
Tomislav
- Sokac
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Re: MetroCARNet - problem VPN konekcije na linuxu
Eh, malo više detalja... Router je podešen kao router ili bridge? Jel možeš pristupiti routeru preko ip adrese?
Router je podešen kao router. Da, mogu mu pristupiti preko IP adrese.
Nisam prčkao po postavkama routera jer su mi rekli da se ne može ništa mijenjati.
Upute za windowse postoje, ali se iz njih ne može puno toga saznati. Probao sam neke upute o VPN konekciji za Ubuntu ali ne šljaka.
Trenutno imam na kompu dualboot WindowsXP/Opensuse 10.3, ali se mislim vratiti na fedoru.
Drugi problem je što ne mogu istovremeno sa dva kompa na internet (s windowsima).
Koliko znam to pokušavaju riješiti na Carnetu, ali kada budu, ne zna se.
Tomislav
Nisam prčkao po postavkama routera jer su mi rekli da se ne može ništa mijenjati.
Upute za windowse postoje, ali se iz njih ne može puno toga saznati. Probao sam neke upute o VPN konekciji za Ubuntu ali ne šljaka.
Trenutno imam na kompu dualboot WindowsXP/Opensuse 10.3, ali se mislim vratiti na fedoru.
Drugi problem je što ne mogu istovremeno sa dva kompa na internet (s windowsima).
Koliko znam to pokušavaju riješiti na Carnetu, ali kada budu, ne zna se.
Tomislav
- Sokac
- Site Admin
- Kontakt:
hmm... ako ti router radi baš na routerskom modu, dovoljno se ubost spojit s routerom i trebaš biti na netu.
Je li stavljeno always online ili on demand? Kada odeš na administraciju routera, javi li da je spojen na internet (pod status)?
Je li stavljeno always online ili on demand? Kada odeš na administraciju routera, javi li da je spojen na internet (pod status)?
- Markec
Hmm koji router imas,
mozda ako neko ima isti takav, bolje ce ti pomoci s postavkama rutera.
Inace imao sam jedan problem kada se nisam mogao istodobno spojiti s dva kompa ustvari windowsa xp, u mreznim postavkama bilo je podeseno da je jedan komp glavni a ostali nemaju pristup i tako je doslo do blokade.
mozda ako neko ima isti takav, bolje ce ti pomoci s postavkama rutera.
Inace imao sam jedan problem kada se nisam mogao istodobno spojiti s dva kompa ustvari windowsa xp, u mreznim postavkama bilo je podeseno da je jedan komp glavni a ostali nemaju pristup i tako je doslo do blokade.
Router je Thomson ST780. Nemam puno iskustva sa postavkama routera.
Na windowsima se moram ulogirati i za to su dali uputstva i radi - on demand.
Ali samo jedan komp. Istovremeno ne mogu dva.
Prije sam bio sa ADSL ethernet modemom na t-comu i nije bilo problema, bio sam uvijek on-line.
Odmah po bootanju bio bih na internetu.
Najveći problem je, koliko ja znam, u tunelskoj konekciji sa CARNetom.
Prilikom otvaranja firefoxa pokaže se stranica metrocarneta i dalje ne ide.
To znači da je router spojen sa metrocarnetom, ali ne i na internet.
Konfigurirao sam kvpnc klijent u opensuseu, ali stalno javlja da ne može uspostaviti vezu.
Isprobao sam sve postavke, ali ne ide.
Ni sa fedorom a ni sa mandrivom nije išlo.
Na windowsima se moram ulogirati i za to su dali uputstva i radi - on demand.
Ali samo jedan komp. Istovremeno ne mogu dva.
Prije sam bio sa ADSL ethernet modemom na t-comu i nije bilo problema, bio sam uvijek on-line.
Odmah po bootanju bio bih na internetu.
Najveći problem je, koliko ja znam, u tunelskoj konekciji sa CARNetom.
Prilikom otvaranja firefoxa pokaže se stranica metrocarneta i dalje ne ide.
To znači da je router spojen sa metrocarnetom, ali ne i na internet.
Konfigurirao sam kvpnc klijent u opensuseu, ali stalno javlja da ne može uspostaviti vezu.
Isprobao sam sve postavke, ali ne ide.
Ni sa fedorom a ni sa mandrivom nije išlo.
- Sokac
- Site Admin
- Kontakt:
hm... probao sam skiniti manual za taj router, ali nije baš user-friendly.
Probaj napraviti u administraciji routera (192.168.x.1; gdje je najčešće x={1,2,3} ). Tamo probaj podesiti WAN, protokol pppoe (point to point protocol over ethernet). Ne znam VPI i VCI, t-com koristi 0, 33.
Najbolje bi bilo da nazoveš metronet i tražiš pomoć oko postavljanja routera u routerski mod i to always on (znači da se nikada ne moraš ručno spajati na net).
Probaj napraviti u administraciji routera (192.168.x.1; gdje je najčešće x={1,2,3} ). Tamo probaj podesiti WAN, protokol pppoe (point to point protocol over ethernet). Ne znam VPI i VCI, t-com koristi 0, 33.
Najbolje bi bilo da nazoveš metronet i tražiš pomoć oko postavljanja routera u routerski mod i to always on (znači da se nikada ne moraš ručno spajati na net).
Hmmm, ja koristim Thomsona preko iskon.DUO usluge. Radi mis ve out-of-the-box i to sa Vistom, XP-om, svim mogućim distrama Linuxa koje sam probao. Nikad nikakvih problema. Dvije mašine (još preko dodatnog switcha) rade bez ikakvih problema gotovo svakodnevno. Tako da nije do routera, već do onog tuneliranja ili metro-a....
Treba ih zvati i gnjaviti da to riješe.
Treba ih zvati i gnjaviti da to riješe.
Večeras je CARNet mrtav.
Ne znam kakve manevre imaju, ali ako ovako nastave mijenjam providera.
Što je previše je previše.
Bolje više platiti nego živčaniti.
Zahvaljujem na savjetima.
Možda se nešto i dogodi, na bolje, idućih dana.
Ne znam kakve manevre imaju, ali ako ovako nastave mijenjam providera.
Što je previše je previše.
Bolje više platiti nego živčaniti.
Zahvaljujem na savjetima.
Možda se nešto i dogodi, na bolje, idućih dana.
Nove informacije!!!
Sa jednim accountom možete ići na internet samo sa jednim kompom. - Tako rekoše na metrocarnetu.
Ne mogu se mijenjati postavke routera Thomson ST780, ako ste korisnik metrocarneta.
Isto tako kažu da sa linuxom ne bi trebalo biti problema, ali da ne znaju zašto problem postoji.
Predložio sam im da daju uputstva za linux korisnike, kao što su to napravili za windowse.
Možda i budu.
Sve u svemu: ako netko namjerava preći na Metrocarnet neka dobro razmisli.
Sinoć mi je pukla veza i danas će to pokušati popraviti. Ako!!
Šlamperaj!!!
Stanjiše mi živce.
Sa jednim accountom možete ići na internet samo sa jednim kompom. - Tako rekoše na metrocarnetu.
Ne mogu se mijenjati postavke routera Thomson ST780, ako ste korisnik metrocarneta.
Isto tako kažu da sa linuxom ne bi trebalo biti problema, ali da ne znaju zašto problem postoji.
Predložio sam im da daju uputstva za linux korisnike, kao što su to napravili za windowse.
Možda i budu.
Sve u svemu: ako netko namjerava preći na Metrocarnet neka dobro razmisli.
Sinoć mi je pukla veza i danas će to pokušati popraviti. Ako!!
Šlamperaj!!!
Stanjiše mi živce.