Linux i virusi

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Linux i virusi

Post Postao/la Cooleech »

Nisam li ti, samo šturije, ja rekao istu stvar? Ne vidim zašto bi te netko napadao zbog toga. To su činjenice. Vjerovat Microsoftu? Nisam lud! Vjerovat nekoj firmi koja radi zakrpe i slične nadogradnje za moj OS? Da, ako je taj njihov softver otvorenog koda, ali i tada postoji šansa da se ubaci nekakav backdoor (sjeti se problema oko ssh-a). Uostalom, masa distribucija su community driven. Likova koji će pljuvat po svojim neistomišljenicima ima na svakom OS-u. Nažalost, ni linux nije imun na takve. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@cooleech
Jesi, rekao si i svaka ti cast na kvalitetnom i brzom odgovoru, kao i na korektnosti.

Ja sam to svoje pitanje uputio i nsa, i fbi, i kasperskom, i avastu, i debianu, i canonicalu, i onom clementu iz minta, pa cak i microsoftu...a to je zato sto volim cuti razlicita misljenja na osnovu kojih onda donesem svoj stav. Kako je ovo tema virusa na linuxu cinilo mi se zgodno da stavim ovde stavove ustanova i firmi koje su meritorne u toj sferi...

Kaj se tice napadanja neistomisljenika, i tu si u pravu, i od toga nijedna zajednica nije cijepljena.

.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

;) Sve pet, samo žena šest, a tjedan sedam. ;) :D
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Dani

Post Postao/la Dani »

Pozdrav svima!
Ako netko ima kakvih saznanja o ovome neka pomogne. Instalirao sam neke ikone u KDE-u, skinuh ih s neta (ne preko postavki sustava). Otpakirah ih i instalirah u .kde4/share/icons. Nakon nekog vremena u home mapi primjetih folder pod imenom Lbloth0O1. mDolphin se usporio i nisam mogao otvoriti folder. Probao sam preko konzole obrisati folder i ništa(proces traje i traje). Podignem live archbang i probam preko njega obrisati folder. Sam folder je velik oko 300 MB. Vidljivih stavki tog foldera ima oko 10-12 tisuća i sve su plain text. Skrivenih stavki ima oko 200 tisuća. Pobrisao sam sve vidljive ikone i zatvorio file manager jer je digao cpu na 70-80%. Ponovno otvorim taj folder i vidljive stavke tog foldera su opet generirane, čak i u većem broju. Na kraju sam reinstalirao sustav.

Probao sam skenirati sa clamav, prepoznao je filove unutar tog foldera, ali sve su veličine 0kb.
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Nabacio bi par ideja. Meni to izgleda kao specifično oštećenje na disku tako da inode rekurzivno pokazuje uvijek na isti folder i na taj način zablokira filemanagera koji pokušava očitati. Ili ako ti se to dogodilo više puta pri raspakiravanju iste arhive, možda je sama arhiva neispravna pa prati symlinkove na direktorije koji sadrže te iste symlinkove i tako unedogled.
Max Bunker

Ave. Kakve su vaše preporuke glede toga koji antivirus instalirati na ubuntu i mint ? Trebat ću to staviti na strojeve da zastitim širenje zaraženih datoteka prema windows racunalima. Vidim clamav, ali mi za njega stalno stoji da su zastarjeli gui i av baza.. Vidim da comodo i bitdefender imaju verzije za linux...
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ima i Avast.
"Hodor bre foobar"
Max Bunker

Čitam po ubuntu forumu i tamo najviše guraju clamav ali i sami priznaju da nije uvjek najažurniji u prepoznavanju novih virusa. Možda sam ja negdje fulao u instalaciji. Iz software centra sam prvo instalirao clamav a onda sam instalirao clamtk. I uvjek mi u sucelju programa piše zastarjeli gui i neažurna baza virusnih potpisa. Probao sam i freshclam iz konzole ali ništa nije pomoglo . U sučelju ima opcija nadogradi ali klikom na nju se baš ništa ne pokrene.
bluestree

Post Postao/la bluestree »

Probaj Sophos,kako čujem jako je efikasan.

sent na brzaka sa tapatalk
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Odgovori