TriOS

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shicy
Spol: M

Re: TriOS

Post Postao/la shicy »

ma nisam za ukidanje ičega niti ikome branim da radi što želi niti ikome branim da ne radi što želi...samo smatram da je rasipanje ljudstva na milijun i po distribucija šteta...osobnog sam stava da bi bilo kudikamo isplativije ulagati jednaki trud u glavne distribucije i njihov razvoj jer onda čitav ekosistem ima koristi...ovako, kad ulažeš napor u održavanje forkovog forka forka, koristi ima samo tih 2-4 korisnika distre...
super je to što nas floss ne sputava ni u čemu pa danas imamo više distribucija nego korisnika linuxa, ali eto...mislim da je današnja situacija polusmiješna. imamo milju i po distri od kojih 90% (malo sam reka) ima max 3 korisnika...
ali opet, sloboda je bezgranična u floss-u i neka svatko radi po vlastitom nahođenju...ako hoće, ako neće, svejedno.
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Potpisujem ovo što salkof kaže. Ne treba da postoji samo par osnovnih distribucija, ali mora se ponuditi nešto novo i specifično, neki razlog. Ovo je sada Debian XFCE sa Mint installerom i malo boljim prevodom na srpski. Što znači da će od koristi biti samo onima koji ne znaju engleski, a takvih nema baš puno. Bolje da se ekipa priključila Debian projetku u prevodu. Lepo je što se oni trude, ali trud treba usmeriti na pravu stvar, a ne rasipati ga okola kao u ovom slučaju. Samo što na njihovom forumu ne smeš im reći zamerku, odmah se vređaju.

EDIT: Upravo sam video da je u toku pljuvanje po meni na njihovom forumu. Veoma fini ljudi, nema šta.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Broker je napisao/la: Ja ne mislim tako, jer osnovno načelo FLOSS-a je sloboda unutar definisanih pravaila, koja su jako jednostavna, učini svoj kod dostupnim i napravio si odličan posao. Niko nikoga niti hoće, niti može da prisiljava da koristi nešto što neće, osim onih koji su prisiljeni da koriste monopolističke sisiteme poput Majkrosofta i Apple-a upravo zbog tog koda koji nije otvoren. Slobodu i kreativnost ne treba sputavati, već baš obratno, i to najviše važi u našem FLOSS hobističkom svetu.
Mada, svako ima pravo na svoje mišljenje, i bilo je takvih predloga i ozbiljnih diskusija, tada čelnih ljudi u FLOSS-u, još tamo 1993. godine, ali sva sreća da to nije prošlo, jer to nikako i nije moglo da prođe pored GPL-a i Open Source načela.
Sve je to lijepo i krasno, ali ajde to što sada kažeš ponovi nakon točno tri godine postojanja i održavanja TriOS-a.

Izgraditi i održavati ozbiljnu Linux distribuciju je isto kao voditi svoju ozbiljnu firmu. Dakle biti ustrajan, prevladavati krize u razvoju, razvijati novine, organizirati i održavati zajednicu oko te distre itd. itd.

A iskreno.... one neozbiljne distre rade više štete nego koristi FLOSS zajednici jer je nepotrebno rasipaju, pa makar to bilo po načelima FLOSS-a. Svaka načela imaju svoje pluseve i minuse. Minus kod FLOSS-a je upravo vidljiv u rasipanju resursa oko stotina nepotrebnih projekata, a onda fali snage kod onih projekata koji su se već godinama dokazali.
Čak bih se usudio reći da je ovakvo mnoštvo nepotrebnih distri samo pokazatelj sebičnosti pojedinaca koji zbog nekog svog problema s taštinom moraju imati svoj projekt, umjesto da se priključe nekome na njegovome.

Dakle, sve 5 što radite, ali ajde to onda radite kako treba i ustrajte godinama, a ne da se nakon mjesec...dva...tri društvo rasipa, da svatko ima svojih obaveza, pa ne može, da je pao entuzijazam i sl. ;)
(dobar primjer kako se to radi je ekipa iz Nizozemske koja slaže SolydXK distru)
laikexpert
Kontakt:

Post Postao/la laikexpert »

TriOS sistem odlikuje sopstveni TriOS Instaler.

slika
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com
holden

Post Postao/la holden »

Grof je napisao/la: (dobar primjer kako se to radi je ekipa iz Nizozemske koja slaže SolydXK distru)

Dobar primer čega? Jel se desilo nešto s njima? Su batalili?

(Ozbiljan sam, pojma nemam inače :) )
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

holden je napisao/la:
Grof je napisao/la: (dobar primjer kako se to radi je ekipa iz Nizozemske koja slaže SolydXK distru)

Dobar primer čega? Jel se desilo nešto s njima? Su batalili?

(Ozbiljan sam, pojma nemam inače :) )
Dobar primjer ozbiljne ne tako stare i ne tako hyper popularne distre koja se redovno održava i razvija. Dakle, školski primjer kako napraviti dobru "indie" distru.
SolydXK je "karika" koja nedostaje LMDE-u. Ekipa koja je za Linux Mint Debian Edition radila KDE spin se odvojila i napravila zasebnu LMDE +KDE/Xfce distru koju razvijaju nezavisno i to poprilično uspješno.
Broker
Kontakt:

Post Postao/la Broker »

Grof je napisao/la:
Broker je napisao/la: Ja ne mislim tako, jer osnovno načelo FLOSS-a je sloboda unutar definisanih pravaila, koja su jako jednostavna, učini svoj kod dostupnim i napravio si odličan posao. Niko nikoga niti hoće, niti može da prisiljava da koristi nešto što neće, osim onih koji su prisiljeni da koriste monopolističke sisiteme poput Majkrosofta i Apple-a upravo zbog tog koda koji nije otvoren. Slobodu i kreativnost ne treba sputavati, već baš obratno, i to najviše važi u našem FLOSS hobističkom svetu.
Mada, svako ima pravo na svoje mišljenje, i bilo je takvih predloga i ozbiljnih diskusija, tada čelnih ljudi u FLOSS-u, još tamo 1993. godine, ali sva sreća da to nije prošlo, jer to nikako i nije moglo da prođe pored GPL-a i Open Source načela.
Sve je to lijepo i krasno, ali ajde to što sada kažeš ponovi nakon točno tri godine postojanja i održavanja TriOS-a.

Izgraditi i održavati ozbiljnu Linux distribuciju je isto kao voditi svoju ozbiljnu firmu. Dakle biti ustrajan, prevladavati krize u razvoju, razvijati novine, organizirati i održavati zajednicu oko te distre itd. itd.

A iskreno.... one neozbiljne distre rade više štete nego koristi FLOSS zajednici jer je nepotrebno rasipaju, pa makar to bilo po načelima FLOSS-a. Svaka načela imaju svoje pluseve i minuse. Minus kod FLOSS-a je upravo vidljiv u rasipanju resursa oko stotina nepotrebnih projekata, a onda fali snage kod onih projekata koji su se već godinama dokazali.
Čak bih se usudio reći da je ovakvo mnoštvo nepotrebnih distri samo pokazatelj sebičnosti pojedinaca koji zbog nekog svog problema s taštinom moraju imati svoj projekt, umjesto da se priključe nekome na njegovome.

Dakle, sve 5 što radite, ali ajde to onda radite kako treba i ustrajte godinama, a ne da se nakon mjesec...dva...tri društvo rasipa, da svatko ima svojih obaveza, pa ne može, da je pao entuzijazam i sl. ;)
(dobar primjer kako se to radi je ekipa iz Nizozemske koja slaže SolydXK distru)
Nije lako, i slažem se da budućnost mnogih distribucija nije ni malo svetla, ali zar i mi kao aktivni korisnici GNU/Linuksa ne snosimo baš nikakvu odgovornost kao zajednica. Glavni problem leži u neslozi, nemotivisanosti, sujeti i neorganizovanosti. Hrvatska GNU/Linuks scena je dosta bolje organizovana, srpska tri puta lošije (da nam nije LUGoNS-a ništa od nas), i treba se udruživati na što širem planu, naročito mi kojima ne trebaju podnaslovi da bi se razumeli.
Ne znam šta bih dao da se tako nešto desi, ali u ovom momentu pričati nešto ozbiljno po tom pitanju je prava iluzija, i onda se razne manje zajednice i freelanceri odlučuju na samostalne projekte.
Po mom mišljenju i to je nekakav, kakav-takav, razvojni put do nečega što bi sutra mogla biti nezavisna distribucija ala ex turski Pardus (mislim na prvobitnu verziju, a ne ovu sada koja je zasnovana na Debianu).

I cilj uduživanja na nivou Balkana uopšte ne mora biti rad na novoj distribuciji... u tom slučaju ma čega bi se dohvatili, to bi bilo "osuđeno" na uspeh.

Živi i zdravi mi bili, Brok :thmbs-up
Uros
Kontakt:

Post Postao/la Uros »

Broker je napisao/la: Nije lako, i slažem se da budućnost mnogih distribucija nije ni malo svetla, ali zar i mi kao aktivni korisnici GNU/Linuksa ne snosimo baš nikakvu odgovornost kao zajednica.
Nisam siguran da to baš tako treba da funkcioniše, kao zajednice - ne, ali kao pojedinci svakako da.
Glavni problem leži u neslozi, nemotivisanosti, sujeti i neorganizovanosti. Hrvatska GNU/Linuks scena je dosta bolje organizovana, srpska tri puta lošije (da nam nije LUGoNS-a ništa od nas), i treba se udruživati na što širem planu, naročito mi kojima ne trebaju podnaslovi da bi se razumeli.
Ovde je pitanje šta definišeš kao uspeh, u svakom slučaju interesantan pogled na scenu. Naravno da možemo da razgovaramo o saradnji, o udruživanju o svim tim velikim temama, pa i regionalno zašto da ne, na kraju imamo zajednički jezik a bogami i zajedničke probleme. Hrvatsku scenu su politička dešavanja naterala da se bave temama koje nama tek predstoje, nadam se da smo nešto naučili i iz njihovih grešaka, biće korist ako jesmo. Za sad ne izgleda tako :)
Ne znam šta bih dao da se tako nešto desi, ali u ovom momentu pričati nešto ozbiljno po tom pitanju je prava iluzija, i onda se razne manje zajednice i freelanceri odlučuju na samostalne projekte.
Po mom mišljenju i to je nekakav, kakav-takav, razvojni put do nečega što bi sutra mogla biti nezavisna distribucija ala ex turski Pardus (mislim na prvobitnu verziju, a ne ovu sada koja je zasnovana na Debianu).
Ja ovom Triosu želim svaku sreću i uspeh, i iz ovog projekta će se nešto naučiti. Ja samo mislim da bi sopstvena distribucija bila kruna razvoja i cilj razvoja, i da nas od to cilja deli debeli vremenski period.
holden

Post Postao/la holden »

Meni nešto drugo 'smeta', ako mogu uopšte tako reći, a može, i ne mora da bude vezano za TriOS, pošto projekat ne poznajem dovoljno dobro.
Danas ljudi imaju odn. osećaju veliki problem ako žele 'raditi za nekoga'. Kao da im sujeta to ne dozvoljava. A u suštini je startup doba, gde ljudi prave ozbiljne male biznise od j*****h lampica za androide i nekih zulu čarapa (???), napravio prejaku pometnju. U poplavi proizvoda, već svojevrsnoj kakofoniji proizvoda, svako misli da je baš njihova ideja nešto posebno. A sa druge strane imaš projekte koji im se sviđaju, a gde ima svačega, od orphaned paketa do stvari koje bi valjalo dodati/popraviti upstream, gde bi vođe tih projekata bili više nego zahvalni, a i za ceo ekosistem bi uradili puno korisniju stvar. Ali ajde, da ne dužim i ne mračim. U svakom slučaju želim ekipi sreću. Ako urade nešto veliko, onda ipak nije bilo bezveze. Kako god.
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Broker
Kontakt:

Post Postao/la Broker »

Otisao sam u OT, ovo tema o TriOS-u, a ne o cemu sam poceo da pisem, nego nekako jedno proizilazi iz drugog.
Ako urednici nemaju nista protiv mogli bi ovde, ili pak u novoj temi, da pokrenemo diskusiju o regionalnoj saradnji, i sta bi mogli biti prvi koraci te saradnje, kao i ono najvaznije, koje plodove saradnje bi mogli da ostvarimo.
Pisem ovo sa 10' netbooka iz auta, a ne vidim bas najbolje :sokiran (moram po naocare cim pre), pa taman dok ne dodjem kuci Vi vidtie gde bi mogli da nastavimo, naravno ako ima volje za takvom diskusijom.

Urose, nemam naravno ni ja odgovore na sva pitanja, ali sam ubedjen da udruzivanje i sira saradnja na regionalnom nivou moze da izrodi samo nesto dobro. To nije ni malo jednostavno, i ne moze da se uradi preko noci, ali bi mi mogli da pokrenemo sve, a posle neka nastave generacije koje dolaze.

Da ne zaboravim... pored LUGoNS-a, nisam pomenuo i srpsku Ubuntu zajednicu, Urosa i ekipu, kao jos jedan znacajan faktor na srpskoj GNU/Linuks sceni, jer bi onda morao dalje da nastavim da nabrajam... (nisam pomenuo ni svoju maticnu zajednicu koja u odnosu na ne tako veliku popularnost/koriscenost distribucije koju zastupa, radi vise nego odlicno).
Odgovori