Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
ima goleme razlike, a SVI vi koji upisujete na slijepo CLI naredbe bi trebali razumijeti što je to što upisujete jer bi i hoće vam se dogotiti masivni problemi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Tko su ti SVI? Otkud ti zaključci da sudionici ove rasprave "na slijepo upisuju naredbe u terminal"?shrike je napisao/la:ima goleme razlike, a SVI vi koji upisujete na slijepo CLI naredbe bi trebali razumijeti što je to što upisujete jer bi i hoće vam se dogotiti masivni problemi.
Mislim da se svi (koji pišu na ovu temu) manje-više dobro služe konzolom. Ali to ne znači da se moramo slagati s tobom.
Konzola je alat za eksperte, većina korisnika bolje da ni ne ulazi u te vode... čisti gubitak vremena!
Analogno je, što svi mogu koristiti programe, bez da znaju programirati...
Moj zaključak na ovu temu
Očito je, što sam uočio tek u ovoj temi, da su veliki problem Linuxa njegovi tvrdoglavi korisnici. I to oni "iskusniji", koji misle da svih zanima što je "ispod haube". Takvi korisnici, uz sve pohvale za produktivan rad, čine veliku štetu Linux zajednici!
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Drago mi je da se piše na ovu temu,inače oni moj post je bio odgovor na calisto053,zeznija san
.Uglavnom moj je zaključak da je došlo vrijeme da se linux približi običnim korisnicima,onima koje nije briga šta se nalazi ispod haube.Svaka čast ljudima koji znaju osposobit PC da linux i sve na njemu radi besprijekorno,no puno ljudi nema vremena,volje ni znanja za to.
Ovih trilijarde distribucija samo usporavaju kvalitetan razvoj,uz neko jedinstvo na tom polju vjerujem da bi se u kratkom vremenu postigla čuda.Prva instalacija linux minta je na mene ostavila vrlo dobar dojam,a još sam sretniji bio kad sam vidio da ne trebam guglat i tražit office itd....,jer je poprilično toga već bilo instalirano,a za sve ostalo mi je dovoljan posjet softver centru.
Sve je to lijepo,terminal mora postojat tu nema dvojbe,ali moraju se razviti alati koji će ljudima omogućiti da ne z...bu svoj Pc prilikom nekog apdejta ili igranja sa package managerom,terminalom ili nečim četvrtim...
Ovih trilijarde distribucija samo usporavaju kvalitetan razvoj,uz neko jedinstvo na tom polju vjerujem da bi se u kratkom vremenu postigla čuda.Prva instalacija linux minta je na mene ostavila vrlo dobar dojam,a još sam sretniji bio kad sam vidio da ne trebam guglat i tražit office itd....,jer je poprilično toga već bilo instalirano,a za sve ostalo mi je dovoljan posjet softver centru.
Sve je to lijepo,terminal mora postojat tu nema dvojbe,ali moraju se razviti alati koji će ljudima omogućiti da ne z...bu svoj Pc prilikom nekog apdejta ili igranja sa package managerom,terminalom ili nečim četvrtim...
samo pometite piljevinu za sobom kad završite
LOL. Pa nisam rekoa da vi svi ne znate što upisujete (to je toliko jasno da jasnije ne može biti osim ako si se osobno našao izuzetno prozvanim i uvrijeđenim te ti je ljutnja pomutila rasuđivanje), nego oni koji upisuju na slijepo cli naredbe (a takvih ima na forumu).stefan je napisao/la: Tko su ti SVI? Otkud ti zaključci da sudionici ove rasprave "na slijepo upisuju naredbe u terminal"?
Mislim da se svi (koji pišu na ovu temu) manje-više dobro služe konzolom. Ali to ne znači da se moramo slagati s tobom.
a koja je to šteta? Jer želimo da nešto naučite?stefan je napisao/la: Moj zaključak na ovu temu
Očito je, što sam uočio tek u ovoj temi, da su veliki problem Linuxa njegovi tvrdoglavi korisnici. I to oni "iskusniji", koji misle da svih zanima što je "ispod haube". Takvi korisnici, uz sve pohvale za produktivan rad, čine veliku štetu Linux zajednici!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ne ljutim se, nego pokazujem razumijevanje i stajem u obranu onih koji ne žele učiti terminal.
Ljudi sami znaju što žele učiti, a što ne! Ako baš ne znaju što naučiti, a žele, pitati će!
Ne opravdava svako znanje uložen trud u učenju. Meni znanje egzotičnog plesa nikad ne bi opravdalo sate učenja istog. A da netko inzistira na tome da moram učiti plesati rumbu..
Enough said. Prepuštam temu ostalima
Ne zato što želite, nego zato što inzistirate!shrike je napisao/la:a koja je to šteta? Jer želimo da nešto naučite?
Ljudi sami znaju što žele učiti, a što ne! Ako baš ne znaju što naučiti, a žele, pitati će!
Ne opravdava svako znanje uložen trud u učenju. Meni znanje egzotičnog plesa nikad ne bi opravdalo sate učenja istog. A da netko inzistira na tome da moram učiti plesati rumbu..
Enough said. Prepuštam temu ostalima
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
aha, znači tu smo. mislim da je to materijal za neku epsku debatu oko toga kada i što treba inzistirat da se zna (totalno nevezano za linux). osobno, u mojem iskustvu ljudi neće nikada pitati, već učiti manje i manje i očekivati od drugih da to urade za njih jer će postepeno sve jednostavnije i jednostavnije stvari biti proglašavane "za eksperte".
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Sve si to odlicno rekao. Drago mi je da si zadovoljan na Mintu i da ti savrseno radi.Tommy21 je napisao/la:Uglavnom moj je zaključak da je došlo vrijeme da se linux približi običnim korisnicima,onima koje nije briga šta se nalazi ispod haube.
Ipak, uvijek je vazno i korisno znati nekoliko osnovnih naredbi - dovoljno da samostalno rijesis neki problem iki da barem razumijes sto radis
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
@shrike,shrike je napisao/la:a koja je to šteta? Jer želimo da nešto naučite?stefan je napisao/la: Moj zaključak na ovu temu
A ti misliš da nešto postižeš inzistiranjem na terminalu
Ne stanje je ovakvo (brojevi su izmišljeni iako bi se mogla pogledati prava statistika)
O LZS-u i broju članova foruma:
Koliko članova ima LZS? = 2171
Koliko ima aktivnih članova (stalno i povremeno) = možda 250-300
Koliko ima svakodnevno (ili skoro svakodnevno) aktivnih članova = 30-35
O odnosu novi/stari (ili iskusni/neiskusni)
Koliko od onih 30-35 svakodnevnih članova je iskusnih koji koriste terminal = 20-25
Ostatak su onda valjda novi članovi = 10-ak
Od tih 10 = 9 ih je došlo na forum s problemom ili pitanjem
Od tih 9 = 7-8 posluša upute i najčešće riješe problem zbog kojeg su došli,...... 1-2 se naljute što ih se maltretira naredbama u terminalu, budu neugodni, pljuju po linuxu ili po tome što im nitko ne želi pomoći kroz GUI i sl .. i odu (jedan od te dvojice je inače došao zbog Kalia i susjedovog routera
Od tih 7-8 = 6-7 ih nakon što dobiju pomoć odu ili se jave tek kad im se ponovno pojavi problem
Od tih 1-2 = 1 se zainteresira za terminal, kako radi linux, što je uopće linux i sl. i taj nastavi koristiti linux i u zavisnosti od vremena kojeg ima nauči koristiti linux i s terminalom
I imamo onog jednog s početka, koji je na LZS forum došao jer nije imao problema nego ga je privuklo nešto drugo..
I sad, vrijedi li inzistirati na terminalu?!
Naravno da nema
Opaska, danas sam mami (malo interneta, mail, slike) na komp stavio Ubuntu 14.04.. i gotovo sva podešavanja sam napravio kroz GUI.. ono što sam na kraju odradio kroz terminal su bili zahvati i instalacija dodatnih programa koji su nebitni za svakodnevno funkcioniranje OS-a.
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Moja mama, teta i svi korisnici koji imaju linux kad zapnu slijepo upisuju naredbe u terminal koje im govorim da upisuju. Pitanje je povjerenja prema osobi od koje primaš uputstva. Razlike dal upisuješ naredbe jer ti netko govori ili napiše na nekom forumu nema. Ako imaš problem i nekolicina tvrdi da ćeš ga rješiti upisivanjem nekih tamo naredbi, naravno da buš ih upisal. Na individui je da odluči riskirat sa svojim vremenom, novcima i podacima. I to je sasvim ok. Ako ćeš nekome stalno mantrat da mora razumjet što radi, naravno da bu takav išao linijom manjeg otpora i našao način da mu kompjuter radi a da ne mora znati zašto radi a prije nije.shrike je napisao/la:...
LOL. Pa nisam rekoa da vi svi ne znate što upisujete (to je toliko jasno da jasnije ne može biti osim ako si se osobno našao izuzetno prozvanim i uvrijeđenim te ti je ljutnja pomutila rasuđivanje), nego oni koji upisuju na slijepo cli naredbe (a takvih ima na forumu).
shriike, čim to prije prihvatiš bit će ti lakše u životu.