Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

gagiD
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la gagiD »

plavi zmaj77 je napisao/la: Mi Linux korisnici se uvijek volimo hvaliti kako imamo potpunu kontrolu nad sustavom(što i je istina).Ali kada bi sučelili u suprotstavljanju Windows administratora i Linux administratora uz jedno vaćno pravilo da nijedan ni drugi nesmije CLI niti taknuti Linux administrator bi izgubio.

Jer iako na Windowsima nemaš toliko kontrole nad računalom,onaj mali dio šta imaš je izveden na puno jednostavniji i pristupačniji način tako da i onaj gore 'perica iz susjedstva' može prčkati po control panelu,a dok nešto zezne samo klikne na 'restore defaults'.
Administrator a ne smije CLI taknuti szbunjen

Evo meni je jednostavnije na Xfce-u :-D
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

gagiD je napisao/la:
plavi zmaj77 je napisao/la: Mi Linux korisnici se uvijek volimo hvaliti kako imamo potpunu kontrolu nad sustavom(što i je istina).Ali kada bi sučelili u suprotstavljanju Windows administratora i Linux administratora uz jedno vaćno pravilo da nijedan ni drugi nesmije CLI niti taknuti Linux administrator bi izgubio.

Jer iako na Windowsima nemaš toliko kontrole nad računalom,onaj mali dio šta imaš je izveden na puno jednostavniji i pristupačniji način tako da i onaj gore 'perica iz susjedstva' može prčkati po control panelu,a dok nešto zezne samo klikne na 'restore defaults'.
Administrator a ne smije CLI taknuti szbunjen

Evo meni je jednostavnije na Xfce-u :-D
Čisto radi 'pravila natjecanja' nebi smio.

Da,ali šta možeš npr. raditi u XFCE-ovom system settingsu(i svim njegovim dijaloškim okvirima) a nemožeš na Windows Control panelu(i svim njegovim dijaloškim okvirima) i obrnuto.
Control panel je moćniji,još pogotovo ako preko njega dođeš do registry editora i device managera i svih drugih dijaloških okvira i alata u njemu.

Ukratko Windows je dizajniran da se administrira iz GUI-a.Linux da se administrira iz CLI-a...ali u nekom idealnom svijetu Windows bi bio open source(:P) a Linux bi podjednako dobro mogao administrirati iz GUI-a i CLI-a pa bi sve bila samo stvar tvog znanja i odabira.

Samo pogodite način na koji bi većina ljudi radila.Uključujući one informatički pismene,polupismene(največi problem u slučaju Linuxa) i kompletno nepismene.

Najveći problem Linuxu su 15godišnji dječaci koji tek žele postati geekovi :P

Oni kada vide da nešto mogu lakše i sa manje znanja na Windowsima napraviti njima je Linux lošiji.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

linux sysadmini ne koriste gui sučelja uopće je takva ni ne postoje, (jer niti xorg nije instaliran). To što ti tražiš je kao test ribe da li se može dobro popesti na drvo, a konkurent je majmun. Dotakao si se zanimljivog pitanja koje ima filozofske razlike. CLI je teži jer u startu moraš više znat, a to znači da imaš admina koji zna što radi. Kliktanje po GUI ne zahtijeva znanje, ali osoba koja to radi NAGAĐA i tu može ispasti svakakvih situacija i problema. I gle dalje, ti kažeš da linux korisnik u konzoli ne bi mogao parirati windowsašu, što je točno samo za vas koji aktivno odbijate naučiti cli pa se žalite da ga ne znate.

Dakle, da budem jasniji: CLI je puno kompleksniji i moćniji od ikakvog GUI, a bome i brži i jednostavniji za opisati. To što je teži nije minus jer znači da imaš osobu koja zna što radi. Kliktač samo nagađa i dobiva iluziju instant znanja. To ti je nešto kao religija (windwos) ili znanost (linux). Možeš ili imati instant deluziju svog znanja ili se debelo pomučiti i dobiti stvarno znanje/razumijevanje.

EDIT:
Ova rečenica mi nije jasna: "Problem kod CLI sučelja je da se previše oslanjaju na znanje u glavi a premalo na znanje u svijetu(ako si pročitao one linkove znaš o čemu pričam)."

I opet se moram nasmijati ideji linux admina koji radi u GUI :D:D:D:D
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
gagiD

Post Postao/la gagiD »

It's been said that “graphical user interfaces make
easy tasks easy, while command line interfaces make difficult tasks possible” and this is
still very true today.
8-)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Slažem se da je CLI zakon, čak i za nas amatere. Težak je za naučiti, pogotovo ljudima koji nisu u struci, ali je moćniji, brži i učinkovitiji od nekakvog control panela. Imao sam ga ranije na WIndowsima i postao mi je dosadan. Osim toga, nikada nisam znao što radim. Nije me ni zanimalo, ali to zatupljuje moždane vijuge. Klikaš i nadaš se najboljem, ako ne onda system restore vratiš na prošli mjesec i opet dobro, samo što ti onda kalendar pokazuje krivo.
Vidiš, nikada se nisam stvarno pitao, što se to događa ispod haube, sada se i te kako pitam, i to često. Zanimljivo.
A što se tiče Perice iz susjedstva, sad je to Pero koji samo susjedama pomaže oko "hardvera". ;)
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
plavi zmaj77

shrike je napisao/la:1) ti kažeš da linux korisnik u konzoli ne bi mogao parirati windowsašu, što je točno samo za vas koji aktivno odbijate naučiti cli pa se žalite da ga ne znate.

2)Dakle, da budem jasniji: CLI je puno kompleksniji i moćniji od ikakvog GUI, a bome i brži i jednostavniji za opisati.
2.5)To što je teži nije minus jer znači da imaš osobu koja zna što radi. Kliktač samo nagađa i dobiva iluziju instant znanja. To ti je nešto kao religija (windwos) ili znanost (linux). Možeš ili imati instant deluziju svog znanja ili se debelo pomučiti i dobiti stvarno znanje/razumijevanje.

3)EDIT:
Ova rečenica mi nije jasna: "Problem kod CLI sučelja je da se previše oslanjaju na znanje u glavi a premalo na znanje u svijetu(ako si pročitao one linkove znaš o čemu pričam)."

I opet se moram nasmijati ideji linux admina koji radi u GUI :D:D:D:D
1)Ti si kroz moj post samo preletio(molim ga u detalj pročitaj)?Ja sam rekao da Linux korisnik u gui-u nebi mogao parirati windows korisniku koji je isto u gui-u.

2)Tu se slažemo

2.5)To što je teži je itekako minus.I da klikta č baš i... ne nagađa on pretpostavlja što je malo čvršće od nagađanja,ali ako na gumbu piše 'finish' zašto to onda i nebi bio finish to jest kraj rada.Ako piše 'odaberi datoteku' i ispod polje za odabir datoteke.To je takozvano korištenje 'znanja iz svijeta'.
Također analogija ti je bezveze i previše filozofira(ako ja kažem da se previše filozofira onda se doista previše i filozofira jer i sam to često radim).Bolja analogija je ovo:
Rad sa gui-jem je kao da rješavaš matematički zadatak dok ti ga profesor istovremeno pokazuje.
Rad sa cli-om je kao da rješavaš matematički zadatak na ispitu.

3)Ponovo pročitaj one linkove koje sam dao.

4)Cijelo znanstveno područje komunkacije čovjeka i računala i svi ti doktori znanosti koji su specijalizirani samo za to usko područje su u krivu(a da ne velim znanost računalstva općenito).Tržište je naravno isto u krivu.Sarcasm off.

5)Računalo je alat a ne križaljka da bi na njemu razvijao moždane vijuge.Želi li Linux napasti Windowsovo tržište mora se tome prilagoditi.
I sam Linus kaže:Operating systems suck.Ili drugi citat ugrubo preveden i preinačen:Operativni sustavi bi trebali biti neprimjetni,idealno bi bilo da ni neznaš da ga imaš.

6)Možete ljudima ići i govoriti da trebaju učiti o Linuxu,ali time nebiste dobili mnogo novih Linux korisnika,ako biste dobili uopće jednog,želite li to?

Ja osobno sve ovo pišem u nadi da jednog Linux preuzme Windows-ov dio na desktop tržištu.Međutim za to su neka poboljšanja nužna.
Ljudi žele čim više za čim manje i ako to mogu dobiti na drugoj platformi oni će zaboravit na Linux.(što ja ne želim da se dogodi jer je Linux FOSS i super)
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
shicy

Post Postao/la shicy »

plavi zmaj77 je napisao/la:ne nagađa on pretpostavlja...
stara kineska poslovica kaže: "pretpostavka je majka svih zajeba"
plavi zmaj77

salkof je napisao/la:
plavi zmaj77 je napisao/la:ne nagađa on pretpostavlja...
stara kineska poslovica kaže: "pretpostavka je majka svih zajeba"
Programer koji nakon gumba 'next' stavi kod koji namjerno radi nešto treće je kreten.

Možemo takve floskule nabacivati koliko želimo međutim realnost je da to sve dobro funkcionira.
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
shicy

Post Postao/la shicy »

ja uopće ne pričam o "next, next, daštaću, more, ajde jeb' ned'lju menes naša zajebavat, next, next, finish" i "500 naredbi/min u kojima napravi sve šta triba 8 puta...", nego sam samo napisa šta san napisa.
i jbms šta je bolje, pendžeraški gui ili pingvinski cli
plavi zmaj77

aha,ok.
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Zaključano