moja iskustva s ubuntuom
Moderator/ica: Moderatori/ce
moja iskustva s ubuntuom
da krenem ovak- linuxom se bavim od 2001. od 2005. intenzivno kao primarni OS. onda sam bil tipican end user znaci instaliram- radi, ok. zadnjih godinu dana se ne smatram bas end userom. dakle pisem svoje shell skripte, mjenjam kod programa, napisal sam stotine konfiguraciojskih fajlova i ono sve to radi i sve radi dobro. isprobal sam stvarno ogromnu kolicinu softvera, isprobal sam sve poznatije distribucije, neke upoznal u dusu i na kraju zadnja 3 mjeseca sam zaposlen ko sysadmin i brinem se svekodnevno o dvjestotinjak debian+suse servera i nekih 20ak windows servera+ stotinjak korisnickih racunala.
i nikad, ali nikad(!) nisam srel oduran komad softvera kao sto su zadnje dvije verzije ubuntua. zasto sam opce isel na ubuntu? jer mi je na poslovnom laptopu trebalo enko rjesenje koje bude odma gotovo i dobro. i da radi. pa reko suse ima yast koji je govno(bar bil na 10.1- zadnji suse koji sam koristil), fedoru necu jer se enkad nepredvidivo ponasa, ai rpm based je. deb je ono kaj sam msilild a ce m i odgovarat jer ocito je da ubuntu ima veliku bazu korisnika, a i iza je veliki i jaki debian. pa sam imal ubuntu pa je prvi put pukel dok sam slagal nekaj amlo dublje. i ne nije moja greska. pa sad isel slagat arch linux koji imam doma i koji prezivljava svakakve torture i stalno dela fantasticno. bez ejdne jedine zamjerke. ali mi se nije dalo zajebavat se s archom jer nekej je zvuk kenjkal pa reko fak it idem deti opet ubuntu. pa je onda ubuntu sam od sebe odlucil formatirat /home iako sam mu rekeld a to ne radi. sa swapom ju je prepisal, jebenica. reko okej budem bar imal cictsi sustav i ta isntalacija je bila do danas. danas sam napravil upgrade nekog kriticnog paketa koji jezahtjeval restart. nakon restarta nije vise radilo graficko sucelje. volim aj terminal ali bas za na posel enma smisla. nema skajpa za terminal. bar kolko ja znam. ppa sad u naletu divljastva isntaliral 9.04 kao mozda je dobar. posto imammonitor poseban uz laptop slozils am si to i onda je x umro. pa crl-alt -backspace ne radi dodam ja nejmu dontzap u xorg. ali ubuntu odbija raditi sa 2 monitora u rezoluciji visoj od 1024x768. je be ni ca.
jucer sam bil na sastanku u jednoj velikoj firmi i krenem pokazivat jedan softver i raspal se ubuntu na prezentaciji.
osim kaj je pun smeca i sam je smece, cudesno kaj ga ljudi tka prihvacaju
ubuntu useri, ja vas iskreno zalim. ubuntu je najgora stavr koja se dogodila linuxu. ikad. stavrno tuzno kak to radi. tolko grozno da cekam da zavrsi radno vrijeme da na racunalo stavim windows. windows xp je miljama ispred ubuntu linuxa. mislim za bilo kakav ozbiljniji rad. jos jednom- ubuntu je smece. ima crni pojas smeca. mislim da cu slican mail poslati i onom konju koji je osnivac canonciala. u 3 navrata danas sam se skoro rasplakal od jada. najnelogicniji komad softvera u ovde. te mislim da bi ga trebalo ukinuti.
i nikad, ali nikad(!) nisam srel oduran komad softvera kao sto su zadnje dvije verzije ubuntua. zasto sam opce isel na ubuntu? jer mi je na poslovnom laptopu trebalo enko rjesenje koje bude odma gotovo i dobro. i da radi. pa reko suse ima yast koji je govno(bar bil na 10.1- zadnji suse koji sam koristil), fedoru necu jer se enkad nepredvidivo ponasa, ai rpm based je. deb je ono kaj sam msilild a ce m i odgovarat jer ocito je da ubuntu ima veliku bazu korisnika, a i iza je veliki i jaki debian. pa sam imal ubuntu pa je prvi put pukel dok sam slagal nekaj amlo dublje. i ne nije moja greska. pa sad isel slagat arch linux koji imam doma i koji prezivljava svakakve torture i stalno dela fantasticno. bez ejdne jedine zamjerke. ali mi se nije dalo zajebavat se s archom jer nekej je zvuk kenjkal pa reko fak it idem deti opet ubuntu. pa je onda ubuntu sam od sebe odlucil formatirat /home iako sam mu rekeld a to ne radi. sa swapom ju je prepisal, jebenica. reko okej budem bar imal cictsi sustav i ta isntalacija je bila do danas. danas sam napravil upgrade nekog kriticnog paketa koji jezahtjeval restart. nakon restarta nije vise radilo graficko sucelje. volim aj terminal ali bas za na posel enma smisla. nema skajpa za terminal. bar kolko ja znam. ppa sad u naletu divljastva isntaliral 9.04 kao mozda je dobar. posto imammonitor poseban uz laptop slozils am si to i onda je x umro. pa crl-alt -backspace ne radi dodam ja nejmu dontzap u xorg. ali ubuntu odbija raditi sa 2 monitora u rezoluciji visoj od 1024x768. je be ni ca.
jucer sam bil na sastanku u jednoj velikoj firmi i krenem pokazivat jedan softver i raspal se ubuntu na prezentaciji.
osim kaj je pun smeca i sam je smece, cudesno kaj ga ljudi tka prihvacaju
ubuntu useri, ja vas iskreno zalim. ubuntu je najgora stavr koja se dogodila linuxu. ikad. stavrno tuzno kak to radi. tolko grozno da cekam da zavrsi radno vrijeme da na racunalo stavim windows. windows xp je miljama ispred ubuntu linuxa. mislim za bilo kakav ozbiljniji rad. jos jednom- ubuntu je smece. ima crni pojas smeca. mislim da cu slican mail poslati i onom konju koji je osnivac canonciala. u 3 navrata danas sam se skoro rasplakal od jada. najnelogicniji komad softvera u ovde. te mislim da bi ga trebalo ukinuti.
Re: moja iskustva s ubuntuom
Sreca pa ima i drugih distri, ali i drugih otvorenih operacijskih sustava.devil je napisao/la:ubuntu je najgora stavr koja se dogodila linuxu. ikad. stavrno tuzno kak to radi.
te mislim da bi ga trebalo ukinuti.
Nece se ukinit, s cim ce se onda hvalit h4ck3rska djeca iz kvarta?
Ah... to ti mozda ovisi sto radis na tom kompu. Ja recimo, buduci da nemam neku graficku koju vole open source driveri za nvidiu nemam puno izbora oko distri tako da puno njih otpada u startu (suse, debian, fedora) ali mogu reci da mi je ovaj novi ubuntu prvi sustav sa kojim nemam nikakvih problema.
Inace bi svaka distra imala neke musice, na jednoj sere ovo, na drugoj ono tako da mi je mjenjanje os-a postalo neka vrsta fetiša. Ali zato ovaj novi ubuntu radi ko bebica, koristim ga or RC-a i do dan danas niti jedan problem mi se nije javio. Niti jednom smrzo, niti jedan program zablokiro jednostavno sve radi kako treba.
E sada meni komjuter sluzi za skroz obicne stvari ono malo sufranja, skidanje torrenta, chatanje preko google-a, zvanje preko skype-a, gledanje tv-a, divx-a, malo openoffice-a te baciti koju igricu svako toliko...
I sada netko sa strane nezna sta misliti... ti ga toliko izvrijedjas a meni radi ko ni jedna distra do sada... valjda sve ovisi za sta ga koristis kava
Inace bi svaka distra imala neke musice, na jednoj sere ovo, na drugoj ono tako da mi je mjenjanje os-a postalo neka vrsta fetiša. Ali zato ovaj novi ubuntu radi ko bebica, koristim ga or RC-a i do dan danas niti jedan problem mi se nije javio. Niti jednom smrzo, niti jedan program zablokiro jednostavno sve radi kako treba.
E sada meni komjuter sluzi za skroz obicne stvari ono malo sufranja, skidanje torrenta, chatanje preko google-a, zvanje preko skype-a, gledanje tv-a, divx-a, malo openoffice-a te baciti koju igricu svako toliko...
I sada netko sa strane nezna sta misliti... ti ga toliko izvrijedjas a meni radi ko ni jedna distra do sada... valjda sve ovisi za sta ga koristis kava
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Pa meni se jedino na ubuntuu dogodila situacija da nemam izbora nego restartat komp na gumb, bez da sam sam nešto zeznul.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Nikad nisam imao problema s Ubuntuom.
Ali, nikad nisam niti radio neke dublje modifikacije.
Uglavnom instalacija programa, šminkanje izgleda.
Onda, nakon toga surfanje netom, muzika, filmovi, slike, Open Office i tako ...
Možda mi je Ubuntu stabilan i zbog hardvera.
Neko možda ima kombinaciju na kojoj Ubuntu ne radi kako treba.
Znalo mi se koji puta zablokirati da sam morao gasiti na gumb, ali nikad mi nije trebala reinstalacija.
Neću ga sada hvaliti, jer vidim da ljudi imaju problema, ali meni je dobro radio.
Valjda to ovisi koliko ideš u dubinu sustava.
Ti se Devil razumiješ u Linux puno više od mene, pa ti je logično da neke stvari prilagodiš da bi bolje radile. Ja to ne znam. Meni je vrhunac kad uredim menu.lst da mi radi.
Ne znam kako bi ti Ubuntu radio da nisi išao ispod haube.
Ubuntu vjerojano ne poštuje neke Linux standarde, tako da možda i nije idealan za ljude koji se u to razumiju.
Al' za početnike može biti dobar. Pod uvjetom da imaju hardveraj koji radi.
Ali, nikad nisam niti radio neke dublje modifikacije.
Uglavnom instalacija programa, šminkanje izgleda.
Onda, nakon toga surfanje netom, muzika, filmovi, slike, Open Office i tako ...
Možda mi je Ubuntu stabilan i zbog hardvera.
Neko možda ima kombinaciju na kojoj Ubuntu ne radi kako treba.
Znalo mi se koji puta zablokirati da sam morao gasiti na gumb, ali nikad mi nije trebala reinstalacija.
Neću ga sada hvaliti, jer vidim da ljudi imaju problema, ali meni je dobro radio.
Valjda to ovisi koliko ideš u dubinu sustava.
Ti se Devil razumiješ u Linux puno više od mene, pa ti je logično da neke stvari prilagodiš da bi bolje radile. Ja to ne znam. Meni je vrhunac kad uredim menu.lst da mi radi.
Ne znam kako bi ti Ubuntu radio da nisi išao ispod haube.
Ubuntu vjerojano ne poštuje neke Linux standarde, tako da možda i nije idealan za ljude koji se u to razumiju.
Al' za početnike može biti dobar. Pod uvjetom da imaju hardveraj koji radi.
- glaskoncILLa
kak to mislis?zzankola je napisao/la:Ja recimo, buduci da nemam neku graficku koju vole open source driveri za nvidiu nemam puno izbora oko distri tako da puno njih otpada u startu (suse, debian, fedora) ali mogu reci da mi je ovaj novi ubuntu prvi sustav sa kojim nemam nikakvih problema.
kucica-slobodica:~# cat /etc/debian_version
squeeze/sid
kucica-slobodica:~# cat /etc/X11/xorg.conf
nesto nesto
Section "Device"
Driver "nvidia"
Option "IgnoreDisplayDevices" "TV"
Option "Coolbits" "1"
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
Option "TripleBuffer" "false"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
nesto nesto
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Ma vec sam vise puta o tome na forumu i nikada nismo rjesiliglaskoncILLa je napisao/la: kak to mislis?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
ma ubuntu je samo linux, nista vise, pa sta ocekujes. kava
no, ok linux, nisat extramno ni na jednu
ni na drugu,
no postoji par boljih, ovisi kako kom pase, no ima puno losijih.
no, ok linux, nisat extramno ni na jednu
no postoji par boljih, ovisi kako kom pase, no ima puno losijih.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
devil ti si malo na drogama ha??
speedy je napisao/la:devil ti si malo na drogama ha??
Toliko me iznenadio ovaj posta da sam prasnuo