Hvala! :ugeek:zlatkoA je napisao/la:Iso miki 1000 puta bravo za DoDo -a i njegovo obješnjenje![]()
To mogu samo zahvaliti grofu koji me je navukao na Phoronix. A tamo postaju ljudi koji fakat znaju puno o linuxu, a često se nađe i podosta developera.zlatkoA je napisao/la:Eh nisam znao da se tako dobro razumiješ u tematiku linuxa kao sistema.
Nije toliko problem u samom kernelu kao kernelu. On je dosta dobar za korisnika što se tiče threadinga i ostalih zgodnih stvari koje su bit samo kernela. Problem je u konceptu grafičke akceleracije koja je totalni šit. Ali nadam se da kad izađe Gallium3D da će stvari biti puno jednostavnije, i to ne samo za linux, nego i za ostale platforme.zlatkoA je napisao/la: Ništa ostaje na autorima koji razvijaju kernel da ga totalno preurede ili
ko zna možda napišu novi jel sadašnja koncepcija je zbilja šit.
BSD nisam probao, ali MacOS mi je fenomenalan. MacOS koristi samo kernel od BSD-a, poprilično izmjenjeni X sa Xorga i svoj vlastiti API. I on je fenomenalan upravo zbog svog super složenog API-ja. WinAPI je dosta star, no ni s novim nisam baš oduševljen (think Vista), ali siguran sam da će Microsoft to urediti naboljezlatkoA je napisao/la:Da a što se tiče BSD-a i on je pomalo zapetljan ali mi se čini da stabilnije radi.
Pa da MacOs je biti BSD.
Kod Linuxa je najveći problem nestandardiziranost API-ja, pa komercijalni proizvođači imaju problema pri odabiru istog kad žele napraviti aplikaciju za linux. Trenutno najpopularniji su Qt, GTK, wxWidgets, ... (ima ih puuuunooo). Iako nisam neki KDE fan, ipak mislim da će Qt prevladati, pogotovo zbog toga što je pod LGPL licencom, što omogućuje izradu komercijalnih aplikacija pomoću njega (ako je nešto čisti GPL, onda svaka aplikacija koja koristi taj kod MORA biti GPL). Osim toga, tvrtku koja stoji iza Qt-a je nedavno kupila Nokia, pa možemo očekivati pojavu Qt aplikacija na mobitelima (