moja iskustva s ubuntuom

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

zole052
Spol: M

Re: moja iskustva s ubuntuom

Post Postao/la zole052 »

Ma nije uopce bitno koji je bolji koji je losiji bitno je samo da nisi prisiljen koristiti nesto nego da imas izbora pa si ti izaberi sto oces...

A ne glupi primjer sa poslovanjem preko fine... em te tjeraju da koristis Internet explorer (windowse) em te tjeraju da kositis MS Office... tu je problem a poslije jednog dana ako bude svejedno koji OS koristis pa zar je uopce bitno da li Mate koristi najgori OS, njegova stvar samo da ga nitko ne prisiljava da bas njega koristi...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nije najbolji. Daleko od toga.
Ali je dovoljno dobar da većina ljudi i ne pomišlja tražiti nešto drugo.
Neće pasti broj Ubuntu usera, jer na svakog Ubuntu usera koji pređe na drugu distru, dođu jedan ili dva nova korisnika.
I to od onih newbie Linux korisnika koji uzmu Ubuntu po defaultu.
I da nije bilo Ubuntua, ne bi sigurno broj Linux korisnika ovako rastao.
Baš me zanima gdje bi bili sada u postotcima da nije bilo Ubuntua?
centar137

Post Postao/la centar137 »

kaiwan je napisao/la:3. radije trosite enegriju na promociju linuxa i bilo koje distre mjesto da trosite vrijeme na blatenje jedne koja je uspjela postati koliko toliko popularna...to ide svima koji blate ubutnu....ne koristite ga ako necete...ali ne blatite jer nemate razloga...sta cete automatski blatit svaku distru koja postane popularna? Gluposti.
Meni se ne svidja sto ima hrpu nepotrebnih stvari. Ali smatram da je dobra za pocetnika, jer vjerujem da je ljepse ucit o necemu novom kad to mozes koristit a da ne znas previse o tome, pa kasnije ic u dubinu sto i kako radi.
Samo se nadam da taj Ubuntu-pocetnik nece bit lijen proguglat bar neke osnove prije nego dodje na forum i provede vise vremena pisuc pitanje nego sto bi mu trebalo da progugla. I onda se kasnije hvalit okolnoj djeci kako on ima kul-fensi-haxor-tutuntu.

I Debian, Arch, Gentoo su (relativno) popularne distre. Protiv njih nemam nesto previse rijeci protiv :mrgreen:
speedy je napisao/la:ma daleko je ubuntu od najboljeg ima tu musica i svega ali onaj pocetni post u ovoj temi stvarno nema smisla sa zivotom pa nije bas toliko sra**** da ga se toliko "blati"
Nekom je ipak toliko sranje da ga toliko blati. Bit ce da je covjek navikao na nesto njemu bolje.
A mozda je covjeku zanimljivo gledat kako se svadjate/svadjamo :)
Suko je napisao/la:Ali je dovoljno dobar da većina ljudi i ne pomišlja tražiti nešto drugo.
A ta vecina ljudi nisu previse strucni o Linuxu pa od njih neces naucit nesto korisno.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Uf... Puno ste ovdje napisali i neda mi se sve čitati, no da se i ja oglasim...

Ubuntu koji mi je najbolje radio i s kojim NIKAD nisam imao problema je bio Gutsy Gibbon (7.10). Nakon njega - sami problemi: 8.04 mi je spalio BIOS na matičnoj u desktopu i strgao WLAN u laptopu. S 8.10 je proradio WLAN, no slabo hvata (ni približno koliko je hvatao s vlasničkim driverom u 7.10). Osim toga, 8.10 je urnebesno spor (u zadnje vrijeme mi xp ima puno brži odziv).

Od upgradea na 9.04 sam odustao iz 2 razloga:
1.) na pola upgradea se je program za upgradanje smrznuo
2.) moja grafička (ATi R500 serija) više nije podržana pod XServerom 1.6 i novijim sa fglrx driverom, a 3D mi trenutno jako treba zbog seminara iz računalne grafike. Osim toga, open source driver troši puno struje i baterija s njime kratko traje. Iako sam siguran da je novija verzija tog drivera uključena u 9.04, ipak me žalosti što novi ubuntu nema kernel 2.6.29 i uključen KMS za ati drivere (samo za intel ima). Osim toga, ne znam je li konačno plymouth ugrađen u 9.04, ili će ubuntu korisnici morati čekati do verzije 9.10 (fedora ga ima još od verzije 10).

Zato nakon završetka semestra definitivno odlazim s ubuntua. Primarni cilj jest fedora, no ako se ne pokaže dovoljno funkcionalnom, istražit ću možda čari Arch-a, Mandrive ili čak Gentoo-a.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la:...osobno sam odlučio da se na GNOME ne vraćam, pa te KDEove mušica nekako žvačem..)
... kaže čovjek koji me je prije godine i pol s KDE-a navukao na GNOME...

Daj se objasni!
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

DoDo je napisao/la:Uf... ili čak Gentoo-a.
Bježi od Gentooa k'o od vraga. Zadnja stabilna verzija KDEa u repoima je 3.5.9. Trebam li još što reći?

A što se tiče Ubuntua. Isto kao i DoDo. 7.10 je bio majka, sve je radilo kao podmazano. Sva daljnja izdanja su gora od prošloga.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

DoDo je napisao/la:... kaže čovjek koji me je prije godine i pol s KDE-a navukao na GNOME...

Daj se objasni!
Mogu ja! Mogu ja! :lol: Prije godine i pol nije postojao KDE 4.2.3 ;)

Kad smo već kod Ubuntua, prva verzija mi je bila 7.04 i radila je odlično; 7.10 je bila stvarno vrhunski složena i sigurna jedna od najboljih (ako ne i najbolja distra za desktop u ono vrijeme), zatim solidni 8.04, užasan 8.10.... a 9.04 još nisam isprobao izvan VM, iako mi se ne čini loš.

Ipak mišljenja sam da se radi o sasvim solidnoj distribuciji, svojih mušica svakako ima, ali imaju i ostale (recimo Fedoru po stabilnosti i brzini mogu komotno stavit uz bok Ubuntuu, čak je Ubuntu dosta bolji po pitanju nekih stvari, recimo usability). Par loših iskustava vezanih uz specifičan hardver ili općenito, sigurno nije razlog za pljuvanje kakvo je složio Devil u prvom postu. Uz malo truda mogao je sve ispeglati, barem on ima iskustva pa zna kako.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
devil

Post Postao/la devil »

procittal sam svaki post u temi. i bas pratil kaj pisete. i mogu samo primjetti ocitu stvar- nek se niko ne uvirijedi, ali korisnici koje smatram ne-end-userima i stvarno postujem njihova misljenja su se uglavnom slozli s menom dok oni koje iz ovog ili onog razloga smatram end userima su se digli na zadnje noge i krenuli braniti ubuntu ko da dobivaju proviziju. mozda me opet popljujete, ali mislim da je to tipicno windows-user ponasanje - znas da imas nesto losije od konkurencije (ili bolje "konkurencije" ) a ipak to branis rukama i nogama i pozivas se na kolicinu usera i neku inovativnost koja se nije unaprijedila u nekom funkcionalnom smislu jos od dana kad je prvi ubuntu izasel.

jako je lijepo kaj je ubuntu tolko ljudi dovukel na linux i kaj je zajednica maltene procvjetala,a li to mu ne daje za pravo da svaka nova vezija bude sve uzasnija i samo jace "bling-bling". e to je to. ubuntu je ko pimp my ride u kompjuterskom svijetu. transparentne kocke koje se vrte, lamp efekti pokradeni od meka, gorenje prozora, gumeni prozori, i da ne zaboravim kao najpotrebije- fire ring oko kursora misa. cudo kolko vam to svima treba. nist ja nemam protiv isprbavanja toga. i koristuil sam beryl i compiz fusion jos onda nekad kad su se ujedinili i sjecam se gitanja tih paketa i kompajliranja, ali mislim da avi kad tad skuze da to bas eto i netreba. i da taj, tolko zeljeni, wow efektt izaziva tek kod djece.

da me se krivo ne shvati nemam ja nist protiv compiza, samo mi se ne svida. no opet ja koristim wm koji granici sa takozvanim grafickim okruzenjima, to je dobrom djelu vas nepojmljivo za koristenje. ja sam se u tome nasel. ali dobro nije sad u tome stvar.

evo samo jos jedna stvar, ubuntu 9.04 se slomil jucer kolegi s posla koji takoder radi u IT-u s menom. da se objasnim zakaj koristim ubuntu na poslu iako sam mslim to gec u par navrata rekel - htel sam nekaj kaj nisu windowsi i da mi radi od prve sa minimalno podesavanja zbog toga kaj se nemam vrmeena igrat sa sustavom i fine tunnat ga. zbog cinjenice da su serveri na debianu uzel sam ubuntu jer mogu kombinirat repozitorije i testirat neke stvari kod sebe na masini. nekak mi se cinilo ko logicno onda. eto zajebo sam se. budem stavil lennya na stroj i dobro. mozda i siduxa. no sad to nije bitno. jos stojim iza toga da je ubuntu smece, inace. ali i jos imam 9.04 na stroju. neki dan mi je bas doslo 4 komada desktop edidtion cedeja od canonciala na kucnu adresu. heh. steta kaj su ujebali nekaj kaj je tak fino krenulo. kaj sad. ni prvi ni zadnji. a i prical sam kak bi poslal pismo gazdi canonciala, onom marku, i popljuval ubuntu. i rekel to frendu koji kosriti kubuntu na kaj mi je on rekel bas ono kaj sam si i ja msilil- nebi bil ni prvi ni zadnji.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

devil probaj si onda simply mepis ako bas hoces debian based distru http://www.mepis.org/

inace drz se fedore......

da compiz ima hrpetinu nepotrebnih fency smensi stvari IMA ali ima i par onih koje zlata vrijede,,, "Enhanced Zoom Desktop, Scale, Group and Tab Windows, Move windows" ok tebi sigurno i ti glupo izgledaju ali kad se bavis grafikom zoom je prevrijedan ovi ostali samo dodatno pomazu u organizaciji otvorenih prozora,,, a "Wobbly Windows" je dobro imat on tek toliko da ti nije sve staticno kao na winsima :P :P
DoDo

Post Postao/la DoDo »

devil je napisao/la:procittal sam svaki post u temi. i bas pratil kaj pisete. i mogu samo primjetti ocitu stvar- nek se niko ne uvirijedi, ali korisnici koje smatram ne-end-userima i stvarno postujem njihova misljenja su se uglavnom slozli s menom dok oni koje iz ovog ili onog razloga smatram end userima su se digli na zadnje noge i krenuli braniti ubuntu ko da dobivaju proviziju. mozda me opet popljujete, ali mislim da je to tipicno windows-user ponasanje - znas da imas nesto losije od konkurencije (ili bolje "konkurencije" ) a ipak to branis rukama i nogama i pozivas se na kolicinu usera i neku inovativnost koja se nije unaprijedila u nekom funkcionalnom smislu jos od dana kad je prvi ubuntu izasel.
rofl rofl Deja Vu. Na taj način ljudi hvale i Vistu. rofl rofl
Tako mi je jedan frend pokušavao objasniti da su vistini aero efekti bolji od compiza jer imaju uključen antialiasing, pa rubovi nisu pikselizirani, kao što je slučaj s rubovima compizove kocke.
devil je napisao/la: jako je lijepo kaj je ubuntu tolko ljudi dovukel na linux i kaj je zajednica maltene procvjetala,a li to mu ne daje za pravo da svaka nova vezija bude sve uzasnija i samo jace "bling-bling". e to je to. ubuntu je ko pimp my ride u kompjuterskom svijetu. transparentne kocke koje se vrte, lamp efekti pokradeni od meka, gorenje prozora, gumeni prozori, i da ne zaboravim kao najpotrebije- fire ring oko kursora misa. cudo kolko vam to svima treba. nist ja nemam protiv isprbavanja toga. i koristuil sam beryl i compiz fusion jos onda nekad kad su se ujedinili i sjecam se gitanja tih paketa i kompajliranja, ali mislim da avi kad tad skuze da to bas eto i netreba. i da taj, tolko zeljeni, wow efektt izaziva tek kod djece.
Compiz možeš pokrenuti na svakoj distri, a to kaj ga ubuntu forsira i mene malo nervira, prvenstveno zato jer mi oba računala imaju ati kartice koje se ne podnose s compizom.
speedy je napisao/la: da compiz ima hrpetinu nepotrebnih fency smensi stvari IMA ali ima i par onih koje zlata vrijede,,, "Enhanced Zoom Desktop, Scale, Group and Tab Windows, Move windows" ok tebi sigurno i ti glupo izgledaju ali kad se bavis grafikom zoom je prevrijedan ovi ostali samo dodatno pomazu u organizaciji otvorenih prozora,,, a "Wobbly Windows" je dobro imat on tek toliko da ti nije sve staticno kao na winsima :P :P
Iskreno, meni fali samo ovaj enchanced zoom desktop i desktop wall, jer bez compiza ne mogu nositi prozore iz workspacea u workspace. Ponekad, ali rijetko mi fali i Scale, no sve ostalo je samo šminka, da ne spominjem wobbly windows, koji mi je nabio dioptriju (jer sam pokušavao čitati tekst iz prozora prije nego se je ustabilio), zato ga sad više i ne koristim (dok još uvijek nemam preveliku dioptriju).
Odgovori