Dvoraku se sviđa Linux

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Dvoraku se sviđa Linux

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la:
DoDo je napisao/la: Uzmimo npr. način na koji linux upravlja usb stickovima: on ga mounta u neki folder i ponaša se prema njemu kao i prema bilo kojem drugom disku. To je loše, jer mu ne omogućuje automatsko isključivanje cacheiranja prilikom pisanja na stick, pa ako ga isčupate dok kopirate datoteku na njega, ostat ćete i bez datoteke i vjerojatno bez datotečnog sustava na sticku. S druge strane, ako isto napravite na windowsima, ostat ćete samo bez onog dijela datoteke koji se nije stigao skopirati.
Kako to reproducirat? Ja sam čupao stickove van bez umounta i svi ostali čitavi?
To je zato što kod ovog DoDo nije u pravu.
Naime svi kerneli danas imaju ugrađenu "flush" mount opciju za VFAT datotečne sustave, koja radi upravo to - odmah sve sprema na stick, tako da nema cachiranja i mož'ga vadit odmah po snimanju ;)
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la: Meni je bio krah deb baze nakon što sam ubacivao neke repozitorije koji nisu baš bili Bog-zna-kaj. Nadam se da mi se nakon prelaska na fedoru takvo nešto neće događati.
Ali nije mi jasno zašto ti se ne sviđa ova priča sa "Program Files"? Pa i Mac to ima i GoboLinux. Osim toga, lakše je upravljati s programom ak ti je sve na jednom mjestu. Zamisli da se RPM/DEB baza skrši ili da program ima loš uninstaller. Tada jednostavno pobrišeš folder u kojem je program bio, a ovako moraš pretraživati pola FS-a.
url:c/p - http://wiki.open.hr/index.php/Hijerarhi ... a_datoteka

btw DEB i RPM nemaju čak ni previše veze s načinom rasporeda datoteka po FS-u. A ako ručno instaliraš instalirat ćeš u /opt ili /usr/local, tako da ti je opet sve na jednom mjestu :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Napominjem da neke distre (recimo Debian) nemaju /opt u $PATH varijabli. Zato je nužno, ako instaliraš u /opt, postaviti link na /usr
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
centar137

Post Postao/la centar137 »

shrike je napisao/la:Napominjem da neke distre (recimo Debian) nemaju /opt u $PATH varijabli. Zato je nužno, ako instaliraš u /opt, postaviti link na /usr
Zasto ne dodat /opt u PATH? Djeluje mi kao primjerenije rjesenje od linkanja.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

centar137 je napisao/la:
shrike je napisao/la:Napominjem da neke distre (recimo Debian) nemaju /opt u $PATH varijabli. Zato je nužno, ako instaliraš u /opt, postaviti link na /usr
Zasto ne dodat /opt u PATH? Djeluje mi kao primjerenije rjesenje od linkanja.
Ne razumijem zašto bi se samo /opt dodavao u $PATH? Pa /opt niti ne sadrži samo izvršne datoteke :misli
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

centar137 je napisao/la:Zasto ne dodat /opt u PATH? Djeluje mi kao primjerenije rjesenje od linkanja.
Ja imam folder /opt/bin i on mi je u PATH-u, a u njega stavim sve linkove na ručno instalirane programe koji se nalaze negdje drugdje u folderu /opt.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Odgovori