[RIJESENO]Samba server ne moze se povezati sa androidom
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
[RIJESENO]Samba server ne moze se povezati sa androidom
Pozdrav ekipa, evo mucim se cijeli dan da podesim sambu na debianu. Namjeravam je koristiti za streaming filmova na android tablet, i najdalje sto sam dosao je da se spojim sa tabletom na server ali mi ne prikazuje sadrzaj foldera koji dijelim. Sve sam pobrisao pa cu za kji minut pokusat ponovo
Zadnja izmjena: Nemo26, dana/u 25 lis 2014, 00:27, ukupno mijenjano 2 puta.
Re: samba server pomoc
Samba ima hrpu opcija, no za običan share ti ne treba puno. Na kraj /etc/samba/smb.conf dodaj ovako nešto:
[folder1]
path=/folder
browseable=yes
writeable=yes
valid users = user1 user2
[folder2]
path=/folder2
browseable=yes
writeable=no
guset ok = yes
Te napravi: sudo service samba reload
Mislim da ovi atributi govore sami za sebe i više nego dovoljno. U folder1 mogu pristupiti korisnici user1 i user2, dok u folder2 možeš pristupiti bez autentifikacije. Ovi korisnici moraju biti korisnici kreirani u OS-u, te im je potrbno dodati password za sambu s naredbama:
sudo smbpasswd -L -a user
sudo smbpasswd -L -e user
Ovo je što se tiče podešavanja samog servera. Dalje je sve na ovlastima datotečnog sustava. Ako je riječ samo o filmovima i nemaš ničeg što treba sakriti od ostalih korisnika na mreži možeš postaviti ovlasti: chmod 777 /folder/koji/sheras -R (nije najzdravije iz sigurnosnog aspekta, ali ako je doma za media centar, who cares ).
[folder1]
path=/folder
browseable=yes
writeable=yes
valid users = user1 user2
[folder2]
path=/folder2
browseable=yes
writeable=no
guset ok = yes
Te napravi: sudo service samba reload
Mislim da ovi atributi govore sami za sebe i više nego dovoljno. U folder1 mogu pristupiti korisnici user1 i user2, dok u folder2 možeš pristupiti bez autentifikacije. Ovi korisnici moraju biti korisnici kreirani u OS-u, te im je potrbno dodati password za sambu s naredbama:
sudo smbpasswd -L -a user
sudo smbpasswd -L -e user
Ovo je što se tiče podešavanja samog servera. Dalje je sve na ovlastima datotečnog sustava. Ako je riječ samo o filmovima i nemaš ničeg što treba sakriti od ostalih korisnika na mreži možeš postaviti ovlasti: chmod 777 /folder/koji/sheras -R (nije najzdravije iz sigurnosnog aspekta, ali ako je doma za media centar, who cares ).
nema teorije da proradi, u exploreru na androidu vidim samo folder1 i 2 i user1 mape na serveru i opet im ne mogu pristupiti
Na serveru instaliraj samba-common- bin Pa ponovo smbpasswd -e username
People disagree with me. I just ignore them.
E ovako sam ja napravio prosli puta pa neka me neko ispravi: dakle pratio sam pravila koja su u postu iznad, i dodao sam sa naredbom adduser korisnike user1 i user2, koji bi kako sam ja to shvatio trebali imati sva prava u folderima 1 i 2. Foldere sam takoder kreirao i dao im 777 prava ali kad se sa androidom spojim na server vidim folder 1 i 2 ali ne mogu vidjeti njihov sadrzaj, e sad mi nije jasno da li android treba biti dio neke grupe mozda. To me malo buni pa bi molio da mi neko to poblize objasni, nisanm za rijesenje tipa stisno ovo i radit ce, zelim shvatit bit.
Samba ili SMB je Server Message Block, odnosno protocol za dijeljenje fajlova,printera, serijalnih portova i td. Ako ti nije šta iinstaliraj ovo što sam gore napisao i restartaj trebalo bi raditi
People disagree with me. I just ignore them.
Što to znači da ne možeš vidjeti sadržaj foldera? Možeš ući u foldere ali izgledaju prazno ili ti izbaci neku poruku pri pokušaju? Kažeš da si stavio 777 na foldere, a što je sa sadržajem foldera? Te ovjasti se ne prenose na njihov sadržaj. Daj neki screenshot s tableta i "ls -al" iz foldera.
A nista od toga kaze samba common bin is already newest version, jel mi mozes objasniti korak po korak ove stvari: znaci ako hocu dijeliti neki folder treba u smb.conf navesti putanju do njega, kuda dalje? Kaze mi u file exploreru na tablet you dont have permission, i ne pokazuje mi uopce sadrzaj foldera, tj uopce mi ne da da udem u njega
Probaj se povezati na taj share s nekog win računala. Biti će lakše otkriti u čemu je problem. Jesi probao ovo: "chmod 777 /folder/koji/sheras -R"? probaj ovu naredbu sad kad su u folderu filmovi. Ako želiš više naučiti o sambi preporučam ti https://www.samba.org/samba/docs/man/Sa ... ollection/