OCZ Vertex4 128 GB (EOL)
NAND : 25nm sinkroni MLC
Controller: OCZ Everest 2
Brzina čitanje/pisanje: 560/430 MB/s
Sučelje: SATA 3 6Gb/s
Format: 2.5" (debljina 9.3mm)
Broj radnih sati: 2 milijuna
Garancija: 5 godina
Mišljenje i iskustvo u radu:
Koristim ga oko dvije godine. Trenutno je SSD podijeljen na dvije particije jer sam prisiljen na istom laptopu imati W7 i Linux tako da radi u kombinaciji NTFS/EXt4. Do do sada jednom napravljen low level format
OCZ-ovim alatom (+ za OCZ jer podržava Linux) ne radi potrebe jer je usporio ili pokazivao bilo kakve znakove problema već se poklopilo seljenje SSD-a iz jednog laptopa u drugi i instalacija drugog OS-a od nule.
Što se tiče korištenja SSD-a, koristom ga bez puno filozofije i brige da li ću mu nekom svojom aktivnošću naštetiti jer smatram da se sve prije ili kasnije mora pokvariti, pa neka se pokvari dok još traje garancija, a ako izdrži tih pet godina, onda je ionako vrijeme za novi i sve ok.
Znači, oba OS-a (Win i Linux) koriste SWAP, čitam i zapisujem podatke kako sam ih čitao/zapisivao i na klasičnom HDD-u i jednio što sam provjerio je da li je uključen TRIM.. ostalim se ne zamaram
Po netu sam našao na informacije i iskustva korisnika koja govore da im SSD nakon 50% popunjenosti uspori u radu jer sa frimwarea 1.5 prelazi u način rada (brzinu) frimvarea 1.4 što je po meni budalaština temeljena na testovima koja se u stvarnom radu ne vidi (osjeti).