Nemam pojma kako to danas dela pod Linuxom, no sjećam se tema sa stranih foruma od prije par godina kad su se počeli pojavljivati prvi SSD-ovi od 30-60 GB da ljudi baš nisu bili presretni tim PCI karticama iako je po meni prije problem tada bio u BIOS-u nego do OS-a.Jehonan je napisao/la:Uzgred budi rečeno, a vezano je za ovu temu, jel ima tko kakova iskustva kako Asmedia 106x bazirani SATA kotroleri u AHCI modu rade pod linuxom tj. koliko je to dobro podržano od strane novijih kernela? Naime, ako ste pratili postove, ovaj adapter koji namjeravam kupiti je baziran na dotičnome kontroleru i to je razlog moga pitanja i zanimacije. Hvala unaprijed na svim mogućim odgovorima i uloženom trudu u čitanje
SSD & Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: SSD & Linux
-
Jehonan
Ma čuj, ja bih rekao da dela dobro! Ja sam ju naručio, pa što Bog da. Inače, baš sada gledam, da mi je i ovaj dodatni onboard kontroler također iz Asmedia 106x familije, a sve je uredno prepoznato, i pod ubuntuom, i pod fedorom i pod archom tako da vjerujem da nebi trebalo biti problema. A da, to i sam mislim da si upravu. Bio je u velikoj većini problem do BIOS-a tj. UEFI-a. Vjerujem da je to sada riješeno. Hvala u svakom slučaju na savjetu aka odgovoru!
-
Jehonan
NaravnoJehonan je napisao/la:Inače, može li se do toga, po toj cijeni, bar još jednom
da imam neke koristi od SSD-a još bi ga i kupio 
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ma nitko od nas zapravo i nema neke ekstra koristi, ali vise nebi kupio komp bez SSD-a... Sad nedavno sam slagao jedan stariji/sporiji stroj i sa obicnim hardom, doslo mi je da si rezem zile u tom trenu...
Moc navike je cudna stvar, a SSD jednostavno brzo ulazi pod kozu jer je opako brz komp, od instalacija, otvaranja aplikacija, kopiranja, jos da imas usb 3.0 e to da tek vidis.
Tom koji je izmislio SSD skidam kapu!
(isto ko i onom koji je izmislio tajice
)
Tom koji je izmislio SSD skidam kapu!
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Pa iskreno na u ovom Lenovu i neću imati full benificije što se tiče brzine jer ima SATA II (300 MB/s) no Intel SSD ide u HP-a koji ima SATA III (600 MB/s), a ovaj dvije godine stari Vertex iz HP-a ide u Lenovo.. i da, ti Intel SSD-i su inače barem 50-70 kn skuplji po dućanima tako da se isplatilo uzeti dok još ima 
E da, uz ovo što je naveo Yeti, produžuje se vrijeme autonomije rada laptopa na bateriji, evo u Lenovu je trenutno Intel + friško instaliran Ubuntu + svjetlo na 50% + uključen WiFi = vrijeme baterije 5 minuta nakon dizanja OS-a..

.. sa običnim HDD-om je početna procjena vremena obično bila manja za cca 2 sata
E da, uz ovo što je naveo Yeti, produžuje se vrijeme autonomije rada laptopa na bateriji, evo u Lenovu je trenutno Intel + friško instaliran Ubuntu + svjetlo na 50% + uključen WiFi = vrijeme baterije 5 minuta nakon dizanja OS-a..

.. sa običnim HDD-om je početna procjena vremena obično bila manja za cca 2 sata