Sabayon linux-da ili ne za početnika

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori
userlx

Sabayon linux-da ili ne za početnika

Post Postao/la userlx »

Dosad sam koristio Linux Mint i Fedoru 10 i početnik sam u Linux svijetu i zanima me jeli Sabayon 4.1
za početnika. I koju je bolje uzeti Gnome ili KDE verziju. :?
S Linuxom dobiješ kuću, a s windowsima samo prozore.
simke
Kontakt:

Re: Sabayon linux-da ili ne za početnika

Post Postao/la simke »

userlx je napisao/la:Dosad sam koristio Linux Mint i Fedoru 10 i početnik sam u Linux svijetu i zanima me jeli Sabayon 4.1 za početnika.
ma je, mislim da radi dost toga odma.
userlx je napisao/la: za početnika. I koju je bolje uzeti Gnome ili KDE verziju. :?
ovisi kaj tebi pase.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
fritz62s
Spol: M

Post Postao/la fritz62s »

Nije bas vrh jednostavnosti, ali mozes da probas. Jako dobar distro, brz, dosta radi odmah, paket manager je malo cudno uredjen, ali funkcionalan i koristan. Mozes koristiti equo ili emerge za instalaciju iz komandne linije. Preporucujem da pre nego sto otvoris Spritz Package Manager uradis prvo su, pa upises pass pa komandu eguo update.
Nisam imao nikakvih problema sa tom distribucijom, osim neresivog problema sa Bluetooth usb dongle. Paketi za bluetooth (bilo GNOME, bilo KDE) ne dolaze instalirani. Instalirao sam sve potrebno, medjutim nece da radi.
Iako je bluetooth servis podignut i hciconfig , daje pozitivne rezultate, nece pa to ti je. Na kraju sam zakljucio da je to neki dbus problem i da je van domasaja moje hemije.
Ako ti to ne smeta OK, ali bolje idi na KDE varijantu, sa njom sam ipak uspeo da posaljem fajl na mobilni uz pomoc KDE obeh pusha, doduse bez konfirmacije i ne kako bi trebalo da radi.
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
zole052
Spol: M

Post Postao/la zole052 »

fritz62s je napisao/la:Preporucujem da pre nego sto otvoris Spritz Package Manager uradis prvo su, pa upises pass pa komandu eguo update.
Evo ja ga instaliro preko virtualboxa i sada problem...
Pokrenem onaj Spritz nadjem updateove kojih ima prilicno, oznacim ih za download i onda kada treba poceti skidati me pita da potvrdim ove neke licence i nakon toga krepa Spritz, samo se ugasi umjesto da pocne skidati...
Pa probo bezveze equo update pa opet pokrenuti Spritz i opet isto...
Sada sam mu dao

Kod: Označi sve

equo upgrade
pa je poceo skidati samo nisam siguran da li ce tako skinuti samo updateove koje bi sa Spritzom ili i nestododatno sto netreba?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori