openSUSE 13.2: hybrid-sleep

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

openSUSE 13.2: hybrid-sleep

Post Postao/la Grof »

Ajd, da i ovo riješimo kroz zajedničko znanje. Mislim da će @Šumski još i najbolje znati, ako je uopće moguće kroz neku konfiguracijsku skriptu.

Problem je slijedeći: Želim u openSUSEtu overajdati Powerdevil i preusmjeriti event na systemd, a kako bih prilikom pritiska na hardverski power gumb na PC-u aktivirao hybrid-sleep (onu krasnu mogućnost od kernela 3.6 pa naviše koja omogućuje kombinaciju suspenda i hibernacije).
Naime, ako ručno pokrenem

Kod: Označi sve

systemctl hybrid-sleep
Sustav se hibernira i uspava, pa u slučaju nestanka struje, uredno se digne s diska, a u drugim slučajevima podiže se iz RAM-a.

Ono što bih želio jest preusmjeriti hybrid-sleep na power button PC-a, no to kontrolira KDE-ov Powerdevil koji radi s upowerom i ne nudi opciju hybrid-sleepa za podesiti. Pokušao sam isključiti ovu opciju u Powerdevilu i podesiti systemd skriptu logind.conf ovako:

HandlePowerKey=hybrid-sleep
restartao daemon, pa i PC, no kada u Powerdevilu isključim kontrolu Power gumba preko njega, ne dešava se ništa, kao da systemd ne kontrolira power gumb.

Googlao i nisam pronašao ništa korisno za ovakav slučaj, pa bih volio da probamo skupa ovo riješiti. ;)
vision
Spol:

Re: openSUSE 13.2: hybrid-sleep

Post Postao/la vision »

@Grofe
ovo je odlična ideja i volio bih da i ja to sebi postavim (možda mi je čak i lakše?)

Nemam systemd (samo par fajlova -Slackware KDE) i meni nisu radile postavke u KDE za PowerButton (šta god odabrao - shutdown) dok nisam komentirao dvije linije u /etc/acpi/acpi_handler.sh:

#      power) /sbin/init 0
#         ;;
src: http://alexpb.com/notes/articles/2014/0 ... slackware/

E sad postavke u Powerdevilu rade, a kad isključim tu opciju kao i tebi, ništa se ne dešava.
Nemam neko znanje ali mislim da bi se u acpi_handler.sh mogla dodati kakva opcija koja bi omogućila hybrid-sleep?
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

sorry, sad sam vidio da se radi o PC-u pface
A postaviti u powerdevil opciju na Hibernate - da li će raditi ako je u logind.conf postavljeno hybrid-sleep?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

neće, jer KDE Powerdevil radi sa upowerom, a ne systemd-om. Jedino da pronađem upower skriptu i tamo overridam hybernate u hybrid-sleep (ili sleep u hybrid-sleep) vidiš, možda tu leži rješenje.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ništa od uPower skripte, je Powerdevil poziva uPower direktno preko d-bus poruka. Jedino da probam maknuti uPower sa sistema, ali ta mi se ideja nekako ne sviđa i pitanje je što bih time sve potrgao jer ne znam koje su sve zavisnosti vezane uz uPower...
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Ne, a ni Upower skripte nemaju u sebi ništa što bi se moglo povezati sa HandlePowerKey (ima za CriticalBattery - ali tamo stoji HybridSleep)

Ovako, ako se isključi u startup service PowerManagement, bez acpi skripte (jer to mijenja sad systemd - ali isto radi - što se da kasnije oko toga zabaviti?) i podešeno onako kako si postavio u logind.conf pritiskom na dugme PC ili laptop ide u hibridno spavanje - znači radi.

Problem je što onda ne radi PowerManagement

Evo i ovdje "zidne akcije" :hihi
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne, meni na openSUSE-tu kada isključim Power Management servis, ne rade ni systemd podešavanja za Power gumb...
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Pa i radio sam na openSUSE (laptop), samo nzm dali to ima veze, ja sam instalirao acpi i acpid pakete, a pošto u /etc/acpi/ nije bilo ništa osim events foldera, kopirao sam skriptu kako mi je u Slackware (default) i kad izgasim PowerManagement pritiskom na dugme laptop se gasi bez obzira na systemd logind - jer je u skripti init 0.

Kad uradim kao što sam gore u prvi svoj post napisao, tj. kad komentiram one dvije linije u acpi_handler.sh, onda systemd radi kako je postavljen.

Ne sviđa mi se ovaj način "igranja" ali nikako skužiti :pogled_dolje
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Probati ću se još time poigrati na "čistiji" način kada ulovim vremena... ;)
sumski
Moderator
Spol: M

Post Postao/la sumski »

hm, ako se u Powerdevilu isključi 'button event handling' preuzima systemd. međutim, bar do 13.2, systemd prepušta suspend, itd. pm-utils skriptama, ako su prisutne - da možda to ne koči?
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Odgovori