TOP TEMA: Tweakanje Ubuntu 14.04 LTS

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: TOP TEMA: Tweakanje Ubuntu 14.04 LTS

Post Postao/la bertone »

A valjda su nam potrebe različite :-D
Usput očekivao sam da će na 14.04.2 ubaciti mogućnost stalne vidljivosti menua kao što ima 15.04, no ništa još od toga :zabrinut
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:A valjda su nam potrebe različite :-D
Usput očekivao sam da će na 14.04.2 ubaciti mogućnost stalne vidljivosti menua kao što ima 15.04, no ništa još od toga :zabrinut
15.04 je još u razvoju pa ubacivati nešto iz njega u LTS bi bilo riskantno. Možda u nekom idućem point releaseu, inače isprobao sam to i isključio, navikao sam na mouse over i za sada mi je bolje tako, ali nekima će se sigurno svidjeti ta opcija da imaju menije na always visible.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Negdje sam pročitao da će se ta funkcija backportati u 14.04, možda kod 14.04.3 no neće biti vidljivo nego će se morati uključivati s dconfom. No strpljen spašen :)
Probao sam i ja na 15.04 i meni pak odgovara da su meniji stalno vidljivi, pogotovo kad nemam maximiziranu aplikaciju jer je onda menus na aplikaciji, a ne u baru.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Negdje sam pročitao da će se ta funkcija backportati u 14.04, možda kod 14.04.3 no neće biti vidljivo nego će se morati uključivati s dconfom. No strpljen spašen :)
Probao sam i ja na 15.04 i meni pak odgovara da su meniji stalno vidljivi, pogotovo kad nemam maximiziranu aplikaciju jer je onda menus na aplikaciji, a ne u baru.
Valjda hoće jer se nešto spominjalo da će neke stvari, pa valjda i to, biti backportane. To je valjda stvar ukusa, meni mouse over ne smeta otkada se može imati u minimiziranom prozoru menije a ne kao prije u taskbaru.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pacifica Icon Theme

Kod: Označi sve

wget https://launchpad.net/~fsvh/+archive/pacifica-icon-theme/+files/pacifica-icon-theme_0.4.1%7Eubuntu13.10.1_all.deb -O pacifica.deb && sudo dpkg -i pacifica.deb ; sudo apt-get install -f -y && rm pacifica.deb && cd
slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Kako sam prije par dana instalirao Trisquel, oduševio sam web browserom koji dolazi s njime, odnosno s brzinom Abrowser web preglednika ::bravo

Kako u UCS nema Abrowsera (ja ga nisam našao), a nema ni uputa na netu (ni njih nisam našao), ako želite probati Abrowser morate ga instalirati kroz terminal dodavanjem ppa.

slika

Malo upozorenje! Ako već imate instaliran Firefox, moja preporuka je da ga ugasite prije instalacije jer će Abrowser povući sve iz FF (bookmarke, lozinke, addonove itd). Nadalje, nakon instalacije Abrowsera nećete moći istovremeno koristiti Abrowser i Firefox jer će drugo pokrenuti prijaviti grešku.
Međutim, Abrowser je subjektivno barem duplo brži pri otvaranju stranica (iako neće prikazati sav sadržaj, pogotovo flash, ali koga briga za flash :-D ) na Ubuntuu 14.04 nego FF. U Trisquelu je još brži no tamo nemam FF pa ne mogu procijeniti koliko.

Instalacija:

sudo add-apt-repository ppa:legimet/abrowser-kde

sudo apt-get update

sudo apt-get install abrowser
Ako bi imali problema prilikom prvog pokretanja napravite reboot. Ja problema nisam imao.
Drugo, ne znam kako će se ponašati dugoročno no meni dva dana radi bez greške :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

bertone je napisao/la:Malo upozorenje! Ako već imate instaliran Firefox, moja preporuka je da ga ugasite prije instalacije jer će Abrowser povući sve iz FF (bookmarke, lozinke, addonove itd).
Vidim :hihi
Inače, svaka čast!
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Neznam dali je ovo bilo ovdje ali eto, postaviti ću, možda nekome pomogne (meni je :-D ) Dakle u terminal unesite sljedeće:

sudo dpkg --get-selections > list.txt
Što ste napravili? Pa rekoste dpkg-u da napravi listu trenutno instaliranih paketa i njihovih ostataka i isto spremi u list.txt datoteku. Čemu to? Ma meni je bilo zanimljivo što na ovaj način dobijete potpunu informaciju o svim paketima instaliranim na datom sistemu te osim toga vidite i rezidente koje čak niti purge nije uspjeo očistiti (vidjeti ćete da su markirani kao deinstall). Tada to možete napraviti pješke (opet purge samo s dotičnim rezidualnim paketima)! Zanimljivo ja to da mi je to riješilo podosta misterioznih problema (ne radi, a trebalo bi i tome slično). Dakle, ljepota čistog sistema, jel'. Eto, ako sam nekome pomogao, drago mi je, a ako ne, opet dobro :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Always show menus

Prije nekih pola sata, sjela je nadogradnja od nekih 46 MB za Ubuntu 14.04.2 i malo pregledavajući što se sve u nadogradnji nalazi .. :zvizdi

.. pa kako se na par mjesta u zadnjih par mjeseci govorilo i nagađalo da bi se iz nadolazećeg 15.04 u 14.04 LTS mogla ugraditi opcija stalnog prikaza menua u panelu, ako je želite (ili barem mislite da je želite :-D ), pokrenite dconf editor i pratite putanju:

com > canonical > unity

.. i u prvom redu sad imate opciju "always-show-menus" pa u praznu kućicu stavite kvačicu i nakon toga u top panelu imate stalno vidljivi menu otvorene aplikacije.

.. dodatno, ako vam smeta menu u top panelu kod prozora koji nisu maximizirani, par redova ispod imate "Always-show-menus" imate i opciju "integrated-menus" pa označite i nju i kod prozora koji nisu maximizirani, menu imate u okviru otvorenog prozora aplikacije.

postavke dconf editor:
slika

menu u okviru aplikacije:
slika

menu maximiziran okvir aplikacije:
slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

Jehonan je napisao/la:Neznam dali je ovo bilo ovdje ali eto, postaviti ću, možda nekome pomogne (meni je :-D ) Dakle u terminal unesite sljedeće:

sudo dpkg --get-selections > list.txt
Što ste napravili? Pa rekoste dpkg-u da napravi listu trenutno instaliranih paketa i njihovih ostataka i isto spremi u list.txt datoteku. Čemu to? Ma meni je bilo zanimljivo što na ovaj način dobijete potpunu informaciju o svim paketima instaliranim na datom sistemu te osim toga vidite i rezidente koje čak niti purge nije uspjeo očistiti (vidjeti ćete da su markirani kao deinstall). Tada to možete napraviti pješke (opet purge samo s dotičnim rezidualnim paketima)! Zanimljivo ja to da mi je to riješilo podosta misterioznih problema (ne radi, a trebalo bi i tome slično). Dakle, ljepota čistog sistema, jel'. Eto, ako sam nekome pomogao, drago mi je, a ako ne, opet dobro :)

Očistiti sustav od ostataka deinstaliranih paketa može se i na slijedeći način:

dpkg --get-selections | grep deinstall > tobepurged

Datoteku tubepurged naći ćete u svojoj osobnoj mapi. Otvorite pomoću upravitelja datotekama i koristite opciju nađi i zamjeni. Pod nađi upišite uninstall a zamjeni ostavite prazno. Zatvorite i spremite datoteku.

cat tobepurged | xargs sudo dpkg -P
Sustav je očišćen od ostataka deinstaliranih paketa. Primjenjivo je na Debian i derivate kao i na Ubuntu i njegove derivate. ;)
Nema veće religije od istine!
Odgovori