Pohvala za trud i sadržajnu analizu... Naravno da svi imamo pravo na svoje mišljenje i osobni pogled na stvarnost koja nas okružuje. No isto tako treba shvatiti da ima i ljudi koji misle drugačije te kritički i propitivački pristupaju svemu sa čime se dotiču i ništa ne prihvaćaju zdravo za gotovo samo zato kaj je to neko rekao ili kaj tako piše na nekom pamfletu...
Ovdje vas desetak ima stav kakvi ima i ok. No učestala je pojava da razvijete scenario samo u onom jednom isključivom smjeru kako paše vama da bi se stvari prikazale u svjetlu koje vama odgovara. Najbolji primjer toga je ono kad sam pričao o windows updateu i sada ovo kako si ti razvio scenario sa vrtićkim odgojem.
Aj prvo ću malo pojasniti taj dio o windows updateu, da stekneš sliku kako se ovdje kreira scenario :
Ako nisi pročitao, radilo se o mojoj tvrdnji da kod mene automatika brine o nadogradnjama, i čak mi u pozadini skine slijedeću verziju operativnog sustava. Pa to je samo početak filma , i nisam smatrao za shodno da prepričavam ostatak filma jer sam smatrao da ste svi gledali taj film ( jer je malo onih čiji je prvi os bio linux i manje više svi ste upoznati sa radom windowsa ) , no odmah se našlo par brzopoteznih tvrdolinijaša koji su ispalili nebuloze ( u stilu : nebu meni se tam nekaj samo skidalo i instaliralo ) . Znači, oni su od mog početka filma razvili scenario u njima željenom smjeru, iako je ta automatika samo jedan od mogućih scenarija, a same mogućnosti windows updatea i gomila podešavanja daleko daleko nadmašuju update mogućnosti bilo koje linux distre. Neznam kaj fali mogućnosti da se podesi tako da kada je opterećenje procesora manje od 5 % i kada to traje duže od 5 minuta, da se tada u pozadini pokrene preuzimanje slijedeće verzije operativnog sistema i prekine se čim pipneš miša, i nastavi opet kada se postignu zadani parametri, i onda nakon par dana samo ti javi da možeš jednim klikom kliknuti i nakon restarta buš imao slijedeću ubuntu verziju instaliranu uz mogućnost restore pointa ako nekaj krene po zlu da imaš ispravnu točku za povratak ( tako je to u windowsima 8 ).... Ali naravno, taj scenario ( ta full automatika, koja je samo jedna od mogućnosti ) im je odgovarao tako da su druge scenarije jednostavno prešutili postavili se kao da je taj automatik jedini mogući scenario.... A iskreno nevjerujem da nisu znali da se winows update može iskonfigurirati do najzadnjeg detalja ( da li, kada , kako, koliko , i pod kojim okolnostima će se nešto skidati, i kada i pod kojim okolnostima će se nešto instalirati ili će čekati admin odluku ) tako da je to bilo onak bezvezno ideološko istresanje u cilju veličanja jednoga i blaćenja nečega drugoga....
E sad, kako ja vidim da si ti spikom o vrtiću isto odradio samo jedan scenario od stotina mogućih :
iweb: ..... ovo je izrazito loša strategija iz moje perspektive. Ovo će poticati djecu da pristaju na rizike, što svakako može biti dobro, ali može biti i pogubno, ...... ako jedno dijete konstantno pobjeđuje, to ga može pretvoriti u egocentrika i narcisa kasnije u životu, jer je stalno nagrađivano, i to u izrazito lošu osobu, jer se stalno hrani tuđim bombonima i nije mu žao djece koja vjerojatno plaču i deru se jer njihova kućica nije toliko lijepa, a potrudili su se najbolje što su mogli -- njima to razara samopouzdanje, a ono je jako teško za stvoriti ako je razoreno i može tu djecu kasnije u životu odvesti u depresiju i gadne psihičke probleme. Mislim da takav oblik obrazovanja graniči s psihološkim zlostavljanjem, djeci sporijega razvoja kontinuirano razara samopouzdanje, a postoje korelacije između niskog samopouzdanja i suicidalnih tendencija kod djece i adolescenata
Svatko tko želi dobro svojoj djeci, želi da budu upoznati sa svim realnostima i zamkama suvremenog življenja, jer nepoznavanje toga će ih daleko brže odvesti na loši put. Ako je pripremljen na zamke onda će ih lakše prepoznati i izbjeći. To ti je ona priča o staklenom zvonu. I ništa loše nevidim u tome da dijete odmalena postane svjesno da će kroz život snositi posljedice za svaki svoj dobar ili loš korak ili odabir...
Scenario da samo jedno djete pobjeđuje a druga ostaju uplakana, si ti razvio, a stvarnost je potpuno drugačija, kako tada tako i danas u kvalitetnim obrazovnim sistemima: cilj je razviti kreativnost i otkriti koje djete je nasposobnije u kojoj ljudskoj grani , i zato se i igraju pedesetak igara , od lopatica u pijesku, preko šarenog papira i ljepila, pa sve do logičkih i matematičkih igara i sportskih aktivnosti. I s vremenom će se točno iznjedriti kojem djete ležu bolje sport ( i taj dan taj ide doma sa bombonima ) a kojem leži crtanje ili pjevanje ( i taj dan ide taj crtač-pjevač doma sa bombonima ).. I kaj je u tome loše da se kroz razne vidove igre i dodatno podsticanje iskristalizira čemu koje dijete najviše naginje i u čemu bi u svojoj budućnosti moglo ostvariti najbolju karijeru... Ali eto, tebi je pasalo razviti scenario sa jednim koje svaki dan pobeđuje i postaje narcis a ostali ostaju uplakani i polako poprimaju suicidalne simptome.....
iweb: I moja sestra je isto tako prošla osnovnu školu s peticama, kao i gimnaziju, kao i medicinski fakultet kojeg je također riješila u roku, i da, može birati radno mjesto i trenutno je u Madridu. A nije išla u elitne vrtiće, niti u elitnu predškolsku, niti u elitnu osnovnu. U vrtić čak uopće nije išla, već je s prijateljem kopala po dvorištu bazene za žabe.
Ovako : neznam zakaj je u madridu , ali ajde da počinim početničku grešku pa pretpostavim da tamo radi. Ako nije u madridu zbog radnog odnosa, onda te molim da jednostavno zanemariš ovo kaj ću sad napisati i preskočiš na slijedeći odjeljak : Ako u madridu radi i ostvaruje dohodak, onda tamo plaća i porez. Pa eto, možda ipak fali karika u njenom obrazovanju , a to je ona karika koja govori o centrima moći i kako je njima u cilju ekonomska emigracija i na koje sve načine se dugoročno potkopava i ugrožava opstojnost cijelih naroda i država. Vidiš, u tim vrtićima su bila djeca diplomata iz raznih zemalja, tako da je svaki vjersko-ideološki utjecaj bio isključen iz tog vida obrazovanja. I tamo su djeca imali predmet u kojem su od kuće donijeli teglicu zemlje i posadili su svaki svoju biljku u tu teglicu , i slijedećih par godina su se brinuli o toj biljki... I pritom su su naučili i neke daleko dublje stvari što znači odlazak, zapuštanje, napuštanje, nebriga i sl.... i čime to može uroditi kroz par desetaka ili stotina godina.... I s obzirom da moja kuma točno zna da bi joj se praunuci mogli jednog dana naći okovani kao veslači na rimskoj ili španjolskoj galiji ( slikovito govorim ) , onda se ipak nije odlučila za lakši put nego se odlučila za teži put i pokušava ovdje kako i koliko može utjecati da se stvari poprave iznutra našim djelovanjem koji smo još tu.... Znači, svjesno se žrtvuje radi mogućeg boljitka njenih unuka i praunuka.. A isto može delati bilo di na planeti ( održavam jod doma sva njena računala pa vidim razno razne ponude i sl kad joj skeniram i brišem mailove koji joj nisu bitni )..
iweb: zašto smatraš da je svaka ideologija inherentno loša zato što je ideologija.
Pa zato kaj je svaka ideologija i religija opijum za mase, a to su izrekli daleko veći poznavaoci čovječanstva i od mene i od tebe... A sad da to idemo detaljizirati , nebi nam bilo dosta 50 gb host-a .. Ja nemam ideologiju, i po tim, ajmo reći političkim uvjerenjima , sam za ukidanje država, vlada, vlasništva, županija, gradonačelnika, i svega onoga kaj uzaludno troši resurse na samoodržanje a nije neophodno za daljnji razvoj i napredak čovječanstva. Ali to je malo preširoka tema za ovakav nabrzaka osvrt...
iweb: Nigdje u Pulsiru se ništa ne radi iz kapitalističkih razloga
Ovako: ako imaš kantu 5 litri bjele boje, i u nju dodaš deci crnog pigmenta, to više nikako nije bijela boja.
Tako i taj tvoj pulsir : dok sve i jedno kapitalističko obilježje se ne ukloni iz svih procesa njegovog nastajanja-održavanja-rada dotad nemožeš reći da on nije kapitalistički obojen. To kaj ti nemaš neku direktnu korist od njega, neznači nikaj. Dok god neko plaća najam servera, struju, računala na kojima ga razvijaš, sve dotle je u pulsiru sadržan itekako kapitalistički štih. Kada ćeš biti u mogućnosti bez ijedne nabaviti sve kaj ti treba za izradu pulsira , te kada ćeš taj pulsir moći postaviti za korištene bez ijedne kune, i kada ćeš meni kao krajnjem korisniku omogućiti da i ja koristim pulsir bez da me to košta ijednu kunu ( znači moraš mi free nabaviti komp i plaćati struju i provajdera ) tek bi tada eventualno mogao reći da su iz pulsira uklonjena sva kapitalistička obilježja.
Neznam dali znaš da npr farmaceutska industrija ulaže milijarde u gaming industriju, a sve sa ciljem stvaranja sigurnih korisnika njihovih farmaceutskih usluga i proizvoda jednog dana... Tako da to kaj nekom ima free igricu ( ili pulsir ) neznači samo za sebe baš ništa... Već je neko negde u dubini postavio računicu na kojoj neko zarađuje...
Kažeš anonimni donator vam dao host. Super. I kaj bi to dokazivalo ? Moram li te podsjetiti da su Bill Gates i njegova supruga među najvećim donatorma ove planete ( milijarde i milijarde godišnje doniraju kojekome ) i da li bi to značilo da je Bill zbog toga manji kapitalista . Jesi li upoznat da pravo na besplatne windowse i office imaju sve legalne neprofitne i humanitarne organizacije na planeti ( osim onih koje ameri smatraju neprijateljskima i gdje ratuju ) ? I znači li to da su windowsi i office zbog toga manje kapitalistički ?...
Kužiš stari moj,,ja proizvod gledam zaokruženo a ne izdvajam iz proizvoda samo ono kaj bi potvrđivalo neke moje stavove. A obilježja kapitalizma je najlakše za shvatiti ako kapitalizam usporediš sa ostalim dosadašnjim društvenim uređenjima ( rodovsko, robovlasničko, feudalno, socijalističko, komunističko,,.....)
Eto, nadam se da si shvatio zakaj ja i linux i pulsir smatram da imaju itekako kapitalistička obilježja, jer neko je platio računala na kojima se razvijaju, neko im plaća struju i provajdera, neko je kupio serversku opremu, neko plaća i najam servera i struju.... itd itd itd itd.... Dok lideri linux minta i ubuntu-mate-a štampaju majce-šalice-stikove ( koji se naravno prodaju a ne poklanjaju ) i dok se naveliko na svojim blogovima zahvaljuju sponzorima i pritom priznaju da bi bez sponzorske love ti projekti zamrli, otkud vama ovdje uopće utopijske idejice da bi se bez uloga velikih korporacija linux ipak nastavio razvijati ali sporije..
... Danas je tako, a kako bu kad dođemo u star trek vode di je lova ukinuta, onda bumo razglabali kak je tam......
iweb: onda FOSS zajednica nije ono u što ja vjerujem i što ja volim
Pa preciziraj foss zajednicu! Gdje joj je sjedište, koliko ima stvarnih aktivnih registriranih članova, daj mi njihov statut , plan i kalendar djelovanja , daj mi njihov kalendarski prikaz kaj su dosad napravili i daj mi datume dokad bu i ostali njihovi projekti ostvareni i kaj bum ja kao krajnji korisnik imao od toga.
Skroz dok to mi nemožeš pružiti, dotad smatram foss nečim ideološkim i imaginarnim i koji služi samo tome čemu služe i ostale ideologije, da ih se neko verbalno hvasta kada i kako mu odgovara . A to kaj postoji na stotine ili tisuće malih grupica okupljenih oko nekih projekata nemoj nikako pokušavati predstaviti da su svi oni dio neke veće foss zajednice jer ću ti ja na takav argument jako brzo naći linkove koliko su te grupice suprostavljenje, kaj i kako misle i govore jedni o drugima, koliko je tu egoističnih egotripova , i koliko tu ko od njih vuče samo u svom smjeru i nastoji sve druge uvjeriti da je njegov put ( softver ) najbolji i naijspravniji za daljnji razvoj.....
Eto...malo vikend idološke razbibrige...hehehhehe