[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

gagiD
Spol: M

Re: [Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Post Postao/la gagiD »

@JH-IM
Slazem se :thmb-up

Ako se slazem zasto pisem? Nerviraju me mnoge stvari izrecene u ovoj temi, a ako se kani zakljucat neka neko slobodno obrise moj post :)

@shrike je pitao sta je kapitalisticki OS i jos niko nije odgovorio -> izmisljena kategorija? I kapitalizam se prikazije kao zlo, a niko nije rekao zasto.

Mozda bi se neki OSevi mogli nazvati "korporacijsko-manipulisticki". Tamo gdje korsnik ne zna sta njegov program radi tj. program kontrolise korisnike. O toj temi:

src: https://www.youtube.com/watch?v=Ag1AKIl_2GM

Ima primjera i u F(L)OSS svijetu:

src: https://www.youtube.com/watch?v=CP8CNp-vksc
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja nisam za to da se tema zaključa sve do trenutka kad sugovornici ne ostanu bez misli i ideja pa krenu s vrijeđanjem na osobnoj razini.

Osim toga, i ja čekam odgovor na shrikeovo pitanje što je kapitalistički OS, a ni autor teme još nije odgovorio na moje pitanje što on misli o temi koju je otvorio pitanjima..
.. e da, uz to iz ovakvih tema se lako može doći do odgovora tko je ozbiljan sugovornik, a kome je mjesto u Hrvatskom saboru.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@gagi

Kapitalizam je trenutni oblik drustvenog uredjenja i samo prolazna faza u evoluciji covjecanstva pa sam po sebi nije nikaj vece zlo nego kaj je bilo npr robovlasnistvo , ili osmanlijski danak u krvi , ili feudalcevo pravo prve bracne noci... Svaki sistem je imao mana i nepravdi i zato ih i mjenjamo tražeći bolja rješenja.

@bertone

Jedno je tehnicka i ideoloska rasprava a posve drugo je kad krenu uvrede i sppminjanje rodbine i naravno da te extremizme onda treba sankcionirati i isključiti.Vjerujem da si upupoznat sa zakonskim obvezama vlasnika portala i administratora glede mozebitne pojave kaznenih djela tipa klevete uvrede ili sirenja govora mržnje. A poznas i nastavak te igre u vukovarskoj i zrinjevcu... A znaš i visine odšteta. ...
Tako da ako bas se nekome placa odšteta , pa onda ga pusti nek se ukopa pa bu naučio lekciju za drugi put....

Za sebe mislim da u ovih par godina nisam nikome ovdje uputio niti prijekor a kamoli neku ruznu riječ, iako je bilo pojedinaca koji bi zasluzivali žešći odgovor.. U biti najčešće mi prigovarate da stoput iznosim neke stavove a vi se sa njima neslazete. Kada bi se vi sa njima slagali onda vam nebi smetalo i da ih milion puta iznesem. A i nepricam ja ovdje sam sa sobom, nego se uvjek par istih osoba nađe to osporavati o kontrirati , pa sad neznam jel i njih idu kritike da po stoput ponavljaju jedno te isto ili to vredi samo za mene.... Eventualno mozemo brojati koliko puta sam ja pokrenuo temu pa kontrasi kontrirali ili kad sam ja kontrirao na tudje pokrenute teme... Kokos ili jaje, pitanje je sad

Ali mene bi vise zanimalo da mi shrike pojasni optimizaciju linuxa nego kaj on misli o kapitalistickom linuxu....

:-)
Purificator

Post Postao/la Purificator »

Kažu,nije (samo) bolest sve što boli.......

Vidim da u toj frazi ima itekako istine......

Pratim sa zanimanjem ...:cigara :facepalm :shou!
Blaze je najbolji,ali Vajta je KRALJ!
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Jedina mana ubojice je što ubija ljude, jedina mana lopova je što krade.
Jedina mana Sjeverne Koreje je što nije otvorena. Što ne odeš tamo živjeti, izgleda da je po tvom ukusu.

A koliko je pametno da obični ljudi imaju pristup kodu programa kojega koriste? Jako pametno i jako dobro. Svaki stručnjak i svaki razuman čovjek se s time slaže, jer izvorni kod je DOKUMENTACIJA koja neizmjerno olakšava ispravljanje pogrešaka i poboljšavanje programa.

A što se tiče nedobronamjernih ljudi, njima nije toliko bitno da imaju izvorni kod jer su majstori u dešifriranju izvršnog koda i njima odgovara da što manje ljudi ima pristup predmetu njihovih mutnih poslova.
ej ti jura-stublić
ne znači ako se praviš pametan da si zbilja pametan..
i po tebi znači kada kupiš novi auto ti bi odmah da budeš i automehaničar
te tako da ga znaš popravit iako nemaš nikakvog iskustva u tom poslu.
ma daj kome ti pričaš priče
I am the one and only....
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

dakle kako to da
kapitalističko orijentirani članovi vole FREE stvari kao što je linux?
ili to po naški znači...

i sirće je slatko ako je mukte
I am the one and only....
shicy

Post Postao/la shicy »

@zlatkoA: malo manje prozivaj, malo više argumentiraj :thmb-up
s Maxom se uglavnom neću složiti :bleh , ali čovjek se barem trudi koliko toliko argumentirat svoje stavove i kao takvog ga poštujem. obične laprdače i nekonstruktivne sudionike rasprave ne mogu pretjerano poštivati. ajde, potrudi se ne biti obični laprdač i nekonstruktivni sudionik rasprave ;)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

1)
Opet smo dobili opis kapitalizma ali ne i opis/definiciju kapitalističkog OS-a. Fascinantno koliko konzistentno se može izbjegavati odgovor na jednostavno pitanje o kojem ovisi smisao čitave teme.

2)
definicija ideologije: "termin kojim se označava obuhvatni sklop ideja koje uključuju način na koji pojedinac ili grupa gledaju na svijet, te ciljeve, očekivanje i aktivnosti." Drugim riječima, sve što max govori o svojim pogledima na svijet je isto tako ideologija, te u stvarnosti ne postoje sustavi misli koji su slobodni od ideologije. Također, "anarhizam" kao politička ideologija nije bezvlašće i nedostak strukture i organizacije, nego nešto što funckionalno nije previše različito od teoretskog komunizma (ne socijalizma). Preporučam čitanje Bakunjina.

3)
Svi imaju apsolutnu slobodu da naprave što god žele, tj. što god su u stanju napraviti, no to ne znači da si slobodan od posljedica. Primjerice, nitko ti ne brani da staviš ruku u vruču pećnicu, no to ne znači da su tvoje slobode narušene kada te zateknu opekotine trećeg stupnja.

4) Tema o optimizacijama ... ja i jesam davao konkretne primjere kako optimizirati, no moj sugovornik je izražavao ideje, tvrdnje i misli koje nemaju veze sa istinom te nijednu nije potkrijeo ikakvim primjerima i dokazima, a na zahtjeva o dotičnima je vrijeđao. Čista trolerska/flamewar tema. I sada bi se tako nešto trebalo dopustiti? Osobno mislim da bi bila super tema o optimizaciji linuxa, ali onda ljudi moraju davati i konkretne primjere stvari a ne lupetati gluposti o tome da kernel radi na temelju teorije kaosa, da kod nije bitan za performanse i ine pizdarije. Jasno, sve bez dokaza. I opet ću naglasiti da jesam dao par primjera vezano za perfomanase sustava, a ako ima interesa nemam ništa protiv jedne dobre teme o tome, no ovo nije ta tema.

5) Novac nije papir. Novac je bilo što što može poslužiti kao univerzalni sustav za razmjenu vrijednosti (kod nas je to papir, no negdje drugdje su to školjke, cigarete, lišće,...).

I na kraju:

Jel meni može netko reći što je to kapitalistički OS? Ne što je kapitalizam ili kapital već što je to "kapitalistički os"? Jel to ozbiljno tako teško?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

zlatkoA je napisao/la:ej ti jura-stublić
ne znači ako se praviš pametan da si zbilja pametan..
i po tebi znači kada kupiš novi auto ti bi odmah da budeš i automehaničar
te tako da ga znaš popravit iako nemaš nikakvog iskustva u tom poslu.
ma daj kome ti pričaš priče
Na autu mogu (ja ili automehaničar) napraviti kompletni tuning, promijeniti hrpu dijelova, poboljšati ga i onda ga takvoga prodati jer je moj.
Ili ako ništa drugo, mogu sam promijeniti ulje ili gume.
Recimo, sa televizorima bi obično dobio kompletnu elektroničku shemu tako da ga možeš i sam popraviti ako znaš, a i TV majstoru je shema često od velike pomoći. Kako to da se oni ne boje predati svoj dizajn korisniku?

Probaj tako nešto sa Windosima. Ne možeš i ne smiješ zato što kopiju Windowsa ne posjeduješ iako si je platio, već ti samo daju pravo korištenja na jednom računalu i ništa drugo.
Skoro sve ostalo radiš na rizik od velikih kazni. Čitao sam na jednom forumu kako se neki Amer žali da su mu došli Microsoft kontrolori u kuću.
Hodaju kao inkasatori po kućama i firmama, u crnim odijelima i sa značkama poput FBI-ovaca. Ljudi se uplaše pa ih puste u kuću i oni im sve pregledaju. Traže piratske kopije i slično, a ako nađu, nagrabusio si.
Razumljivo, druga je stvar ako koristiš piratske kopije kod nas na brdovitom Balkanu gdje ni dragi Bog ne gleda, ali nije svima tako lijepo.
"Hodor bre foobar"
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Čuo sam da i kod nas BSA ide po firmama ili preko maila traži ove ili one dokaze o legalnom softveru, no oni imaju točno nula prava na to. Možeš ih slobodno odbiti, ili ako ti je firma 100% na linuxu (FOSS), i nema puno posla, pustiti da sve prekontroliraju. Jasno, njihv USB stick neće radtiti jer očekuje windpwse, pa češ im se smijati u facu i raditi od njih idiote jer ne kuže da postoji neki OS koji nije windows i da je moguće voditi posao bez Microsoft Office alata. heh.. nije lijepo, ali vele mi da je zabavno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Zaključano