Pozdrav svima, novi sam ovdje na forumu. Citam vas vec duze vrijeme. Koristim najcesce Slackware i Arch, mada sam neka blaza verzija distro hoppera.
Pretrazio sam forum brzinski, medjutim teme su zastarjele ili nedorecene.
Dakle, situacija je sljedeca:
1. Trazim remote desktop softver koji moze adekvatno zamijeniti TeamViewer radi na bilo kojem protokolu, nije toliko bitno da li je veza enkriptovana ili ne(pozeljno bi bilo da jeste)
2. Trebam da pristupam sa Windows 7 masine na lubuntu i xubuntu (12.04 i 14.04), uslov da je besplatan.
3. Radi se o otprilike 50 ubuntu masina, stoga bi bila pozeljna jednostavnost instalacije (bez nepotrebne izmjene konfiguracijskih fajlova).
4. I jednostavno upravljanje (da obican smrtnik moze da mi omoguci pristup da se konektujem, bez npr citanja ip adrese ili porta).
5. Naravno da radi i na vanjskim mrezama, bez dodatne konfiguracije rutera (port forwarding-al ajd ako mora).
Uspio sam se konektovati sa tigerVNC na xubuntu na lokalnoj mrezi, gdje sam morao unijeti ip adresu i port. Nije bio renderovan window manager, recimo mogu napraviti novi folder na desktopu, ali ne vidi se cijeli postupak, nego samo taj folder koji napravim.
Znam da ovdje ima vrhunskih strucnjaka, tako da ocekujem neki feedback. Molio bih da prenesete svoja iskustva ili bar savjete. Da li ovako nesto uopse postoji?
Hvala unaprijed.
Remote desktop software
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: Remote desktop software
Ako koristiš fixne IP adrese, zgodan je Remmina. Podržava dosta protokola, radi odlično s RDP-om. Također, Teamviewer imaš i za Linux, pa ono... 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.