SSD & Linux

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Max Bunker

Re: SSD & Linux

Post Postao/la Max Bunker »

A bome ste me u dileme bacili...
Naravno da mi se najviše dopada ovo kaj je bertone predložio. No vidim da mnogi od vas ipak poduzimaju svašta nešto da bi izvukli maximum iz ssd-a..

Pročitah sve ono kaj mi je g fugu linkal i sad sam još veća zbunjola.. U laptop gdje ce ići ssd je sata2 pa znam da nebum baš dotaknil vrhove....

Svašta piše u onim tutorijalima, od ostavljanja 30% unalocated dijela diska pa do kojekakvih cron radnji.
A kad se tek sjetim dodavanja kojekakvih linija u datoteke konfiguracijske, odma oladim ssd euforiju ...
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

Kao prvo, moj pristup korištenju SSD-a je možda potpuno pogrešan i možda će već sutra krepati jer ga nisam pazio.. no zato kupujem SSD-ove sa pet godina garancije i ne zamaram se :-D

Drugo, da se vratim na tvoja pitanja.. OCZ ima alat za SSD koji se zove OCZToolBox i ima verziju za Linux.. na par slika ispod ćeš dobiti odgovore na svoja pitanja ;)

slika slika slika slika

Za Intel SSD nisam ni pogledao kakve sve alate imaju no vjerujem da je još bolje podržan od OCZ-a.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Kompa, vielen danke :-)

A taj ocz tools za linux, instalacija je klasika dvoklik na deb file ili ima kerefeka ?
U biti, čudilo bi me da nema kerefeka
;-)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Skineš sa njihove stranice tar.gz > raspakiraš ga > dobiješ folder sa dvije mape 32 i 64 bit > otvoriš mapu prema OS-u koji imaš i u mapi je alat kojeg pokreneš kao root .. neme nikakve kvake, brže si ga pokrenuo nego što ti treba da ovo napisano pročitaš :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Yep! A još je bolje što imaš isti alat u boot izvedbi! Znači, skineš iso od istoga, pukneš ga na USB ili CD\DVD, bootneš s njega i tadaaaa!!! Prednost je što možeš na brzinu napraviti low level diska i trim jer nisi bootao s njega. Eto!
madone

Samsung 840 EVO 250GB

Post Postao/la madone »

Ja sam uzeo Samsung 840 EVO 250GB za 950kn u extremedigitalu
Frimware je bio najnoviji tako da sam bug free i izbjegao sam proceduru nadogradnje za koju sam se već pripremio.

Kod: Označi sve

root-> smartctl -a /dev/sdb | grep "Firmware"
Firmware Version: EXT0CB6Q
Radi preko PCIe 2.0 na combo sata3/usb3 karticu. Mada bi u teoriji trebao postizati maksimalne sata3 brzine to nije slučaj tako da mi je w:270MiB r:400Mib. Što je ipak brže od sata2, mislim da je problem zaslužna implementaciji AHCI-a u biosu(tj. starija mbo)

Što se tiče podešavanja napravio sam trim preko /etc/rc.local , noatime i swappiness 0 radim i na meh hdd. Mada bi svi alati trebali dobro podesiti particije nije na odmet provjeriti partition alignment jer može jako utjecati na performanse. Rezultat mora biti 0.

Kod: Označi sve

root-> blockdev --getalignoff /dev/sdb
0
Brzine nisu idealne kakve bi mogle biti ali sam sve jedno jako zadovoljan trenutnim i nemam osjećaj da mi treba još brzine. Od mene preporuka za samsung.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Kingston Hyperx Fury 120 GB

Brzina čitanje/pisanje: 500/500 MB/s
Sučelje: SATA 3 6Gb/s
Format: 2.5" (debljina 7mm)
Broj radnih sati: 1 milijuna
Garancija: 3 godina

Link

slika

Instalirao elementary Freyu 64 bit bez swap-a, u fstab dodao noatime i tmpfs na RAM.

Na stari Seagate ostao openSUSE i ostalo, pa koristim kad što hoću :-D
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Super :thmb-up .. SSD je najbolji upgrade kojeg možeš napraviti na starijem kompu
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Jehonan

Post Postao/la Jehonan »

Kolega vision, sve super! Tu kombinaciju koristim već više od (skoro 2 god. :drool kako vrijeme brzo prolazi). Moja je preporuka samo malo promjena tj. namjesto "noatime" u "fstab" staviti "relatime". Da sada ne ulazim u problematiku i ne pravim se pametan, najbolje pogledati na netu razliku i dođe se do zaključka da je "relatime" bolja opcija od "noatime" za SSD http://linux.koolsolutions.com/2009/01/ ... t-options/.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Od pokretanja i zadnje aktivnosti na ovoj temi prošlo je dosta vremena, pa su se možda i neke stvari promijenile.

Koji/kakav SSD biste danas preporučili nekom tko koristi Linux kao jedini OS?

Ili obrnuto, koji ne biste nikome preporučili jer ste imali loša iskustva s tim modelom ili općenito proizvođačem?

(Meni trenutno cijena nije posebno bitna, ali slobodno napišite i tu informaciju ako mislite da bi mogla biti korisna.)

Hvala u moje ime i u ime svih ostalih koji su još uvijek zapeli u 18. stoljeću :hihi
Odgovori