Scid vs PC za ljubitelje šaha

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Scid vs PC za ljubitelje šaha

Post Postao/la rudar »

Ljubiteljima šaha među nama vjerojatno je poznata aplikacija Scid, koja u jednostavnom grafičkom okruženju omogućava pregled i analizu šahovskih partija. Lako se preuzima iz repozitorija Debiana i derivata, a vjerujem da se može naći i u repoima drugih distri.

Tvorac aplikacije, Novozelanđanin Shane Hudson, odustao je od njenog razvoja još 2004. godine, no projekt se srećom nije ugasio i nastavljen je zaslugom nekolicine samostalnih razvijatelja, među kojima se osobito ističe Francuz Pascal Georges. Novi su razvijatelji zadržali naziv Scid, u čast oca aplikacije (Shane's Chess Information Database), ali i kao već prepoznatljivo ime koje je hvatalo svoj korijen u jakoj konkurenciji komercijalnih programa ove vrste (namjerno ih ne želim ovdje dodatno reklamirati).

Nažalost, šah nije osobito popularan, a šutnja zajednice baš i ne koristi napretku. Činjenica je da je težište rada u zajednici slobodnog softvera, što se šaha tiče, prvenstveno posvećeno razvoju programa Stockfish, koji se već godinama nalazi u samom svjetskom vrhu i u borbi za svjetsko prvenstvo uspješno odolijeva programima iza kojih stoji silan kapital, kao i prilični ljudski resursi (i ovdje namjerno izbjegavam reklamu).

Oduševljeni sam navijač Stockfisha, no treba naći mjesto i za Scid: Stockfish je igrač, po potrebi sparing-partner i učitelj, a Scid je aplikacija koja nam omogućava uživanje u igri sa Stockfishom (i srodnim, slabijim programima), analizu i pregled partija. Ne uspjevši se toliko nametnuti, Scid je polako počeo gubiti dah u trci s komercijalnom konkurencijom i danas ponuđena standardna verzija u repoima Debiana djeluje pomalo zastarjelo, kao što je i sadržajno siromašna u usporedbi sa sličnim aplikacijama koje dolaze iz svijeta zatvorenog koda. Srećom, stigla je nova inicijativa iz 'low Down Under' i Steven Atkinson, matematičar i informatičar koji s ponosom ističe da dolazi iz 'ruralnog dijela Australije', napravio je fork pod nazivom Scid vs PC. Time je uvelike oplemenio staru aplikaciju i udahnuo joj posve nov život.

Bio sam oprezan jer se ne nalazi u repoima, ali objavljena iskustva brojnih korisnika su me ohrabrila da je isprobam. Preuzeo sam zadnju dostupnu verziju 4.16 sa stranice http://scidvspc.sourceforge.net/ (postoje varijante i za MS Win i za Mac), paket sam prebacio u Home folder i izbrisao ranije instalirani Scid, preuzet iz Debianovih repozitorija, naredbom

Kod: Označi sve

sudo apt-get remove scid

Potom sam uspio instalirati Scid vs PC sljedećim nizom naredaba:

sudo apt-get install auto-apt build-essential
sudo auto-apt update-local
sudo auto-apt update
sudo auto-apt updatedb
sudo apt-get install tcl8.6-dev tcl8.6
sudo apt-get install tk8.6-dev tk8.6 libgcj15-dev
tar -xzf scid_vs_pc-4.16.tgz
cd scid_vs_pc-4.16
./configure
sudo make install
To je sve. Podrazumijeva se da navedene naredbe vrijede za zadnju dostupnu verziju, 4.16. Nakon izlaska nove verzije treba prilagoditi naredbu. Program se pokreće u terminalu običnim unosom

scid
U odnosu na klasični Scid, ovaj fork nudi nekoliko pogodnosti. Prije svega, tu je mogućnost istovremene instalacije više šahovskih programa (po defaultu dolaze Toga II 1.3.1, Phalanx i Scidlet, a njima se lako može pridružiti Stockfish), pa korisnik može birati želi li igrati trening partije protiv nekog od tih programa, ili pak prirediti turnir među njima samima. Svaki od njih, naravno, može zasebno analizirati izabrane partije, a partije pak lako je preuzeti u uobičajenom .pgn formatu sa mnoštva web stranica.

Uz malo truda, složio sam bazu s nekoliko milijuna šahovskih partija odigranih u zadnjih dvjesto godina. Lako ih je pretraživati po unaprijed zadanim kriterijima, poput vremena kad su odigrane, mjesta gdje su odigrani turniri i mečevi, imena igrača, ili čisto šahovskih kategorija, poput sustava otvaranja, strateških i taktičkih finesa, konačnica. Istina je da je stari Scid nudio slične mogućnosti pretraživanja, ali puno skromnije. Znatno su obogaćene mogućnosti komentiranja partija i tumačenja poteza, pa snaga Stockfisha u ovom okruženju dolazi do pravog izražaja. Bilo kako bilo, ovim se forkom zabavljam tek nekoliko dana i vjerujem da ću tek upoznati sve njegove mogućnosti. Zasad sam jako zadovoljan i diskretno sam predložio razvijateljima Debiana da ga uvrste u repozitorije. Barem da razmisle... dajem glas!

Pri instalaciji sam slijedio posebne upute namijenjene korisnicima Debiana i Ubuntua i dostupne ovdje http://www.linuxx.eu/2012/11/scid-vs-pc ... buntu.html Kad sam o tome malo prokopao dalje, naučio sam da je Tcl (Tool Command Language) dinamični programski jezik otvorenog koda... Eto, za to prije nisam ni čuo, a sad barem znam što predstavlja.

Dakle, pomalo nezadovoljan starim Scidom potražio sam nešto novo, pronašao, instalirao i nisam pogriješio. Pozivam vas da isprobate. Gens una sumus!
jurastublic

Re: Scid vs PC za ljubitelje šaha

Post Postao/la jurastublic »

Ovo bi bio lijepi članak za naslovnicu LZS.
"Hodor bre foobar"
rudar

Post Postao/la rudar »

Ah, hvala ti! Bilo je već takvih prijedloga uz neke ranije teme...

Što se ovoga tiče, obradovalo bi me ako bi barem pet ljudi prihvatilo moj prijedlog i instaliralo program, pa da podijelimo iskustva. Čini se da sam naišao na dobar odjek na Debianovom forumu, vrijedni @Stevepusser navodno već radi na uvođenju u repozitorije. To bi bila prava stvar!
kepica

Post Postao/la kepica »

ovo je pravi rudnik zlata, dobar si nick odabrao !

nakon instalacije dodao sam ikonu na gnome top panel - moj prijatelj MATE mi to odradi preko wizarda , jedino što sam morao znati da se SCID aplikacija nalazi u usr\local\bin

jednom kad sam startao, onda sam na Tools > Analysis Engines vidio formu da dodam novi engine Stockfish, pa sam i to odradio , tek toliko što si ga ti toliko nahvalio , ja znam da je i Toga previše dobar za mene, ali nek ide sve najbolje

hvala ti puno , nakon što odigram koju partiju , možda se odlučim napisati članak za naslovnu - ovo je zaista pravi dijamant !

jako dugo nisam igrao šah, čini se da sam zadnju partiju odigrao s vl@dom na irc-u ! za PGN format datoteke nisam niti znao , također nisam znao da portal stackexchange ima i šah u svojoj ponudi na ovom linku

http://chess.stackexchange.com/

također sam našao ovu bazu igara za SCID aplikaciju. nisam baš siguran u autorska prava, moguće da se radi o sivoj zoni , ali evo linka - ako netko ima saznanja da je to hakerska verzija neke legalne baze , lijepo molim neka me upozori , zaista nisam pratio šahovske programe nikada i ne znam o kakvom materijalu se radi

http://katar.weebly.com/index.html

NAPOMENA: kasnije sam ponovo ugledao ovaj link, čitajući HELP u samom programu, naveden kao potpuno legitiman, dakle radi se zaista o free bazi.

evo još jedan link na šahovski forum, koji govori o bazama PGN , te navodi nekoliko linkova za skidanje baza

https://www.chess.com/forum/view/genera ... se---where

ovo je ludnica, sad sam tek shvatio značenje ovog alata (aplikacije) , SCID možeš koristiti bez engina koji igra šah, dovoljno je otvoriti bazu partija, npr. Mill (milijun sedamsto partija) ili Gorgo (2 milijuna osamsto) i biraš potez koji je odigran - prema statistici , pretpostavka je da je potez koji je najviše puta odigran - najbolji !

sad sam shvatio još nešto, postoje 3 standarda za zapis šahovskih partija u bazu: ChessBase, PGN te SCID. ChessBase je vlasnički softver i njega ćemo zaboraviti, ako skinemo PGN fajl ( može sadržavati milione partija ) onda je praktično da se koristi naredba u terminalu kojom ćemo napraviti konverziju u SCID format, ovako:

$ pgnscid millionbase-2.22.pgn mill2
nakon toga se dobiju tri fajla koja treba prebaciti u folder koji je predviđen za baze partija. npr. ovako:

$ sudo cp /home/kepica/mill2.* /usr/local/share/scid/bases
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
rudar

Post Postao/la rudar »

@kepica, ove su me riječi zbilja obradovale :-D .

Veseli me što je još netko pronašao interesa za ovu aplikaciju. Nadam se da će se razvijati i dalje, naravno, a naš junak Stockfish upravo je vodio tešku bitku za prvenstvo svijeta, što se moglo pratiti ovdje http://tcec.chessdom.com/live.php

S istog linka moguće je preuzeti sve partije, od kojih su neke komentirali velemajstori. Sretno dalje! :thmb-up
kepica

Post Postao/la kepica »

nedavno sam dodao Kubuntu na moj stroj , ali mi se nije dalo ponavljati uputu , pa sam krenuo lakšim putem.

intalirao sam muon ( muon na KDE je kao synaptic za gnome )

sudo apt-get install muon
pokrenuo sam MUON te pokupio stari paket SCID. na isti način, sam instalirao chess engine STOCKFISH.

nakon pokretanja SCID programa primjećujem da nema niti jedan engine, dodajem Stockfish, jedino što moram znati putanju programa
usr/games
ako ne znam , dobijem lokaciju programa ako znam ime paketa:

dpkg -L stockfish
nakon što sam prijavio stockfish , pokrenem engine. pokrenem partiju na PLAY > Serious game, izaberem stockfish kao (jedini) engine i igra protiv kompjutera može početi.

pokušavam igrati na PLAY > Tactical game ali dobijem poruku - Phalanx or Toga not found ! čudno , pored stockfisha on traži togu ( oće kruha preko pogače ). to ću shvatiti drugi puta

pretpostavljam da 'SCID vs PC' kao novi fork ima više opcija, ali za radoznale kojima se žuri - ovaj hodogram kroz standardne pakete može sasvim dobro poslužiti

p.s. vl@do , kad ćemo revanš ?
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
kepica

Post Postao/la kepica »

nastavljam hodogram , stari SCID + stockfish na Kubuntu

nakon što sam skinuo PGN fajl s interneta, čeka me poruka pgnscid nije instaliran ! šteta, ali postoji rješenje. u starom programu postoji IMPORT PGN na meniju DATABASE. baza dobije naziv clipbase i ostaje u memoriji. nažalost ne postoji opcija za snimanje (export) u scid formatu. tako da uvijek radimo s read-only bazom.

za prave igrače i analitičare šahovskih partija ovo je popriličan problem, tako da je 'SCID vs PC' svakako bolji izbor

DODATAK:
zanimalo me zašto stari scid nije imao pgnscid alat za konverziju i našao sam zanimljivu stvar, originalni projekt iz 2003 na githubu autora shane hudsona

https://github.com/Raimondi/scid

ima pgnscid u source, samo je zbog korištenja pthread opcije 'izbačen' iz debian paketa, valjda je majstorima koji održavaju pakete došlo zlo od ... , kako se ono zove 'dependency hell'
kepica

Post Postao/la kepica »

ajmo zaboravit ovaj pokušaj debian paketa sa starim SCID, 'dokazao' sam da se to ne isplati. bolje je raditi kako je rudar predložio - instalirati novi 'SCID-vs-PC' iz izvornog koda.

evo kako izgleda hodogram na Kubuntu 16.10

1) skini pakiranu aplikaciju sa sourceforge stranice http://scidvspc.sourceforge.net/
tamo je sada zadnja verzija 4.17

2) arhiva se najlakše raspakira na desni klik u file manageru ( KDE dolphin )

3) pokušaj u terminalu naparaviti make file sa naredbom

./configure
dobiješ response iz kojeg je jasno da nemaš developer verzije paketa tcl i tk , ajmo to dodati

sudo apt install tcl8.6-dev

sudo apt install tk8.6-dev
pokušaj ponovo ./configure , sada prolazi bez greške , startaj make

make
i to je prošlo bez greške, instaliraj:

sudo make install
sad se već može pokrenuti aplikacija iz terminala, naredba je

scid
interesantno da dash ( KDE application dashboard ) ne pronalazi scid kad utipkam u tražilicu ?! šteta , nekako mi se čini da bi dash u unity to odmah vidio , možda se varam. moramo sami napraviti lančer

slika

treba dakle desni klik na ovu gear-K ikonu i javi se pop-up kao na slici gdje se starta wizard EDIT APPLICATIONS, dalje je to dosta jednostavno, treba znati da se scid nalazi na putanji
usr/local/bin
ikonu dodamo iz source foldera icons. za kraj SAVE i dobili smo lančer koji s menija možemo staviti na panel i što je najvažnije - sada i dash zna pokrenuti scid !
Zadnja izmjena: kepica, dana/u 27 lis 2016, 20:47, ukupno mijenjano 1 put.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Samo pratim a objašnjenje je dato u instrukcijama:
The default installation directory is /usr/local, which is generally empty, but any version of Scid here will be overwritten. To install into /usr (for eg) use ./configure BINDIR=/usr/bin/ SHAREDIR=/usr/share/scid/
Znači scid se instalirao u /usr/local/... zato ga nema u izbornik, a lako ga je dodati kako si već naveo.
kepica

Post Postao/la kepica »

vision je napisao/la: ... zato ga nema u izbornik, a lako ga je dodati kako si već naveo.
lako kad znaš !
a što misliš zašto sve zapisujem ? imam 6 banki i sutra ću zaboraviti kako se dodaje lančer he he
Odgovori