Tvorac aplikacije, Novozelanđanin Shane Hudson, odustao je od njenog razvoja još 2004. godine, no projekt se srećom nije ugasio i nastavljen je zaslugom nekolicine samostalnih razvijatelja, među kojima se osobito ističe Francuz Pascal Georges. Novi su razvijatelji zadržali naziv Scid, u čast oca aplikacije (Shane's Chess Information Database), ali i kao već prepoznatljivo ime koje je hvatalo svoj korijen u jakoj konkurenciji komercijalnih programa ove vrste (namjerno ih ne želim ovdje dodatno reklamirati).
Nažalost, šah nije osobito popularan, a šutnja zajednice baš i ne koristi napretku. Činjenica je da je težište rada u zajednici slobodnog softvera, što se šaha tiče, prvenstveno posvećeno razvoju programa Stockfish, koji se već godinama nalazi u samom svjetskom vrhu i u borbi za svjetsko prvenstvo uspješno odolijeva programima iza kojih stoji silan kapital, kao i prilični ljudski resursi (i ovdje namjerno izbjegavam reklamu).
Oduševljeni sam navijač Stockfisha, no treba naći mjesto i za Scid: Stockfish je igrač, po potrebi sparing-partner i učitelj, a Scid je aplikacija koja nam omogućava uživanje u igri sa Stockfishom (i srodnim, slabijim programima), analizu i pregled partija. Ne uspjevši se toliko nametnuti, Scid je polako počeo gubiti dah u trci s komercijalnom konkurencijom i danas ponuđena standardna verzija u repoima Debiana djeluje pomalo zastarjelo, kao što je i sadržajno siromašna u usporedbi sa sličnim aplikacijama koje dolaze iz svijeta zatvorenog koda. Srećom, stigla je nova inicijativa iz 'low Down Under' i Steven Atkinson, matematičar i informatičar koji s ponosom ističe da dolazi iz 'ruralnog dijela Australije', napravio je fork pod nazivom Scid vs PC. Time je uvelike oplemenio staru aplikaciju i udahnuo joj posve nov život.
Bio sam oprezan jer se ne nalazi u repoima, ali objavljena iskustva brojnih korisnika su me ohrabrila da je isprobam. Preuzeo sam zadnju dostupnu verziju 4.16 sa stranice http://scidvspc.sourceforge.net/ (postoje varijante i za MS Win i za Mac), paket sam prebacio u Home folder i izbrisao ranije instalirani Scid, preuzet iz Debianovih repozitorija, naredbom
Kod: Označi sve
sudo apt-get remove scidPotom sam uspio instalirati Scid vs PC sljedećim nizom naredaba:
Kod: Označi sve
sudo apt-get install auto-apt build-essential
sudo auto-apt update-local
sudo auto-apt update
sudo auto-apt updatedb
sudo apt-get install tcl8.6-dev tcl8.6
sudo apt-get install tk8.6-dev tk8.6 libgcj15-dev
tar -xzf scid_vs_pc-4.16.tgz
cd scid_vs_pc-4.16
./configure
sudo make installKod: Označi sve
scidUz malo truda, složio sam bazu s nekoliko milijuna šahovskih partija odigranih u zadnjih dvjesto godina. Lako ih je pretraživati po unaprijed zadanim kriterijima, poput vremena kad su odigrane, mjesta gdje su odigrani turniri i mečevi, imena igrača, ili čisto šahovskih kategorija, poput sustava otvaranja, strateških i taktičkih finesa, konačnica. Istina je da je stari Scid nudio slične mogućnosti pretraživanja, ali puno skromnije. Znatno su obogaćene mogućnosti komentiranja partija i tumačenja poteza, pa snaga Stockfisha u ovom okruženju dolazi do pravog izražaja. Bilo kako bilo, ovim se forkom zabavljam tek nekoliko dana i vjerujem da ću tek upoznati sve njegove mogućnosti. Zasad sam jako zadovoljan i diskretno sam predložio razvijateljima Debiana da ga uvrste u repozitorije. Barem da razmisle... dajem glas!
Pri instalaciji sam slijedio posebne upute namijenjene korisnicima Debiana i Ubuntua i dostupne ovdje http://www.linuxx.eu/2012/11/scid-vs-pc ... buntu.html Kad sam o tome malo prokopao dalje, naučio sam da je Tcl (Tool Command Language) dinamični programski jezik otvorenog koda... Eto, za to prije nisam ni čuo, a sad barem znam što predstavlja.
Dakle, pomalo nezadovoljan starim Scidom potražio sam nešto novo, pronašao, instalirao i nisam pogriješio. Pozivam vas da isprobate. Gens una sumus!