Dedoimedo je napisao/la:Jos jedna stvar - imam stvarnu zelju da razvijem business savvy na nasim prostorima. Nasi ex-YU ljudi su puno pametniji nego prosjecni zapadnjak, al' su mnogo skromniji i nemaju know-how za entrepreneuring. A ovi van pricaju toliko bullshita, a ne znaju cak ni gdje je Hrvatska na mapi. Znanje povijesti, kulture, sposobnosti, marljivost, koliko mi bili Balkan retarded, nismo nista slabiji individualno od zapadnjaka.
Bilo bi fino ostvariti neki pravi hi-tech/cloud/service business domaci, em time znacajno pojacati snagu biznisa kod nas. Ima ih par, a moze i jos

Zamisli konglomerat Dedoimedo, jeb***.
Pozdrav,
Dedoimedo
Na ovim prostorima je vjerojatno i problem što se ovdje živjelo 45 godina u socijalizmu, a i danas je on još u glavama mnogih i starih i mladih, jaka ovisnost o državi, tamo se nije stimulirala poduzetnost ni razvijanje vlastitih ideja, država se za sve brinula i gotovo je sve bilo državno, kod nas i dan danas mnogi očekuju da im sve probleme riješi država, od nalaženja posla na dalje.
Tek zadnjih godina se polako razvija taj enterpreneuring iliti poduzetništvo, ljudi ovdje jednostavno nisu naviknuti da budu poduzetni i da se sami pobrinu za sebe, većina bi najradije da se uguzi u kakvu dobru firmu u državnom ili poludržavnom vlasništvu, gradske uprave itd i da tako mogu do penzije. Sve je to ljudski odnosno želja da se osigura sebi što bolje uvjete u datim okolnostima, ali treba polako mijenjati navike. Ima puno primjera gdje su ljudi vlastitim idejama, često i ne sa puno novca, napravili dobre firme ili proizvode i zarađuju dobar novac.
Ja bi rekao da ljudi sa ovih prostora imaju a lot of brain power, but most of it is left unused

Malo radi okruženja koje slabo stimulira poduzetništvo i inovacije, malo vlastita inercija preko stečenih i uglavnom loših navika, kada ih se transplantira u inozemstvo iz ovih ili onih razloga, u stimulativniju okolinu, uglavnom brzo napreduju i dolaze do dobrih pozicija, barem primjeri koje sam ja na ovaj ili onaj način upoznao. Zapadnjaci često razmišljaju šablonski, a ovdje su se ljudi uvijek morali znati snaći pa su kreativni kada treba, kako ih stimulirati da tu kreativnost izraze "ovdje" je drugi par rukava

Ali da bi bilo dobro, bilo bi