To stoji, ali nije da nisu krivi za taj "ugled" i sami jednim dijelom, svi znamo kako i koliko plaćaju mnogi privatnici, pogotovo u nekim profesijama i to ne zato što ne mogu bolje od toga, naravno da ima poštenih privatnika iliti poduzetnika, ali ima gomila muljatore svake vrste i ti stvaraju negativnu sliku "privatnika" kod velikog dijela ljudi. Istina je uvijek negdje između, niti je država apsolutni krivac za sve, niti su svi poduzetnici nevinašca koja ugnjetava željezna ruka državeshrike je napisao/la:
Misliš, poduzetništvo je destimulirano a ne „malo stimulirano“Novine su pretvorile riječ poduzetnik u prostotu i nečega čega se treba sramiti, a država ih vidi kao krave muzare.
Linux i posao - oglasi, savjeti, rasprave, iskustva
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Linux i posao - oglasi, savjeti, rasprave, iskustva
-
Staromodan
Ne, rizik svugdje postoji.
Ako bolje proucis povijest, shvatit ces da problem nije u tome sto se skoro pola stoljeca zivjelo u drukcijem sistemu.
Ako bolje proucis povijest, shvatit ces da problem nije u tome sto se skoro pola stoljeca zivjelo u drukcijem sistemu.
Usporedi mentalitet na Zapadu po pitanjima posla, radne etike i poštivanja zakona sa bivšim komunističkim državama, razlika je više nego očita svakom imalo objektivnom. Ne mogu oni mene tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi je izreka nastala upravo u socijalističkom sustavu koji je tolerirao masu nerada, korupcije i lopovluka svake vrste radi održavanja iluzije o savršenom društvu gdje sve štima.Staromodan je napisao/la:Ne, rizik svugdje postoji.
Krali su svi od direktora pa do najnižeg radnika koji je krao sijalice, materijal, kabele, alat i tako dalje već prema radnom mjestu gdje je radio, na bolovanja se išlo kada se god kome sprdne jer se to koristilo kao godišnji kada ti zatreba, a ide se i danas u državnim firmama, u stanovitoj tvornici gdje osobno znam primjer je ekipa koja je montirala jedan dio proizvoda odradila svoj posao koji je bio oko dva do tri sata dnevno, a poslije toga nisu radili NIŠTA i sjedili su u kantini čekajući da završi smjena. I ti želiš reći da 45 godina takvog sustava nije ostavilo utjecaja na mentalitet? Još je svuda oko nas, tek u mlađim generacijama je polako počeo nestajati.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Postoji izreka: "Daj, Bože, zdravlja pa ću i ja na bolovanje". Bolovanje se u pravilu otvara kad imaš velike radove kod kućeJH-IM je napisao/la:(...) na bolovanja se išlo kada se god kome sprdne jer se to koristilo kao godišnji kada ti zatreba, a ide se i danas u državnim firmama (...)
Problem o kojem se priča stručno se naziva egalitarni sindrom.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Ili kao nekada kada ideš u posjetu rođacima, na skijanje ili jednostavno si uzeo malo odmoracalisto053 je napisao/la: Postoji izreka: "Daj, Bože, zdravlja pa ću i ja na bolovanje". Bolovanje se u pravilu otvara kad imaš velike radove kod kuće![]()
Problem o kojem se priča stručno se naziva egalitarni sindrom.
Da, točno to, tek počeo. Prije jedno 5-6 godina kada je Kanada bila današnja Irska u koju su svi htjeli ići i o kojoj su novine najviše pisale, je izašao valjda najepskiji članak o radu u emigraciji koji savršeno ocrtava ovu tvoju rečenicu. Naime, neka ženska je otišla tamo i dala intervju u kojem govori kako nije vani to tako dobro kako se priča i kako je ona mislila, već je gore nego kod nas i to puno. Znate zašto? Naime, tamo očekuju da zapravo radite svih 8 radnih sati (strašno!). Ona je očekivala da će kao i ovdje gdje je radila možda 2-3 sata na dan, tamo raditi 1-2 sata i biti bitno više plaćena. To je značilo za nju „bolji radni uvjeti".JH-IM je napisao/la:I ti želiš reći da 45 godina takvog sustava nije ostavilo utjecaja na mentalitet? Još je svuda oko nas, tek u mlađim generacijama je polako počeo nestajati.
BTW, ima i tamo brdo poslova gdje se radi 1-2 sata maks u 8 satnom radnom vremenu, samo se to obično zove studentski posao. Nešto gdje netko jednostavno treba biti, ali koji je većinom sjedenje, a to je idealno za studente koji u tome periodu neaktivnosti mogu učiti.
Ipak, od mentaliteta ti je mislim gora birokracija države kao i porezna presija koji se mijenjaju na godišnjoj bazi i toliko je kompleksna da ju je izrazito teško pratiti. Konkretno mi se žalio čovjek jednom da svake godine ide na tečajeve i seminare o promjenama tog tipa (treba mu za obrt), no problem je u tome što niti profesionalci ne znaju točne odgovore. Ode kod 4 računovođe i sva 4 mu daju različite i nekompatibilne odgovore. Generalno govoreći je garantirano da kršiš niz propisa ma koliko se trudio da sve poštuješ jednostavno jer ih ima suludo mnogo, stalno se mijenjaju i mnogo njih nema ama baš nikakvog smisla. Inspekcija kada/ako ti dođe će stoga nešto i naći i opaliti ti kaznu. Pa si ti misli. To sam mislio pod time da je poduzetnišvo destimulirano. S time ovdje uopće ne ulazim u stravične poreze na radnike koji se moraju plaćati a koji eksponencijalno rastu sa neto plaćom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Mnogi koji odu vani bi se brzo vratili kući da ih nije sram ispasti gubitnici pred drugima, upravo iz tih razloga koje si ti naveo. Vani svakako ima više posla, može se više zaraditi ali se i mora zaraditi svaki euro, nitko ne poklanja ništa, a kod nas je normalna stvar da se pola radnog vremena zabušava. A tek ritam života tamo, duga putovanja na posao i sa posla, ima se manje vremena za potrošiti taj veći novac kojeg si zaradio. Jedan čovjek je radio u USA i vratio se u Hrvatsku gdje radi za nekih 8000-9000 kn i rekao je da ne bi mijenjao to za život u USA nikada. Rekao je točno ovako-u USA sam živio da radim, a ovdje radim da bi živio.shrike je napisao/la: Da, točno to, tek počeo. Prije jedno 5-6 godina kada je Kanada bila današnja Irska u koju su svi htjeli ići i o kojoj su novine najviše pisale, je izašao valjda najepskiji članak o radu u emigraciji koji savršeno ocrtava ovu tvoju rečenicu. Naime, neka ženska je otišla tamo i dala intervju u kojem govori kako nije vani to tako dobro kako se priča i kako je ona mislila, već je gore nego kod nas i to puno. Znate zašto? Naime, tamo očekuju da zapravo radite svih 8 radnih sati (strašno!). Ona je očekivala da će kao i ovdje gdje je radila možda 2-3 sata na dan, tamo raditi 1-2 sata i biti bitno više plaćena. To je značilo za nju „bolji radni uvjeti".
BTW, ima i tamo brdo poslova gdje se radi 1-2 sata maks u 8 satnom radnom vremenu, samo se to obično zove studentski posao. Nešto gdje netko jednostavno treba biti, ali koji je većinom sjedenje, a to je idealno za studente koji u tome periodu neaktivnosti mogu učiti.
Ima još jedna stvar koju sam htjeo reći u vezi tih što se odsele, ima tu i puno ljudi koji su prisiljeni iz ovih ili onih okolnosti, ali ima i finih guzica kojima nije ispod časti sa fakultetom raditi u Njemačkoj fizičke poslove mjesecima, pa i godinama, dok ne nađu posao u struci, ali u Hrvatskoj im je to bilo ispod časti jer ne mogu susjedi vidjeti da on ili ona rade neki niži posao sa diplomom, sramota i sve to. Ali vani odjednom to više nije sramota jer treba platiti račune jer im ih ne plaćaju mama i tata kao ovdje, a i nema susjeda koji sve prate
To se slažem da se kod nas zakoni prečesto mijenjaju, a porezi su priča za sebe, imamo veliki uhljebni aparat svih stranaka koji treba namiriti, pa manje više besplatno zdravstvo koje košta puno, ogromnu količinu umirovljenika, sve to košta i treba negdje uzeti novac a ekonomija nije baš najjača, onda se oporezuje maksimalno koga se god može.Ipak, od mentaliteta ti je mislim gora birokracija države kao i porezna presija koji se mijenjaju na godišnjoj bazi i toliko je kompleksna da ju je izrazito teško pratiti. Konkretno mi se žalio čovjek jednom da svake godine ide na tečajeve i seminare o promjenama tog tipa (treba mu za obrt), no problem je u tome što niti profesionalci ne znaju točne odgovore. Ode kod 4 računovođe i sva 4 mu daju različite i nekompatibilne odgovore. Generalno govoreći je garantirano da kršiš niz propisa ma koliko se trudio da sve poštuješ jednostavno jer ih ima suludo mnogo, stalno se mijenjaju i mnogo njih nema ama baš nikakvog smisla. Inspekcija kada/ako ti dođe će stoga nešto i naći i opaliti ti kaznu. Pa si ti misli. To sam mislio pod time da je poduzetnišvo destimulirano. S time ovdje uopće ne ulazim u stravične poreze na radnike koji se moraju plaćati a koji eksponencijalno rastu sa neto plaćom.
-
Staromodan
Ne volim pisati kilometarske tekstove u kojima se citatelj izgubi dok pokusava shvatiti isprepletene razlicite teme.
Usporedjivao sam i dosao do zakljucka da nije problem u tome sto se zivjelo u drukcijem sistemu. Proslost nije samo period od zadnjih pola stoljeca. Sto se tice mladjih generacija, primijetio sam da ima natjecateljski raspolozenih pojedinaca koji su radisniji, ali proizvode puno skarta.
Sto se tice promjena o kojima shrike pise, one nisu samo godisnje nego cesto i dnevne.
Uglavnom, htio sam reci da bi bilo dobro da se d&m raspita o svemu prije poslovnog ulaska u naizgled poznatoj okolini.
Usporedjivao sam i dosao do zakljucka da nije problem u tome sto se zivjelo u drukcijem sistemu. Proslost nije samo period od zadnjih pola stoljeca. Sto se tice mladjih generacija, primijetio sam da ima natjecateljski raspolozenih pojedinaca koji su radisniji, ali proizvode puno skarta.
Sto se tice promjena o kojima shrike pise, one nisu samo godisnje nego cesto i dnevne.
Uglavnom, htio sam reci da bi bilo dobro da se d&m raspita o svemu prije poslovnog ulaska u naizgled poznatoj okolini.
Pročitajte ovaj članak za primjer: http://mreza.bug.hr/svi-pjevamo-ti-ne-cujes/
EDIT:
EDIT:
Bilo je toga i prije, ne postoji "zlatno doba emigracije" kako neki pričaju kada se "još moglo zaraditi". ista stvar, drugo stoljeće. Ipak, bitno je naglasiti da recimo u UK je radikalno lakše osnovati firmu i započeti biznisi nego kod nas. Tamo je dovoljno 2 dana ako odeš tamo, a kod nas 3-8 mjeseci. Sa ovom novom Marićevom poreznom presinom koja ekstra destimulira mlade ljude bit će još gore.JH-IM je napisao/la: ali ima i finih guzica kojima nije ispod časti sa fakultetom raditi u Njemačkoj fizičke poslove mjesecima, ... jer treba platiti račune jer im ih ne plaćaju mama i tata kao ovdje, a i nema susjeda koji sve prate![]()
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Ovo je bit svega. Gotovo isto je i sa drugim stvarima kao što je zdravstvo, izbori.... i sve drugo. Zamislite samo kada bi 99% biračkog tijela izašlo na izbore. Ili kad bi svi prvo pomeli pred svojim pragom, ili kad bi barem kod većine postojalo nešto što se zove odgovornost (prema sebi, državi, svojim bližnjima, susjedima, poslodavcu/posloprimcu...JH-IM je napisao/la:...najteže je priznati da smo sami sebi krivi u dobrom dijelu i da bi se promijenila država treba najprije promijeniti one koji žive u njoj jer državu čine ljudi.
I ja mislim da nam nitko nitko nije kriv osim nas samih.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe