Nakon propasti Linux mobitela koje su razvijale kompanije, a Jolla je solidno i "prevarila" rekli bi neki, ljude koji su kupili njihov tablet, ljudi imaju jako malo povjerenja u Linux mobitel kao takav, nisam stekao dojam da ih je briga uopće za "desktop" na mobitelu hoće li to biti Plasma Mobile, Unity 8 ili nešto treće, nego jednostavno da radi i da je podržan i ima što više aplikacija. Interesa ima, ali se smanjuje jer nakon propasti više projekata ljudi su izgubili povjerenje da je Linux mobitel uopće moguć, najava jedne baze sa više drugih stvari ih ne ohrabruje, ne znam kako će to na kraju završiti ali ako odluče da svaki radi svoj UI i ostalo neće biti dobro, odnosno ti se OSovi vjerojatno neće pomaknuti dalje od hobističkog flashanja na nekoliko postojećih mobitela.Abzeenth je napisao/la:
Ne znam, možda računaju da će korisnici htjeti birati između različitih sučelja, nešto kao što na desktopu mogu sa DE-om? Možda još ima nade da se predomisle oko toga jer je taj projekt u vrlo ranoj fazi. Koliko znam, nije još bilo ni prave službene najave od samih developera, već je ta vijest kao "procurila" pa su je objavili na XDA, LWN i još negdje (ne sjećam se, Phoronix možda?), pa su neki developeri na IRC-u bili jako ogorčeni time![]()
Mislim, to je djelomično njihov propust, trebali su napisati neku vijest/PR i poslati je ako su htjeli proširiti točnije i detaljnije informacije. Ovako se zapravo zna malo o projektu, a ne zna se još točno kad će objaviti nešto više. Treba valjda sjediti na IRC-u i čekati
Po meni trebali bi uzeti Plasma Mobile, jer je Unity 8 komplicirano portati na Wayland, uzeti sve convergence elemente iz Ubuntu Toucha i snap pakete jer ih se da integrirati u mobilno i desktop okruženje i napraviti OS koji će podržavati nekoliko popularnih mobitela kao što su OnePlus One, Fairphone 2 i Nexus 5, a onda pokušati ostvariti i neku proizvodnju ako bude dovoljno interesa. Ako budu rasipali resurse na više projekata nemam puno nade da će biti išta ozbiljnije od toga, ali bi volio da bude. PR i Linux su priča za sebe, ima developera koji valjda stvarno misle da će šira javnost saznati za njihove projekte iz ničega, svaki takav veći projekt bi trebao imati svoju stranicu i kada imaju nešto za reći poslati vijest Linux.comu, Softpediji, Phoronixu i sličnim portalima. Pogotovo ako tražiš dodatne ljude koji bi pomogli na projektu, također ljudi ne vole trošiti svoje vrijeme na projekte koji nemaju jasne smjernice zato je ova vijest takva da ne ulijeva povjerenje, trebaju se oni najprije dogovoriti svi što točno žele i onda to objaviti, onda mogu očekivati i pomoć drugih developera i Linux korisnika.
Kada je puno toga nedefinirano ljudi nisu previše zainteresirani da se uključe, ja prvi, daj mi smjernice što taj projekt želi pa ću se uključiti na način koji mogu, bug reports, testiranje, širenje ideje itd. Ako dobro to obave možda i koja Linux kompanija ili sponzor nabaci i koji euro da pomogne development, možda i financira neke developere za full time posao. Nadam se da će se dogovoriti i jasno sve definirati i po mogućnosti da se ne odluče za različite interfacea i core aplikacije.