Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

Post Postao/la bertone »

Ali većini ljudi nije najvažnije imati zadnju verziju softvera ili isprobavati kaj je novo. Ok, nama sa viškom vremena :-D se vjerojatno dogodi da tjedno promjenimo tri distribucije ili barem DE-a, ali "normalnim" ljudima ne :-D
Kolegica s posla je do prije cca godinu dana na kompu još uvijek imala Win XP i kad se sve skršilo do kraja, zamolila je pomoć i kako se neisam htio zamarati Windowsima predložio sam joj LM 17. Bio sam toliko zločest da joj nisam htio ni instalirati LM već je to napravila sama (uz mentorstvo koje se svodilo da sjedim pored nje). Od instalacije je nazvala samo jednom radi problema sa OS-om i to smo riješili telofonom i terminalom. Nedavno ju pitam da li je prešla na LM 18, a ona pita zakaj, pa sve dela na LM17.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Soul_Sample

Post Postao/la Soul_Sample »

Pisao sam za sebe, želim imat up-to-date sustav i znati što dolazi iza ugla, volim pratiti razvoj stvari i ne želim do 2021 sjediti na Unityu i onda samo prijeći na iduću gotovu stvar, treba malo zaprljat ruke :D
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Ali većini ljudi nije najvažnije imati zadnju verziju softvera ili isprobavati kaj je novo. Ok, nama sa viškom vremena :-D se vjerojatno dogodi da tjedno promjenimo tri distribucije ili barem DE-a, ali "normalnim" ljudima ne :-D
Kolegica s posla je do prije cca godinu dana na kompu još uvijek imala Win XP i kad se sve skršilo do kraja, zamolila je pomoć i kako se neisam htio zamarati Windowsima predložio sam joj LM 17. Bio sam toliko zločest da joj nisam htio ni instalirati LM već je to napravila sama (uz mentorstvo koje se svodilo da sjedim pored nje). Od instalacije je nazvala samo jednom radi problema sa OS-om i to smo riješili telofonom i terminalom. Nedavno ju pitam da li je prešla na LM 18, a ona pita zakaj, pa sve dela na LM17.
Većini Windows korisnika to nije bitno, ali Linux korisnici su uglavnom nemirne prirode pa stalno isprobavaju :-D Ponekad zavidim ljudima koji mogu instalirati Ubuntu LTS i onda više godina ništa ne dirati, ja kada čujem da je izašao novi Gnome, KDE ili nešto onda teško odolim da ne isprobam, zato sada imam Arch Linux koji mi zadovoljava takve porive bez reinstalacija :-D Ako instaliram nekom drugom ili preporučujem onda uvijek Ubuntu LTS baš zato jer je najmanja mogućnost da će biti neki problem i jer ima dugu podršku, ne brine ih što imaju stariji softver jer sve radi.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa ja na radnom laptopu (X220) imam još uvijek 16.04.1 koji je instaliran par dana nakon izlaska i to je to... ako sve bude u redu sa hardverom laptopa dočekati će tako i travanj 2021. :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

Evo ja na jednom laptopu još uvek imam Kubuntu 14.04 i sve radi sem FB (za koji nije ni namenjen, da se napravi update chromiuma i to bi radilo bez problema ali zbog nekih stvari ne radi se update) koji pomalo zeza, ostalo radi bez problema (samo da ga ne ureknem). Namenjen je za posao i ne sećam se da je bilo nekih problema za sve ove godine.
soundstream

Post Postao/la soundstream »

JH-IM je napisao/la:Većini Windows korisnika to nije bitno
Pa nije software kao vino da sa godinama bude bolji....
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

soundstream je napisao/la:
Pa nije software kao vino da sa godinama bude bolji....
Neki programi dobivaju puno novih funkcija sa novim verzijama, kada je star nekoliko godina zaostaje, tko ima noviji hardver ima bolju podršku u novijim kernelima, ima razloga za noviji softver za dio ljudi.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Znam, još se sjećam sreće i veselja koje mi je donio prelazak sa kernela 3.2.x.x na 3.10.x.x ili sa 3.16.x.x na 4.1.x.x, a sjetio bih se još nekih blagodati novog kad bih još malo prekopao po sivim stanicama :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

slika

slika

Ubuntu dock na 17.10, ovo će se još mijenjati ali za sada promjena je da isključen hot corner za overview koji se sada dobija klikom na Activities, vidim da još nema minimize on click na ovom novom docku, buttons su prebačeni na desno, čekam na global menu :-D
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

Ajoj, nadam se da će kontrole prozora (zatvori, minimaliziraj) staviti na lijevu stranu. Znam da se mnogima to ne sviđa, ali kada se čovjek navikne shvati koliko manje pokreta s mišem radi. Isto kao i pokretač programa uz lijevi rub ekrana, kada sam se navikao tada sam shvatio koliko mi manje smisla ima da stalno mišem moram ići na donji rub ekrana kao u ostalim OS. Kada je većinom strelica miša u gornjem dijelu ekrana i puno kraći put je tada lijevo (iako Tompson izričito kaže "nemoj ići lijevo" :D) .
Volio bih da još unaprijede stvar kada je neki program otvoren da ga na pokretaču pomaknu nekako gore ili da bude uočljiviji. Pošto tu dosta vremena potrošim tražeći taj otvoreni program. Recimo kada je više prozora i programa otvoreno, vrlo je teško pronaći traženi. To mi je puno brže za rad u klasičnom okusu kao što su cimet, mate, windows. Naravno kada u klasičnom prikazu nema tako puno programa-ikonica na donjem pokretaču.
Nadam se da sam dobro objasnio.
Tko živi u nadi umire u gov....
Odgovori