Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

Post Postao/la bertone »

Friško instaliran eOS (OS, paket uobičajenih aplikacija i full upgrade OS-a) troši malo više od 700 MB

slika

... jbt pa što su stavili u GNOME ... ili na kakvim su drogama kad pišu kod?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Friško instaliran eOS (OS, paket uobičajenih aplikacija i full upgrade OS-a) troši malo više od 700 MB

slika

Ne znam ali da im troši masu RAMa definitivno troši, ona stara priča kako je KDE najteži desktop ne stoji već duže vrijeme, sada KDE šiša kvalitetno Gnome po zauzeću RAMa, jedino mu XFCE i LXDE mogu konkurirati. KDE 5.11 ima i vault ugrađen sa jednostavnim enkriptiranjem foldera tako da ako netko i koristi nečije računalo može mu se zabraniti da može otvoriti neke foldere, KDE ugrađuje u desktop napredne funkcije dok Gnome ne uspijeva održati ni extensione da rade kako treba od verzije do verzije, svaki upgradea Gnomea i/ili extensiona prijeti da zezne jedan ili više extensiona. Nije ni KDE savršen, ima tu problema druge vrste, ali sve mi se čini da bi KDE mogao postati moj novi desktop do daljnjega, možda od svih tih problema i natezanja sa 143 desktop environmenta na kraju poludim i kupim si Mac da mi bude primarno računalo pface
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Za Ubuntu izgled QT5 aplikacija potrebno je instalirati i konfigurirati qt5ct:

Kod: Označi sve

sudo add-apt-repository ppa:mati75/qt5ct

sudo apt update

sudo apt install qt5ct
Otvorite /home/username/.profile i dodajte slijedeću liniju tamo:

Kod: Označi sve

export QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct
Odlogirajte se i onda ponovno logirajte, pokrenite qt5ct i odaberite GTK2 i Ubuntu Regular fontove.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

slika

slika

Nakon malo tweakanja Gnome Sessiona ugodniji desktop od Ubuntu Sessiona koji je trenutno niti Unity niti Gnome, docku na primjer fali minimize on click i opcija da se ukloni trash bez korištenja Gnome Tweaka, indikatori sa TopIconsPlus extensionom rade bez problema, a Ubuntu Session kod mene ima sa njima velikih problema jer su ikone ili presitne ili se uopće ne pojavljuju na taskbaru.
Abnormal

Post Postao/la Abnormal »

Eto instalirao i ja Ubuntu 17.10 na laptop.
U stanju mirovanja uzima 1.8 GB memorije od ukupnih 6. :zabrinut
Više od bilo kojeg operativnog sustava kojeg sam ikad probao.

Na laptopu imam Optimus grafiku, pa onda iz nekog razloga sustav prepoznaje da mi laptop ima 2 monitora (a nema), nema nigdje postavki za isključiti sekundarni monitor (a prijašnje Gnome verzije su to imale), CPU je uredno preko 25%, ventilator luduje.

Jel netko zna kako isključiti monitor kojeg sustav prepoznaje kao "unknown display", a uopće ne postoji?
Prije je Gnome kontrol centar imao "turn off" postavku za taj display, a sad toga više nema.
Abnormal

Probao sam i Pop OS koji je zapravo Ubuntu 17.10 s drugačijim izgledom i malo drugačijim postavkama. I isključen je Wayland.
Sustav u stanju mirovanja uzima 1.2 GB.
Radi se o istom laptopu na kojem sam probao i Ubuntu 17.10, pa mi stvarno nije jasno kako može nastati tolika razlika u zauzimanju resursa. :hmm
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

bertone je napisao/la:Friško instaliran eOS (OS, paket uobičajenih aplikacija i full upgrade OS-a) troši malo više od 700 MB

slika

Po tome što vidim, zapravo nije 700 MB nego negdje oko 400-500MB (smeđi segment nije pravi utrošak, samo zeleni dio)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abnormal je napisao/la:Eto instalirao i ja Ubuntu 17.10 na laptop.
U stanju mirovanja uzima 1.8 GB memorije od ukupnih 6. :zabrinut
Više od bilo kojeg operativnog sustava kojeg sam ikad probao.

Na laptopu imam Optimus grafiku, pa onda iz nekog razloga sustav prepoznaje da mi laptop ima 2 monitora (a nema), nema nigdje postavki za isključiti sekundarni monitor (a prijašnje Gnome verzije su to imale), CPU je uredno preko 25%, ventilator luduje.

Jel netko zna kako isključiti monitor kojeg sustav prepoznaje kao "unknown display", a uopće ne postoji?
Prije je Gnome kontrol centar imao "turn off" postavku za taj display, a sad toga više nema.
Meni zauzima Ubuntu 17.10 RAMa koliko i bilo koja Gnome distribucija. Jesi instalirao drivere za hibridnu grafiku?
Abnormal

Kad instaliram proprietary drivere onda se sredi CPU i ventilator, ali RAM ostaje i dalje. Ne kužim, al nema veze, Pop OS mi je trenutno zanimljiv.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abnormal je napisao/la:Kad instaliram proprietary drivere onda se sredi CPU i ventilator, ali RAM ostaje i dalje. Ne kužim, al nema veze, Pop OS mi je trenutno zanimljiv.
Ne znam otkuda toliko, Gnome puno proguta, ali 1.8 GB nakon boota je puno, dok nekada najteži desktop environment to jest KDE danas troši jedva preko 400 MB nakon boota, sada je Gnome puno gori po potrošnji resursa.
Odgovori