SSD & Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: SSD & Linux
Cijena (koja ti nije bitna bitna
) je prije pola godine opet otišla gore, na tržištu se pojavljuje sve više i više proizvođača koji kao nude povoljnu cijenu po GB, ali su im SSD-i po brzinama kriminalno loši, SSD-i sa MLC čipovima su i dalje najbolji izbor, garanciju od 5 godina je sve teže naći, i dalje su najbolji izbor pojedini Intelovi, Samsungovi i SanDiskovi modeli (ali samo pojedini), danas se ispod 240/256 GB ne isplati kupovati ako je to jedini i primarni disk u laptopu/PC-u... te zanima nešto konkretno?
Bad sector na SSD-u nije isto što i bad sector na HDD-u... zanemari to i vozi dalje, a back up valjda radiš i da je disk full ok 
Isti disk.

Zar se trebam brinuti ili samo "maži" dalje
Kad smo se već dotakli ssd diskova, kako vremenski pokrečete Trim. Tjedno ili dnevno ?
Pozz
Ok i što sad?
dnevni trim u cronu, ali sa dobrim fstab opcijama nije potreban.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Meni je defaultno postavljen na tjedno. U toku tjedna nekad odradim još jedno ručno iz terminala. Nakon toga primjetim da je sustav malo "življi". S obzirom da mi je disk uvijek pun 60%- 80% pomislio sam da nije možda bolje da bude na dnevno.shrike je napisao/la:dnevni trim u cronu, ali sa dobrim fstab opcijama nije potreban.
Sad sam stavio na dnevno trimanje.
Jedno Trimanje mi traje 4-5 minuta. Možda bude krače ako se radi dnevno. U fstab nisam ništa mjenjao vezano za ssd. Kad sam ga kupio mislio sam da odradim neke promjene ali sam odustao. Neka za sada bude sve defaultno. Još malo pa će biti tri godine da ga imam.
Ako misliš da nešto gadno ne valja na Smart provjeri od mene a neke postavke u fstab bi pomogle slobodno mi predloži.
Pozz
Ok i što sad?
smart vrijednosti su ti ok, nemaš tu nikakvih problema niti iz aviona. Coutneri su ok a normalizirne vrijednosti isto pokazuju da je ok, tako da ti je disk još uvijek zdrav. Ekipa se zna preplašiti kada vidi smart output i ove kolone na desno sa "pre-fail", "old age" i slično 
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike je napisao/la:smart vrijednosti su ti ok, nemaš tu nikakvih problema niti iz aviona. Coutneri su ok a normalizirne vrijednosti isto pokazuju da je ok, tako da ti je disk još uvijek zdrav. Ekipa se zna preplašiti kada vidi smart output i ove kolone na desno sa "pre-fail", "old age" i slično
Pozz
Ok i što sad?
- vision
- Spol: ♂
@bertone
E *ebi ga:
Dok traje neka traje, inače u fstab mi je uvijek noatime, a ponekad stavim discard iako nisam primjetio neku veliku razliku, koristim ga kao i običan disk i samo ext4.
E *ebi ga:
...The Kingston Toolbox is not compatible with Mac OS or Linux distributions.
Dok traje neka traje, inače u fstab mi je uvijek noatime, a ponekad stavim discard iako nisam primjetio neku veliku razliku, koristim ga kao i običan disk i samo ext4.