Šta se dešava sa forumom?

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

kvaju
Spol: M

Re: Šta se dešava sa forumom?

Post Postao/la kvaju »

Kod mene te opcije nema.

https://imgur.com/a/72Q4ms7
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Koristiš staru mobilnu temu koju phase-outamo :)

Trebaš koristiti linuxzasve ili linuxzasve_dark na desktop i prebaciti se na desktop temu na mobitelu, pa će raditi kako treba.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ako za prebacivanje na desktop temu ne možeš pronaći gumbe "Pokaži u full modu" (gore i/ili na dnu stranice), probaj tako da obrišeš kolačiće preglednika i kad prvi puta nakon toga posjetiš LZS forum, gumb se pojavi na dnu stranice. Radi dok ne opet ne pojedeš kolačiće.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Ima i link za direktno prebacivanje u changelogu portala.
kvaju

Post Postao/la kvaju »

Ipak je bilo do teme. Hvala
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Jeremija je napisao/la:Točan naziv teme bi bio "što se dešava sa forumima" :)
Nazalost, forumi polako, ali sigurno, postaju stvar proslosti. Vecina diskusija se obavlja preko facebooka, instagrama i slicnih servisa, a komentiranje raznih clanaka uglavnom preko reddita.

Ali ipak postoji jedna ocita prednost foruma pred spomenutim servisima - indexiraju ih trazilice. Dakle, kad guglate neki linux problem, velika je vjerojatnost da ce vam u rezultatima ispasti neki forum thread na kojem je taj problem vec raspravljen i eventualno rijesen. Za usporedbu, facebook i instagram diskusije se bas i ne pronalaze na googleu (ili sam u krivu?).

No, istina je i ono sto je takodjer ovdje spomenuto - Linux vise nije toliko problematican OS, kao sto je bio pred 10 godina kad smo pokretali LZS (nezadovoljni nedostatkom susretljivosti gurua s HULK foruma). A osim toga, i ekipa s ovog foruma vise nije toliko zarka u zelji da pomogne neiskusnijim clanovima (uglavnom ih se uputi na neku dokumentaciju ili guglanje, u stilu HULK-a pred 10 god).

No, postoji i treci razlog - moramo si priznati da ni windowsi nisu vise sto su nekad bili - Windows 10 je preuzel dosta dobrih ideja koje su prije postojale samo na linuxu poput vise workspaceova, package manager, bash za skriptiranje i development, night light, itd. Takodjer, veliki dio korisnika dobije windowse besplatno, bilo kao preinstalled OS na racunalu koje su kupili ili imaju pravo na besplatnu licencu preko skole ili posla, tako da manji dio ljudi, pogotovo ne-developera, je danas svjestan postojanja linuxa nego sto je to bilo pred 10 godina, kad je vista bila toliko losa da je cak i linux bez pravih grafickih drivera bio privlacniji prosjecnom korisniku. A treba uzeti i u obzir da je u posljednih 10 godina ipak standard u HR narasao (koliko god se to cini cudnim) pa $140 za windows home i nije vise toliki bauk dobrom dijelu hrv populacije - pogotovo ak im to znaci da ce im racunalo raditi bez poteskoca.

Cetvrti razlog: desktop racunala lagano odumiru - za dnevno browsanje, gledanje youtube-a i slicno puno je prakticnije i jednostavnije koristiti mobitel ili tablet, dok za igranje pro igrica (dakle, onih koje nije moguce pokretati na telefonu, poput npr RDR2, GTAV i slicne) sve vise ljudi preferira razne konzole, prvenstveno PlayStation4 i Xbox One. Razlog? Znaju da ce im igra raditi na tom uredjaju, dok kod kompjutera uvijek moras paziti na kolicinu RAM-a, kakvu GPU imas, jel ti disk dovoljno brzi, dal se antivirus vrti u pozadini, koji OS imas, ... Ljudi su lijeni i idu metodom manjeg otpora.
Tako da desktop racunala uglavnom preostaju na koristenje developerima i profesionalcima koji koriste software koji nije jos podrzan na mobilnim uredjajima (arhitekti, dizajneri, analiticari, ...), a i tu su oni opet vezani uz software kojeg koriste, tako da u ovu kategoriju linux upada uglavnom za software development, i to prvenstveno android i web, dok za ios software development ionako morate koristiti mac (a njega preferiraju i dizajneri zbog bolje SW podrske za njihove potrebe).

I konacno, peti razlog: cini mi se da GNU ideja je malo zamrla. Naime, vecina open source projekata koristi permissive open source licence (tj. one koje dozvoljavaju zatvaranje koda). Pretpostavljam da je razlog u tome da ako zelis da tvoj open source projekt bude popularan i da ga cim vise ljudi koristi, moras dozvoliti da razne firme mogu uzeti tvoj kod i koristiti ga u svom zatvorenom projektu. Iako se to cini nelogicnim, zapravo ti tako nesto odgovara jer ce te firme koristiti tvoj kod na nacin na koji ti vjerojatno nisi zamislio te na taj nacin pronaci bugove u tvom kodu koje ti obicno prijave, a ponekad i poprave - na kraju svi imaju koristi od toga. S druge strane, GNU software se ne moze koristiti izvan GNU zajednice, sto je izuzetno restriktivno. Naravno, neki to koriste u svoju korist, no to dosta ovisi o specificnom use-caseu pojedinog projekta (ne pali ta fora svugdje).
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

DoDo je napisao/la: A osim toga, i ekipa s ovog foruma vise nije toliko zarka u zelji da pomogne neiskusnijim clanovima (uglavnom ih se uputi na neku dokumentaciju ili guglanje, u stilu HULK-a pred 10 god).
Uglavnom se slažem ali ovdje si promašio ceo fudbal (i da je Win10 dobar OS). :kava
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jurastublic je napisao/la:
DoDo je napisao/la: A osim toga, i ekipa s ovog foruma vise nije toliko zarka u zelji da pomogne neiskusnijim clanovima (uglavnom ih se uputi na neku dokumentaciju ili guglanje, u stilu HULK-a pred 10 god).
Uglavnom se slažem ali ovdje si promašio ceo fudbal (i da je Win10 dobar OS). :kava
DoDo je postao W10 fanboy već odavno iako koliko vidim po komentarima W10 i dalje generira masivne probleme ekipi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la:DoDo je postao W10 fanboy već odavno iako koliko vidim po komentarima W10 i dalje generira masivne probleme ekipi.
Daleko od toga da sam Win fanboy - windowse koristim iskljucivo za gaming i to samo za igre koje nemaju native Linux/MacOS podrsku. Vecinu vremena koristim MacOS i ArchLinux, jer mi posao to zahtijeva, a i privatno mi je prakticnije koristiti te platforme nego Windowse.

Medjutim to ne znaci da cu zato pljuvati po windowsima samo zato jer ih ne koristim/ne volim koristiti. Cinjenica je da W10 vise nisu tesko smece kakvo su windowsi prije bili. To jos uvijek nitko ovdje nije argumentirano opovrgnuo.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
branac88

Post Postao/la branac88 »

DoDo je napisao/la: Daleko od toga da sam Win fanboy - windowse koristim iskljucivo za gaming i to samo za igre koje nemaju native Linux/MacOS podrsku. Vecinu vremena koristim MacOS i ArchLinux, jer mi posao to zahtijeva, a i privatno mi je prakticnije koristiti te platforme nego Windowse.

Medjutim to ne znaci da cu zato pljuvati po windowsima samo zato jer ih ne koristim/ne volim koristiti. Cinjenica je da W10 vise nisu tesko smece kakvo su windowsi prije bili. To jos uvijek nitko ovdje nije argumentirano opovrgnuo.
Je li penđer 10 smeće ili teško smeće, razlika je samo u stupnju. Ne vidim zašto bi onda itko i pokušao argumentirano dokazati išta kada je bit ista. Tim više što ovo i nije tema za takvu raspravu.

Ali nevezano za ovaj citat, mislim kako si dobro "nanjušio" mobitele kao jedan od problema foruma. Ono što sam primijetio unazad 10 godina sa forumima jest kako su se prilagodili mobitelima: avatari su postali sve manji i manji, a potpisi (sigovi) su postali isključivo tekstualni. GIF je kompletno iščezao i sa potpisa i sa avatara. Naravno, sve pod izlikom "štednje prometa" za korisnike mobitela, kojima ionako priroda foruma baš i ne odgovara...
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Odgovori