Imam jedan problem kojeg nikako ne uspjevam rijesiti .
Moram malo kronoloski napisati cijelu pricu da se bi bolje shvatilo zbog cega bi volio isprobati Zorin 15.03 lite .Vec nekoliko godina na mom starom kompu kojeg koristi moja kcer sa autizmom imam instaliran Ubuntu Mate 14.04(prethodno je bilo Windows xp ) Spomenuti komp je vec punoljeten ,radi se o Pentimumu 4 sa 2,8 ghz i svega 1 gigom rama. Prvenstveni problem je procesor i nemogucnost zamjene nekim boljim jer se radi o maticnoj ploci od Intela D865PERL
U Xp u gotovo nije vise bio upotrebljiv no sa Ubuntu Mate 14.04 sam mu udahnuo novi zivot.
Primjecujem da je sa godinama i ovdje doslo do sve sporijeg rada i da to nije isto ko prije kad je bio svjeze instaliran prije nekoliko godina. Uglavnom sama instalacija je isla bez problema sa dvd diska(slika diska) kad sam sa postojegeg xp a prelazio i xp izbrisao.
Isto tako nije bilo problema i sa ponovnom instalacijom kad je otisao hard po nekom pravilu prepoznao je dvd (sliku diska) u dvd przilici i sve sam uredno odradio i ponovno instalirao Ubuntu Mate 14.04.
Sad bi htio isprobati i instalirati uz Ubuntu Mate 14.04 (ukoliko je to izvedivo? ) i Zorin 15.03 lite. Zasto to zelim? Pa prenstveno se nadam da bi komp radio bolje i lakse buduci da sami sistemski zahtjevi za Zorin su dosta manji nego kod Ubuntu Mate.... CPU-700 MHz Single Core – Intel/AMD 64-bit or 32-bit processor RAM-512 mgb ,Storage 8 GB Dakle osjetno manje nego kod Mate posebno procesor koj je i najveci problem u cijeloj ovoj prici po meni.
Pobjegla su mi dva dobra kompa preko Njuskala prije neki dan jedan iz Preloga je prodao napajanje i RAM iz svojeg kompa (instaliran Linux Mint)koje je imao nesto bolji procesor ,solidnu graficku sa HDMI om i 8 gb RAMA i sve to kompletni komp je prodavao za 300 kn te jos jedan slican sa jos daleko boljim procesorom i nesto menje Rama 4gb . Uredno sam danas downloadirao Zorin 15.03 Lite i napravio sa BalenaEtcher Flash na USB stik .
Sve odradjeno uredno kao sto se na linku sugerira https://zorinos.com/help/install-zorin-os/
Problem nastaje kad pokusavam "Boot from the Install Drive" (pogledajte na linku kronologiju) nikako ne mogu dobiti Zorin OS welcome menu da bi odabrao opciju Try or install Zorin os.
Kad kod restarta pritiscem ESC onda mi dodje crni ekran sa vise redaka na kojima pise nuxom 3.13.0-141.generic, ispod Linux 3.13.0-141.generic(recovery mode) i tako se u nekih tridesetek redaka izmjenjuju Nuxom i Linux samo su brojevi drugi .
Kad sam kod restarta pokusao pritiskati delete ili F12 tada dobivam neki generalni meni ali sa velikim slovima ali iskreno ne usudim se nista mijenjeti da nesto ne poremetim na samom racunalu pa ne bude i ovaj Mate 14.04 vise htio raditi .
Sto i kako napraviti da se makar isprobam Zorin na mojem postojecem racunalu ? Laik sam u svemu tome i ocito nesto krivo radim. Molim pomoc kako da isprobam taj Zorin koj se sad nalazi na USB u ?