čavrljanje 2.0
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: čavrljanje 2.0
Rudar , hvala , jedan problem sam riješio, još je preostalo dobiti upotrebljivi recycle bin ( trash , kantu za smeće ).
Niingu , moram priznati da sam napočetku pomislio kako ću to lako riješiti, no pokazalo se da nije baš lako od prastarog hardvera dobiti upotrebljive strojeve.
Win7 i win XP sp3 su problematični jer za njih više nitko ne radi bitne aplikacije, a sa starim verzijama aplikacija se malo toge više može napraviti. Npr starim firefoxom, chromeom ili internet Explorerom se puno stranica odbija učitati uz prateću poruku u stilu da koristim nepodržani preglednik, da nemam odgovarajuće certifikate, da postoji sigurnosni problem....
Veće Linux distre su odustale od 32bit hardvera pa bih onda morao koristiti neke starije verzije kojima je gotova podrška ili će uskoro isteći i sl.
Nakon kaj sam isprobao sve one sa Google preporuka ( lubuntu, xubuntu, pepermint, lxde...) vidio sam da nebu tu kruha jer se sve to vleklo ko krepane kokoši.
Već sam izgubio nadu i onda krenuo isprobavati te opskurne distre i tako dođoh do Antixa. Sam sistem kao i sve predinstalirane aplikacije su toliko ogoljene i optimizirane da sve radi kako brzo i responzivno iako je u pitanju 20 god stari hardver. Vjerojatno je i kernel modificiran. Još uvijek podržavaju i izdaju 32bit verzije, i kada sam vidio kako to dobro radi odlučih da bu Antix ostao na tim kantama pa kaj bude bude...
Niingu , moram priznati da sam napočetku pomislio kako ću to lako riješiti, no pokazalo se da nije baš lako od prastarog hardvera dobiti upotrebljive strojeve.
Win7 i win XP sp3 su problematični jer za njih više nitko ne radi bitne aplikacije, a sa starim verzijama aplikacija se malo toge više može napraviti. Npr starim firefoxom, chromeom ili internet Explorerom se puno stranica odbija učitati uz prateću poruku u stilu da koristim nepodržani preglednik, da nemam odgovarajuće certifikate, da postoji sigurnosni problem....
Veće Linux distre su odustale od 32bit hardvera pa bih onda morao koristiti neke starije verzije kojima je gotova podrška ili će uskoro isteći i sl.
Nakon kaj sam isprobao sve one sa Google preporuka ( lubuntu, xubuntu, pepermint, lxde...) vidio sam da nebu tu kruha jer se sve to vleklo ko krepane kokoši.
Već sam izgubio nadu i onda krenuo isprobavati te opskurne distre i tako dođoh do Antixa. Sam sistem kao i sve predinstalirane aplikacije su toliko ogoljene i optimizirane da sve radi kako brzo i responzivno iako je u pitanju 20 god stari hardver. Vjerojatno je i kernel modificiran. Još uvijek podržavaju i izdaju 32bit verzije, i kada sam vidio kako to dobro radi odlučih da bu Antix ostao na tim kantama pa kaj bude bude...
Ovako nešto?
Zašto nemamo temu ili listu gdje unesemo računala koja nemaju problema sa linux instalacijom? Ili neku listu za problematičan hardver.
Zadnja izmjena: Jeremija, dana/u 31 sij 2021, 20:07, ukupno mijenjano 1 put.
Tko živi u nadi umire u gov....
Sviđa mi se ideja.Jeremija je napisao/la:Zašto nemamo temu ili listu gdje unesemo računala koji nemaju problema sa linux instalacijom? Ili neku listu za problematičan hardver.
Probao sam ( kao i sve ostalo kaj Google nudi ) no to nije rješenje.rudar je napisao/la:Ovako nešto?
Tim načinom dobiješ novu ikonu u gornjoj alatnih traci file managera i nakon kaj klikneš na file onda moraš klikom na tu ikonu odabrati mogućnost da ide u kantu. Nije baš praktično a pogotovo kaj bi se morale upute isporučivati uz strojeve na kojima bih objasnio kako koristiti takvu kantu. Treba mi baš klasična integracija kante na desni klik i da bude stalno u lijevom prozoru file managera.
Ne znam jesi li probao Puppy ili Absolute Linux?
Sada kada to diskutirate, stvarno se nemrem sjetiti kada sam zadnji put koristio "recycle bin", uvijek brišem permanentno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike u pravu si, ali meni je užasno išlo ma živce što Enlightenment nema smeće. Mislim, nije to tako teško za napraviti. S druge strane, kad brišem brišem direktno. Ipak želim imati opciju bacanja u smeće ako to poželim. Malo konfuzan post, ali valjda je kasna ura.
Nema veće religije od istine!
pandul je napisao/la:Ne znam jesi li probao Puppy ili Absolute Linux?
Nisam jer nezadovoljavaju uvjet da moraju imati 32bit verziju koja će biti podržana barem još par godina.
Verzije bazirane na Ubuntu 18.04 kojima uskoro ističe podrška nisu dugoročno rješenje.
shrike je napisao/la:Sada kada to diskutirate, stvarno se nemrem sjetiti kada sam zadnji put koristio "recycle bin", uvijek brišem permanentno.
Ovo su računala iz jedne udruge na kojima će biti održavane nekakve radionice, mini edukacije , društvene igre i sl. Znači, namijenjena su ljudima koji nisu it potkovani pa nastojim da imaju okruženje koje im je prepoznatljivo.
Nedostatak kante za smeće bi vjerojatno svi shvatili kao neki bug/grešku a ne kao namjerni potez developera te distre ...