Asus EEE tutorijali i savjeti korisnicima.
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Asus EEE tutorijali i savjeti korisnicima.
Evo ovdje ćete naći dosta savjeta koji će vam olakšati rad sa ovim malim kompjuterom.
Ispod, na ovom postu imate linkove na različite upute.
Pronađite ono što vas zanima i kliknite ...
1.Kako se instaliraju programi na Asus eee.
2.Kako se instalira Advanced desktop ( Full desktop )
3.Još jedan način za dobiti FULL Desktop (bez dodatnih repozitorija )
4.Kako se postavlja hrvatska tipkovnica u Easy modu
5. Drugi način za postavljanje hrvatske tipkovnice (Skripta )
6.Kako upaliti i ugasiti kameru
7.Kako se instaliraju fontovi
8.Kako dobiti točno vrijeme
9.Hrvatski spelling checker za OpenOffice.Org
10.Bluetooth
11.Easy Mode Editor
12.Kako podesiti Touchpad u Advanced modu
13. Kako instalirati i podesiti Compiz ( Ubuntu )
14. Kako se spojiti na internet koristeći mobitel
15. Kako vratiti horizontalno skrolanje u Operi 9.5
16. Kako srediti gašenje Ubuntu 8.04
17. Ubuntu 8.10 na eee-pc 701
18. Instalacija Ubuntua 8.10 na eee-pc 901
19. Frostwire(Limewire) i nadogradnja Jave (Xandros)
Ispod, na ovom postu imate linkove na različite upute.
Pronađite ono što vas zanima i kliknite ...
1.Kako se instaliraju programi na Asus eee.
2.Kako se instalira Advanced desktop ( Full desktop )
3.Još jedan način za dobiti FULL Desktop (bez dodatnih repozitorija )
4.Kako se postavlja hrvatska tipkovnica u Easy modu
5. Drugi način za postavljanje hrvatske tipkovnice (Skripta )
6.Kako upaliti i ugasiti kameru
7.Kako se instaliraju fontovi
8.Kako dobiti točno vrijeme
9.Hrvatski spelling checker za OpenOffice.Org
10.Bluetooth
11.Easy Mode Editor
12.Kako podesiti Touchpad u Advanced modu
13. Kako instalirati i podesiti Compiz ( Ubuntu )
14. Kako se spojiti na internet koristeći mobitel
15. Kako vratiti horizontalno skrolanje u Operi 9.5
16. Kako srediti gašenje Ubuntu 8.04
17. Ubuntu 8.10 na eee-pc 701
18. Instalacija Ubuntua 8.10 na eee-pc 901
19. Frostwire(Limewire) i nadogradnja Jave (Xandros)
- Privitak/ci
-
- 4hsoconnect-py2.5_1.1.zip
- (77.25 KiB) Preuzeto 560 puta.
-
- 3hsolink_1.0.46-1_i386.zip
- (5.63 KiB) Preuzeto 579 puta.
-
- hso-1.tar.gz
- (30.66 KiB) Preuzeto 617 puta.
-
- rezero.tar.gz
- (10.28 KiB) Preuzeto 623 puta.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 07 srp 2008, 21:00, ukupno mijenjano 9 puta.
- Suko
- Site Admin
Re: Asus EEE tutoriali i savjeti korisnicima.
Kako se instaliraju programi na Asus eee.
Najprije bi počeo s nečim što mi je zadavalo najviše problema ( nakon što sam svladao glupi problem sa hrvatskim slovima naravno), a to je instalacija novih programa.
Naravno na Windowsima ( a to je ne bezbroj mjesta već objašnjeno ) samo pokrenete .exe datoteku i sve ide samo. Na Linuxu ide drugačije.
Na eee-u instalacije obavlja program Synaptic. Nakon što se spojite na internet on za vas traži programe. Programe traži iz online baza podataka koje se zovu Repozitoriji. A traži po kriterijima pretrage koje ste sami zadali. ( npr: igre; obrada teksta; internet...). Kada završi pretragu ispiše vam programe koje je našao. Vi izaberete program koji želite i Synaptic će vam automatski instalirati taj program, te će provjeriti da li uz taj program trebate i dodatno instalirati druge stvari.
Druge stvari su “dependencies” (ne znam kako se to prevodi na hrvatski), tj. dodatne datoteke koje trebaju da bi program koji instalirate normalno radio. Ako trebaju, Synaptic će ih skinuti sa neta i instalirati. Naravno, prije toga će vas pitati za dozvolu.
Kada ste sve to instalirali, u idealnim okolnostima program možete naći pritiskom Launch tipke na desktopu (ako imate Advanced desktop) u svojoj kategoriji. Ali najčešće ćete ih pokretati iz Terminala ( crni ekran koji jede malu djecu ) ili iz File managera.
Veliki problem je da Synaptic za sada ima grešku i često ne instalira programe do kraja.
Uz višestruko ponavljanje obično uspije instalirati.
Zato je bolje koristiti Terminal i naredbu “apt-get”.
Isto to radi i Synaptic. On u stvari u pozadini izvršava istu komandu, koja preuzima posao oko instalacije. Znači Synaptic je samo program koji vam štedi malo tipkanja na tipkovnici.
Što se tiče repozitorija, na eee-u je postavljen službeni Asusov repozitorij koji je napisan strogo za taj kompjuter i Xandros koji on koristi. Xandros je eee Linux i verzija je Debiana. Debian je naravno, isto tip Linuxa. Tako da se mogu dodati i neki repozitoriji koji su napravljeni za Debian, ali programi rade i na Xandrosu. ( ne svi )
Isto tako Synaptic i apt-get deinstaliraju programe i brinu se oko updatea.
Prvo, da bi instalirali programe, moramo onda dodati repozitorije. I reći kompjuteru da najprije gleda na službenim repozitorijima, a onda, ako nema, na onima koje smo dodali.
Najprije pažljivo pročitajte upute do kraja, a onda tek uradite što piše!
1.Otvorite Terminal ( ctrl+alt+t u Easy modu, ili Launch/Applications/System/Console u Advanced modu)
2.utipkajte: sudo nano /etc/apt/sources.list
Pazite na razmake!!! To otvara tekst editor “Nano” i u njemu ćete dobiti listu repozitorija. Dva za početak, jer niste ništa dodali.
3.Onda kopirajte ovo ispod ( copy) i prenesite u prazno polje ispod liste repozitorija ( shift+insert )
deb http://updates.xepc.org/ p701 main
deb http://xnv4.xandros.com/eeepcrepos/ p701 etch main
deb http://dccamirror.xandros.com/dccri/ dccri-3.0 main
deb http://www.geekconnection.org/ xandros4 main
deb http://download.tuxfamily.org/eeepcrepos/ p701 main etch
(Ako već imate neke od ovih repoziorija, a najvjerojatnije imate prva dva, ne trebate ih kopirati)
To su adrese dodatnih repozitorija, koji bi trebali raditi za eee.
(Treba kopirati sve, tj i ono deb i stranice)
4. Snimite sa Ctrl+O i potvrdite s tipkom Enter
5. Izađite sa Ctrl+X
Sada ste dodali repozitorije koji su dosta sigurni za ovaj komp i programi sa njih najvjerojatnije mogu raditi na eee-u. ( I ne napraviti štetu )
Sada trebate još uraditi copy-paste sljedećeg teksta. On služi za to da vaš kompjuter najprije instalira programe sa službenog repozitorija, a tek ako nema da ih nađe na drugima. To spriječava daljnje probleme, jer programi za druge verzije Linuxa mogu oštetiti već instaliran Xandros.
1.upišite: sudo kwrite /etc/apt/preferences
Otvoriti će se tekst editor Kwrite. (možete upisati i nano umjesto kwrite ako više volite Nano)
2.Uradite Copy teksta ispod i onda Paste na praznu stranicu
Package: *
Pin: origin update.eeepc.asus.com
Pin-Priority: 950
Pin: origin updates.xepc.org
Pin-Priority: 935
Pin: origin
Pin-Priority: 925
Pin: origin xnv4.xandros.com
Pin-Priority: 900
Pin: origin dccamirror.xandros.com
Pin-Priority: 850
Pin: origin www.geekconnection.org
Pin-Priority: 750
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 700
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 650
Pin: release a=unstable
Pin-Priority: 600
3.stisnite Save ( ikona diskete) Time ste završili dodavanje repozitorija i učinili to na maksimalno siguran način.
Eto, nakon uvoda kako se u stvari instalira program:
Ja ću opisati kako se to radi za igru “supertux”. Najprije za Synaptic, a potom preko Terminala. Kao što sam rekao Synaptic možda neće instalirati igru, pa ako ne uspijete probajte preko Terminala. Nije teško, možda je čak i jednostavije. Ja preporučam Terminal.
Morate biti spojeni na internet! Program skida stvari sa interneta.
1.Otvorite Synaptic ( U Easy modu otipkajte sudo synaptic u Terminalu;u Advanced modu idite na Launch/Applications/System/Synaptic Package Manager
2. stisnite tipku Reload. Tako će se obnoviti lista programa sa repozitorija.
3.Pritisnite tipku Search i u polje upišite supertux. Nakon toga pritisnite Search
4.Dobiti ćete dva rezultata. Jedan je supertux, a drugi supertux-data. ( dobiti ćete i supertux kart, ali je to skroz druga igra i za sada nam ne treba) Desnim dugmetom miša kliknite na supertux i izaberite Mark for instalation
5.Kliknite dugme Aply
6.Program će javiti da će instalirati i superux-data, što dozvolite, jer su to dodatni podatci o igri.
7.Kad je igra instalirana nađite ju pomoću File managera u /usr/games i klikite za pokretanje. Ili u Terminalu upišite supertux i stisnite enter
Preko Terminala je lakše
1.spojite se na net
2.otvorite Terminal, ukucajte sudo apt-get update Tako ćete obnoviti listu programa iz repozitorija.
3. nakon toga ukucate apt-cache search supertux (naredba apt-cache search traži programe u repozitorijima, u ovom slučaju supertux, ali može se upisati i bilo što drugo - games, tetris, opera browser...)
Dobiti ćete popis rezultata za superux
4.potom utipkajte sudo apt-get install supertux
5.dobiti ćete i obavijest da će se instalirati i supertux-data, ali to vam i treba, te to potvrdite sa y i enter
6.nakon instalacije igru pokrenete kad ste već u terminalu sa supertux i enter
Programi se deinstaliraju sa sudo apt-get remove supertux (ili već što želite) ili preko Synaptica Mark for deinstallation i Apply. ( morate ukloniti i supertux-data)
Isto tako probajte upisati u terminal apt-get -h, i probajte man apt-get. Dobiti ćete objašnjenja naredbe i dodatne naredbe koje idu uz nju.
Evo, tako se to radi. Treba biti pažljiv, i uvijek sve pročitati do kraja, jer neopreznom instalacijom svega i svačega možete cijeli kompjuter onesposobiti.
Ako se to dogodi, ne treba očajavati, jer eee ima backup.
Restartajte kompjuter. Kad se kompjuter ponovno počne paliti stisnite i držite F9. Izaberite 3-Restore factory settings. Potvrdite sa yes.
Tako će se kompjuter ponovno dići onakav kakav je bio kad ste ga kupili. Znači koliko god brljali, ne možete ga pokvariti i uvijek ga možete vratiti u stanje kakav je bio kad ste ga kupili.
Ja sam isto početnik sa Linuxom, ali meni je ovo što sam napisao radilo bez problema. Ako imate neke važne podatke na kompjuteru možda je bolje da uradite backup na USB memoriju, ako nešto zabrljate.
EDIT:20.12.2008/Zanima me kako ovo radi. U posljednje vrijeme neki repozitoriji su uklonjeni i imam reakcije nekih ljudi da ovaj tutorijal ne radi ispravno.
Molim vas da mi javite da li sve radi kako treba! Možete mi javiti na PM, ili javiti u ovoj temi.
Ako ne radi, javite kakvu grešku javlja.
Najprije bi počeo s nečim što mi je zadavalo najviše problema ( nakon što sam svladao glupi problem sa hrvatskim slovima naravno), a to je instalacija novih programa.
Naravno na Windowsima ( a to je ne bezbroj mjesta već objašnjeno ) samo pokrenete .exe datoteku i sve ide samo. Na Linuxu ide drugačije.
Na eee-u instalacije obavlja program Synaptic. Nakon što se spojite na internet on za vas traži programe. Programe traži iz online baza podataka koje se zovu Repozitoriji. A traži po kriterijima pretrage koje ste sami zadali. ( npr: igre; obrada teksta; internet...). Kada završi pretragu ispiše vam programe koje je našao. Vi izaberete program koji želite i Synaptic će vam automatski instalirati taj program, te će provjeriti da li uz taj program trebate i dodatno instalirati druge stvari.
Druge stvari su “dependencies” (ne znam kako se to prevodi na hrvatski), tj. dodatne datoteke koje trebaju da bi program koji instalirate normalno radio. Ako trebaju, Synaptic će ih skinuti sa neta i instalirati. Naravno, prije toga će vas pitati za dozvolu.
Kada ste sve to instalirali, u idealnim okolnostima program možete naći pritiskom Launch tipke na desktopu (ako imate Advanced desktop) u svojoj kategoriji. Ali najčešće ćete ih pokretati iz Terminala ( crni ekran koji jede malu djecu ) ili iz File managera.
Veliki problem je da Synaptic za sada ima grešku i često ne instalira programe do kraja.
Uz višestruko ponavljanje obično uspije instalirati.
Zato je bolje koristiti Terminal i naredbu “apt-get”.
Isto to radi i Synaptic. On u stvari u pozadini izvršava istu komandu, koja preuzima posao oko instalacije. Znači Synaptic je samo program koji vam štedi malo tipkanja na tipkovnici.
Što se tiče repozitorija, na eee-u je postavljen službeni Asusov repozitorij koji je napisan strogo za taj kompjuter i Xandros koji on koristi. Xandros je eee Linux i verzija je Debiana. Debian je naravno, isto tip Linuxa. Tako da se mogu dodati i neki repozitoriji koji su napravljeni za Debian, ali programi rade i na Xandrosu. ( ne svi )
Isto tako Synaptic i apt-get deinstaliraju programe i brinu se oko updatea.
Prvo, da bi instalirali programe, moramo onda dodati repozitorije. I reći kompjuteru da najprije gleda na službenim repozitorijima, a onda, ako nema, na onima koje smo dodali.
Najprije pažljivo pročitajte upute do kraja, a onda tek uradite što piše!
1.Otvorite Terminal ( ctrl+alt+t u Easy modu, ili Launch/Applications/System/Console u Advanced modu)
2.utipkajte: sudo nano /etc/apt/sources.list
Pazite na razmake!!! To otvara tekst editor “Nano” i u njemu ćete dobiti listu repozitorija. Dva za početak, jer niste ništa dodali.
3.Onda kopirajte ovo ispod ( copy) i prenesite u prazno polje ispod liste repozitorija ( shift+insert )
deb http://updates.xepc.org/ p701 main
deb http://xnv4.xandros.com/eeepcrepos/ p701 etch main
deb http://dccamirror.xandros.com/dccri/ dccri-3.0 main
deb http://www.geekconnection.org/ xandros4 main
deb http://download.tuxfamily.org/eeepcrepos/ p701 main etch
(Ako već imate neke od ovih repoziorija, a najvjerojatnije imate prva dva, ne trebate ih kopirati)
To su adrese dodatnih repozitorija, koji bi trebali raditi za eee.
(Treba kopirati sve, tj i ono deb i stranice)
4. Snimite sa Ctrl+O i potvrdite s tipkom Enter
5. Izađite sa Ctrl+X
Sada ste dodali repozitorije koji su dosta sigurni za ovaj komp i programi sa njih najvjerojatnije mogu raditi na eee-u. ( I ne napraviti štetu )
Sada trebate još uraditi copy-paste sljedećeg teksta. On služi za to da vaš kompjuter najprije instalira programe sa službenog repozitorija, a tek ako nema da ih nađe na drugima. To spriječava daljnje probleme, jer programi za druge verzije Linuxa mogu oštetiti već instaliran Xandros.
1.upišite: sudo kwrite /etc/apt/preferences
Otvoriti će se tekst editor Kwrite. (možete upisati i nano umjesto kwrite ako više volite Nano)
2.Uradite Copy teksta ispod i onda Paste na praznu stranicu
Pin: origin update.eeepc.asus.com
Pin-Priority: 950
Pin: origin updates.xepc.org
Pin-Priority: 935
Pin: origin
Pin-Priority: 925
Pin: origin xnv4.xandros.com
Pin-Priority: 900
Pin: origin dccamirror.xandros.com
Pin-Priority: 850
Pin: origin www.geekconnection.org
Pin-Priority: 750
Pin: release a=stable
Pin-Priority: 700
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 650
Pin: release a=unstable
Pin-Priority: 600
3.stisnite Save ( ikona diskete) Time ste završili dodavanje repozitorija i učinili to na maksimalno siguran način.
Eto, nakon uvoda kako se u stvari instalira program:
Ja ću opisati kako se to radi za igru “supertux”. Najprije za Synaptic, a potom preko Terminala. Kao što sam rekao Synaptic možda neće instalirati igru, pa ako ne uspijete probajte preko Terminala. Nije teško, možda je čak i jednostavije. Ja preporučam Terminal.
Morate biti spojeni na internet! Program skida stvari sa interneta.
1.Otvorite Synaptic ( U Easy modu otipkajte sudo synaptic u Terminalu;u Advanced modu idite na Launch/Applications/System/Synaptic Package Manager
2. stisnite tipku Reload. Tako će se obnoviti lista programa sa repozitorija.
3.Pritisnite tipku Search i u polje upišite supertux. Nakon toga pritisnite Search
4.Dobiti ćete dva rezultata. Jedan je supertux, a drugi supertux-data. ( dobiti ćete i supertux kart, ali je to skroz druga igra i za sada nam ne treba) Desnim dugmetom miša kliknite na supertux i izaberite Mark for instalation
5.Kliknite dugme Aply
6.Program će javiti da će instalirati i superux-data, što dozvolite, jer su to dodatni podatci o igri.
7.Kad je igra instalirana nađite ju pomoću File managera u /usr/games i klikite za pokretanje. Ili u Terminalu upišite supertux i stisnite enter
Preko Terminala je lakše
1.spojite se na net
2.otvorite Terminal, ukucajte sudo apt-get update Tako ćete obnoviti listu programa iz repozitorija.
3. nakon toga ukucate apt-cache search supertux (naredba apt-cache search traži programe u repozitorijima, u ovom slučaju supertux, ali može se upisati i bilo što drugo - games, tetris, opera browser...)
Dobiti ćete popis rezultata za superux
4.potom utipkajte sudo apt-get install supertux
5.dobiti ćete i obavijest da će se instalirati i supertux-data, ali to vam i treba, te to potvrdite sa y i enter
6.nakon instalacije igru pokrenete kad ste već u terminalu sa supertux i enter
Programi se deinstaliraju sa sudo apt-get remove supertux (ili već što želite) ili preko Synaptica Mark for deinstallation i Apply. ( morate ukloniti i supertux-data)
Isto tako probajte upisati u terminal apt-get -h, i probajte man apt-get. Dobiti ćete objašnjenja naredbe i dodatne naredbe koje idu uz nju.
Evo, tako se to radi. Treba biti pažljiv, i uvijek sve pročitati do kraja, jer neopreznom instalacijom svega i svačega možete cijeli kompjuter onesposobiti.
Ako se to dogodi, ne treba očajavati, jer eee ima backup.
Restartajte kompjuter. Kad se kompjuter ponovno počne paliti stisnite i držite F9. Izaberite 3-Restore factory settings. Potvrdite sa yes.
Tako će se kompjuter ponovno dići onakav kakav je bio kad ste ga kupili. Znači koliko god brljali, ne možete ga pokvariti i uvijek ga možete vratiti u stanje kakav je bio kad ste ga kupili.
Ja sam isto početnik sa Linuxom, ali meni je ovo što sam napisao radilo bez problema. Ako imate neke važne podatke na kompjuteru možda je bolje da uradite backup na USB memoriju, ako nešto zabrljate.
EDIT:20.12.2008/Zanima me kako ovo radi. U posljednje vrijeme neki repozitoriji su uklonjeni i imam reakcije nekih ljudi da ovaj tutorijal ne radi ispravno.
Molim vas da mi javite da li sve radi kako treba! Možete mi javiti na PM, ili javiti u ovoj temi.
Ako ne radi, javite kakvu grešku javlja.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 12 tra 2008, 08:49, ukupno mijenjano 8 puta.
- Suko
- Site Admin
Kako se instalira Advanced desktop
Prije nego što ovo uradite bilo bi dobro da si napravite backup vrijednih podataka koje imate na eee-u, te ne bi bilo loše da napravite na USB-u backup Xandrosa. ( to je opisano u uputama koje ste dobili sa kompjuterom)
Ja nisam imao nikakvih problema sa instalacijom, ali pošto se ipak radi o kompjuterima, stvari ne moraju uvijek upaliti iz prve kod svih, nije loše uraditi par stvari da se osigurate od štete.
Nakon što ste dodali dodatne repozitorije!!( to sam opisao prije ) idete u terminal
( ctrl+alt+t)
1.spojite se na internet
2.Upišite:
Time ćete obnoviti listu programa iz repozitorija
3.Nakon toga upišite:
( Ovaj korak možete i preskočiti. Tu sam samo htio pokazati kako se iz terminala traže programi ili što vas već zanima)
Dobiti ćete više rezultata. Nas zanima samo “advanced-desktop-eeepc”
4.upišite:
( Možete i upisati samo: sudo apt-get install advanced i stisnuti tipku tab(dvije strelice lijevo od tipke Q).Na taj način će vam program sam dodati ostatak naziva, tj. “-desktop-eeepc”. Tab inače služi za dovršavanje naredbi u Terminalu i možete ga probati koristiti za sve naredbe, da si smanjite tipkanje)
5.dobiti ćete obavijest da će se instalirati dodatne datoteke, te vjerojatno obavijest da nema public key. Sve potvrdite i završite instalaciju.
6.Ugasite sve programe i onda stisnite tipku za gašenje kompjutera.
7.dobiti ćete još jednu mogućnost, tj. pokretanje Advanced desktopa.
8.stisnite tu tipku (Full desktop) i kompjuter bi se trebao restartati u Advanced desktopu.
9.Sada imate osjećaj pravog desktopa i rada na pravom kompjuteru! Uživajte!
Naravno, ovo možete uraditi i pomoću Synaptica, ali on često šteka, i ne provede instalaciju do kraja, a preko terminala 100% radi, pa ne vidim razloga da objašnjavam kako se to radi preko Synaptica. Tko baš hoće biti uporan, neka proba.
Ako se hoćete vratiti u Easy mode stisnete “Launch”, pa potom “Easy mode”. Prije toga morate ugasiti sve programe. Iz Easy moda se vraćate odabiranjem gašenja, te potom tipke Full desktop.
Još jednom, ja nisam ovo izmislio, već su ovi podatci rezultat truda mnogih drugih ljudi, ali bit Linuxa ( što je još jedna razlika u odnosu na Windowse) je širenje znanja, a ne ljubomorno čuvanje. Stoga zahvaljujem ljudima na trudu i preporučam svima koji mogu da pridonesu širenju znanja.
Prije nego što ovo uradite bilo bi dobro da si napravite backup vrijednih podataka koje imate na eee-u, te ne bi bilo loše da napravite na USB-u backup Xandrosa. ( to je opisano u uputama koje ste dobili sa kompjuterom)
Ja nisam imao nikakvih problema sa instalacijom, ali pošto se ipak radi o kompjuterima, stvari ne moraju uvijek upaliti iz prve kod svih, nije loše uraditi par stvari da se osigurate od štete.
Nakon što ste dodali dodatne repozitorije!!( to sam opisao prije ) idete u terminal
( ctrl+alt+t)
1.spojite se na internet
2.Upišite:
Kod: Označi sve
sudo apt-get update 3.Nakon toga upišite:
apt-cache search advanced desktopDobiti ćete više rezultata. Nas zanima samo “advanced-desktop-eeepc”
4.upišite:
sudo apt-get install advanced-desktop-eeepc5.dobiti ćete obavijest da će se instalirati dodatne datoteke, te vjerojatno obavijest da nema public key. Sve potvrdite i završite instalaciju.
6.Ugasite sve programe i onda stisnite tipku za gašenje kompjutera.
7.dobiti ćete još jednu mogućnost, tj. pokretanje Advanced desktopa.
8.stisnite tu tipku (Full desktop) i kompjuter bi se trebao restartati u Advanced desktopu.
9.Sada imate osjećaj pravog desktopa i rada na pravom kompjuteru! Uživajte!
Naravno, ovo možete uraditi i pomoću Synaptica, ali on često šteka, i ne provede instalaciju do kraja, a preko terminala 100% radi, pa ne vidim razloga da objašnjavam kako se to radi preko Synaptica. Tko baš hoće biti uporan, neka proba.
Ako se hoćete vratiti u Easy mode stisnete “Launch”, pa potom “Easy mode”. Prije toga morate ugasiti sve programe. Iz Easy moda se vraćate odabiranjem gašenja, te potom tipke Full desktop.
Još jednom, ja nisam ovo izmislio, već su ovi podatci rezultat truda mnogih drugih ljudi, ali bit Linuxa ( što je još jedna razlika u odnosu na Windowse) je širenje znanja, a ne ljubomorno čuvanje. Stoga zahvaljujem ljudima na trudu i preporučam svima koji mogu da pridonesu širenju znanja.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 09 tra 2008, 12:45, ukupno mijenjano 1 put.
- Suko
- Site Admin
Kako se postavlja hrvatska tipkovnica u Easy modu
A što se tiče hrvatske tipkovice u Easy modu stavljam jedan copy/paste sa ovog foruma.
Post je napisao Doki i probao sam uraditi što je on napisao i meni radi bez greške!
A što se tiče hrvatske tipkovice u Easy modu stavljam jedan copy/paste sa ovog foruma.
Post je napisao Doki i probao sam uraditi što je on napisao i meni radi bez greške!
Doki je napisao/la:Hr tipkovnica.
1) U Settings->Personalization Keyboard layout obavezno ostaviti na "English/US".
2) udji u terminal: Ctrl+Alt+T
3) tipkaj: sudo su
4) tipkaj: kwrite /etc/X11/xorg.conf
5) pronadji text: Option "XkbLayout" "us" i zamjeni u Option "XkbLayout" "hr"
6) u redu ispod umjesto postojeceg teksta upisi: Option "XkbModel" ""
7) snimi promjene i izadji (File exit)
8) 2 x exit i izlazis iz terminala
9) restartaj 3epc i 100% imas HR tipkovnicu
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 09 tra 2008, 13:00, ukupno mijenjano 1 put.
- Suko
- Site Admin
Kako upaliti i ugasiti kameru.
(Ovo meni treba samo za pokrenuti kameru dok koristim Skype, dok ugrađeni Ucview program zna i sam upaliti kameru. Tako da ako koristite neki program koji ne zna upaliti kameru onda možete ovo isto probati.)
Kako najnovija verzija Skypea podržava videotelefoniju, a eee ima svoju kameru i mikrofon (doduše mikrofon ne hvata baš najjače, pa se mora malo glasnije pričati ) zašto ne bi probali i tu opciju. I tako sam i ja nadobudno instalirao Skype, a kad ono, tamo gdje je trebalo biti moje krasno lice dobio sam samo mrak ?!!!
I onda sam tražio što se događa. Evo što sam naišao:
Kamera na Asus eee-u nije po defaultu upaljena. Da bi ju upalili, morate podesiti bios, da kamera stalno radi. To nije problem, ali najvjerojatnije zbog nekog bug-a ( ili možda štednje baterije) postavke bios-a se opet vrate na defaultne, tj. kamera se ugasi. Da ne bi stalno restartali kompjuter i podešavali bios možete upaliti i ugasiti kameru komandom preko terminala (Ctrl+Alt+t).
1)Dakle ako želite upaliti kameru utipkate:
2)Ako želite ugasiti kameru onda utipkajte:
(Time upisujete vrijednost 1, odnosno 0, u određeni proces koji upravlja kamerom)
Pazite na razmake dok tipkate.( između > i / je razmak iako se možda ne vidi) Ne morate prije tipkati sudo, tj. ne morate imati administratorske ovlasti.
Postoji i skripta na eeeuser.com s kojom se može paliti i gasiti sa camera on i off, pa tko ima volje neka i to pogleda.
http://wiki.eeeuser.com/howto:controlca ... g%20camera
(Ovo meni treba samo za pokrenuti kameru dok koristim Skype, dok ugrađeni Ucview program zna i sam upaliti kameru. Tako da ako koristite neki program koji ne zna upaliti kameru onda možete ovo isto probati.)
Kako najnovija verzija Skypea podržava videotelefoniju, a eee ima svoju kameru i mikrofon (doduše mikrofon ne hvata baš najjače, pa se mora malo glasnije pričati ) zašto ne bi probali i tu opciju. I tako sam i ja nadobudno instalirao Skype, a kad ono, tamo gdje je trebalo biti moje krasno lice dobio sam samo mrak ?!!!
I onda sam tražio što se događa. Evo što sam naišao:
Kamera na Asus eee-u nije po defaultu upaljena. Da bi ju upalili, morate podesiti bios, da kamera stalno radi. To nije problem, ali najvjerojatnije zbog nekog bug-a ( ili možda štednje baterije) postavke bios-a se opet vrate na defaultne, tj. kamera se ugasi. Da ne bi stalno restartali kompjuter i podešavali bios možete upaliti i ugasiti kameru komandom preko terminala (Ctrl+Alt+t).
1)Dakle ako želite upaliti kameru utipkate:
echo 1 > /proc/acpi/asus/cameraKod: Označi sve
echo 0 > /proc/acpi/asus/cameraPazite na razmake dok tipkate.( između > i / je razmak iako se možda ne vidi) Ne morate prije tipkati sudo, tj. ne morate imati administratorske ovlasti.
Postoji i skripta na eeeuser.com s kojom se može paliti i gasiti sa camera on i off, pa tko ima volje neka i to pogleda.
http://wiki.eeeuser.com/howto:controlca ... g%20camera
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 09 tra 2008, 13:01, ukupno mijenjano 1 put.
- Suko
- Site Admin
Kako se instaliraju fontovi
Ovo će instalirati sve fontove koje inače imate u Wordu.
Radi se o desetak Mb i puno fontova tako da bi instalacija mogla potrajati.
(Ako vam baš ne trebaju svi, svi,svi fontovi, onda se fontovi instaliraju preko Control centera( u Easy modu u Terminalu upišite: kcontrol), odabirom Display, pa Theme, pa Font installer. Prije toga si ih morate snimiti na USB stick sa nekog drugog kompjutera ili sa neta. )
U Terminalu upišite:
Sve potvrdite što vas pita.
Pričekajte. Pričekajte. Pričekajte.
I to je to! Sljedeći put kad otvorite Oo Writer imate Times New Roman !
Ovo će instalirati sve fontove koje inače imate u Wordu.
Radi se o desetak Mb i puno fontova tako da bi instalacija mogla potrajati.
(Ako vam baš ne trebaju svi, svi,svi fontovi, onda se fontovi instaliraju preko Control centera( u Easy modu u Terminalu upišite: kcontrol), odabirom Display, pa Theme, pa Font installer. Prije toga si ih morate snimiti na USB stick sa nekog drugog kompjutera ili sa neta. )
U Terminalu upišite:
sudo apt-get install msttcorefontsPričekajte. Pričekajte. Pričekajte.
I to je to! Sljedeći put kad otvorite Oo Writer imate Times New Roman !
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 09 tra 2008, 13:04, ukupno mijenjano 1 put.
Vidi, vidi gdje si taj štos našao? Isti takav mrak ja dobivam u svojem Skypeu sa mojojm Web kamerom (USB Logitech). Dok u ostalom sftwareu (aMSN, Camorama) sve radi OK. Možda i ja trebam svoju USB kameru prvo upaliti. Moram pogledati gdje moj Linux stavlja kameru kao uređaj (vjerojatno pod dev...) jer moja kanta nije Asus Eee.Suko je napisao/la:Kako upaliti i ugasiti kameru.
- Suko
- Site Admin
A, vidiš vidiš... !
Nekad i mi početnici znamo ubosti pravu stvar.
Pa eto, nadam se da će to raditi i na tvom kompjuteru!
BTW, kako ti deinstaliraš programe na svom kompu?
S obzirom da Synaptic ne radi, jel ima neki način kako to uraditi da se svega riješim, jer nije baš da imam veliki disk za gomilanje smeća. ( malo više od 1 Gb ostane slobodno)
Ja koristim apt-get remove, ali ne znam da li je to pravi način.
Nekad i mi početnici znamo ubosti pravu stvar.
Pa eto, nadam se da će to raditi i na tvom kompjuteru!
BTW, kako ti deinstaliraš programe na svom kompu?
S obzirom da Synaptic ne radi, jel ima neki način kako to uraditi da se svega riješim, jer nije baš da imam veliki disk za gomilanje smeća. ( malo više od 1 Gb ostane slobodno)
Ja koristim apt-get remove, ali ne znam da li je to pravi način.
Naravno, pa Synaptic se i tako veže na njega, samo što je apt-get CLI aplikacija, a Synaptic GUI. No možda možeš Synaptic dodatno instalirati?Suko je napisao/la: Ja koristim apt-get remove, ali ne znam da li je to pravi način.
- Suko
- Site Admin
Hvala ti na savjetu!
Na žalost, Synaptic još nije izašao u novoj verziji za eee. Redovito provjeravam.
Al, nema veze, naučio sam se preko konzole instalirati programe i čak mi je lakše.
Sad pokušavam viditi kako se može SD kartica formatirati, tako da na nju mogu postaviti programe (izvršne datoteke), tako da ću imati prostora na disku koliko hoću.
Na neki način SD kartica će mi biti drugi drive.
Pa kad to skužim biti će novi tutorial.
Na žalost, Synaptic još nije izašao u novoj verziji za eee. Redovito provjeravam.
Al, nema veze, naučio sam se preko konzole instalirati programe i čak mi je lakše.
Sad pokušavam viditi kako se može SD kartica formatirati, tako da na nju mogu postaviti programe (izvršne datoteke), tako da ću imati prostora na disku koliko hoću.
Na neki način SD kartica će mi biti drugi drive.
Pa kad to skužim biti će novi tutorial.