Instalacija ATI Linux drivera (Ubuntu/Kubuntu)

Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Man1aC

Re: Instalacija ATI Linux drivera (Ubuntu/Kubuntu)

Post Postao/la Man1aC »

Puno ti hvala na pomoći, ali očito mi ne gine instalacija from the scratch. :( Naime, ponovno sam instalirao drivere, išao sam po tutorialu za herdy, ali ništa. Je*** sam se s time nekih dva sata i ništa dok nisam vidio da nema xerver-fgl instaliran. I instaliram ti ja to i gle čuda radi mi sve kako treba. Moš si mislit! Kad odem na hardware drivers, ati restricted su mi označeni i još mi piše da nisu u upotrebi. WTF? Ja sam mislio da treba biti obrnuto. I compiz mi super radi, svi ti efekti, ovo ono, ali mi je sve malo usporeno i filmovi uopće ne rade. Kad kažem da ne rade znači da je lag između slike i zvuka ogroman, a kad stavim full screen kao da gledam stop motion film. Užas živi.... Dođe mi da steram u 3pm i Ubuntu i sebe jer sam uzeo Radeonku...Sry na digresiji... Uglavnom, tako ti to kod mene ide, neš riješim i odmah iskrsne drugi problem. Help! :shock:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Man1aC je napisao/la: ati restricted su mi označeni i još mi piše da nisu u upotrebi. WTF? Ja sam mislio da treba biti obrnuto. I compiz mi super radi, svi ti efekti, ovo ono, ali mi je sve malo usporeno i filmovi uopće ne rade. Kad kažem da ne rade znači da je lag između slike i zvuka ogroman, a kad stavim full screen kao da gledam stop motion film. Užas živi.... Dođe mi da steram u 3pm i Ubuntu i sebe jer sam uzeo Radeonku...Sry na digresiji... Uglavnom, tako ti to kod mene ide, neš riješim i odmah iskrsne drugi problem. Help! :shock:

Ako ri kaže da nisu u upotrebi nešto ti ne valaja sa njihovom instalacijom.
Pitanjce, da li si prvo prboao jednostavno instalirati drivere preko Restricted Driver Managera? (ne preko .run datoteke)

Daj odi u terminal i otkucaj ovo:

Kod: Označi sve

fglrxinfo
Pa copy/paste ovdje tekst koji ti javi....
Man1aC

Post Postao/la Man1aC »

Evo ovo mi javi

display: :1.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (2.1 Mesa 7.0.3)
Nisam probao preko Restricted jer sam čitao da Herdy automatski instalira drivere pa sam mislio da nije potrebno.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Man1aC je napisao/la:Evo ovo mi javi

display: :1.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (2.1 Mesa 7.0.3)
Nisam probao preko Restricted jer sam čitao da Herdy automatski instalira drivere pa sam mislio da nije potrebno.
Da, to što piše Mesa GLX znači da nisu dobro instalirani.

Gle, ja bih na tvom mjestu to sve odinstalirao i sve instalirao preko Restricted Drivers Managera (to je, zapravo automatska instalacija drivera) Kada si instalirao Hardy-a, sigurno ti se pojavila ikonica u trayu koja te upozorila da postoje restricted driveri za tvoju ATI-cu, te si ikonicu trebao kliknuti, otvorio bi se prozor, tamo bi stavio kvačicu, pričekao download, instalaciju i restart. I to bi bilo to!
Problem može nastati ako nemaš ADSL vezu na internet....
Man1aC

Post Postao/la Man1aC »

Problem je što sam ja upgradeao s Gutsya na Herdy, i noob sam malo za ta prčkanja pa ako imaš neki tutorial ili ako znaš kako to napraviti bio bih ti jako zahvalan. ;)

EDIT: Btw, na hardware drivers mi piše da su restricted drivers enabled, ali not in use.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Man1aC je napisao/la:Problem je što sam ja upgradeao s Gutsya na Herdy, i noob sam malo za ta prčkanja pa ako imaš neki tutorial ili ako znaš kako to napraviti bio bih ti jako zahvalan. ;)

EDIT: Btw, na hardware drivers mi piše da su restricted drivers enabled, ali not in use.
Hah, ako si se odlučio za Linux, malo prčkanja ćeš morati prožvakati :).

Dakle ovako. Kao prvo odi na Hardware drivers i tamo isključi tu kvačicu za restricted drivers.
Napravi sve što ti sistem preporuča (mislim da ćeš trebati napraviti reset)
Onda odi u Synaptic i u Search napiši fglrx. I tu mi napiši šti sve imaš instalirano što u nazivu paketa ima fglrx.
Nakon tiga ćemo dalje...
Man1aC

Post Postao/la Man1aC »

Dakle grofe, "otkvačio" sam drivere i naravno morao sam restarti komp. Sad mi je rezolucija smanjena(mislim na 800x600) i compiz i dalje radi, ali naravno kao i prije kako je radio, dakle sluggish performance. Otišao sam na synaptic i ukucao pod search name fglrx i ovo mi se pojavilo:
slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Fglrx-kernel-source od instaliraj!!
Nakon toga odi ponovo u Hardware Drivers i uključi kvačicu na restricted driversima, pričekaj da downloada drivere, instalira i zatraži reboot. Rebootaj i vidi onda kako ti rad, i pogledaj opet na terminalu onaj fglrxinfo, pa javi što ti napiše...
Man1aC

Post Postao/la Man1aC »

Sad sam zbunjen. Pa zar to nije mi već instalirano??
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Man1aC je napisao/la:Sad sam zbunjen. Pa zar to nije mi već instalirano??
Nije, u stvari sve se sprčkalo. i treba sve odinstalirati i pustiti hardware drivers manager da ponovo instalira...Na kraju (nakon reboota) u hardware manageru MORA goriti zeleno svjetlo. Tek onda je sve u redu...
Odgovori