Instalacija ATI Linux drivera (Ubuntu/Kubuntu)
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Instalacija ATI Linux drivera (Ubuntu/Kubuntu)
Puno ti hvala na pomoći, ali očito mi ne gine instalacija from the scratch.
Naime, ponovno sam instalirao drivere, išao sam po tutorialu za herdy, ali ništa. Je*** sam se s time nekih dva sata i ništa dok nisam vidio da nema xerver-fgl instaliran. I instaliram ti ja to i gle čuda radi mi sve kako treba. Moš si mislit! Kad odem na hardware drivers, ati restricted su mi označeni i još mi piše da nisu u upotrebi. WTF? Ja sam mislio da treba biti obrnuto. I compiz mi super radi, svi ti efekti, ovo ono, ali mi je sve malo usporeno i filmovi uopće ne rade. Kad kažem da ne rade znači da je lag između slike i zvuka ogroman, a kad stavim full screen kao da gledam stop motion film. Užas živi.... Dođe mi da steram u 3pm i Ubuntu i sebe jer sam uzeo Radeonku...Sry na digresiji... Uglavnom, tako ti to kod mene ide, neš riješim i odmah iskrsne drugi problem. Help! 
Man1aC je napisao/la: ati restricted su mi označeni i još mi piše da nisu u upotrebi. WTF? Ja sam mislio da treba biti obrnuto. I compiz mi super radi, svi ti efekti, ovo ono, ali mi je sve malo usporeno i filmovi uopće ne rade. Kad kažem da ne rade znači da je lag između slike i zvuka ogroman, a kad stavim full screen kao da gledam stop motion film. Užas živi.... Dođe mi da steram u 3pm i Ubuntu i sebe jer sam uzeo Radeonku...Sry na digresiji... Uglavnom, tako ti to kod mene ide, neš riješim i odmah iskrsne drugi problem. Help!
Ako ri kaže da nisu u upotrebi nešto ti ne valaja sa njihovom instalacijom.
Pitanjce, da li si prvo prboao jednostavno instalirati drivere preko Restricted Driver Managera? (ne preko .run datoteke)
Daj odi u terminal i otkucaj ovo:
Kod: Označi sve
fglrxinfoRe: Instalacija ATI Linux drivera (Ubuntu/Kubuntu)
Evo ovo mi javi
Nisam probao preko Restricted jer sam čitao da Herdy automatski instalira drivere pa sam mislio da nije potrebno.
Kod: Označi sve
display: :1.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (2.1 Mesa 7.0.3)
Da, to što piše Mesa GLX znači da nisu dobro instalirani.Man1aC je napisao/la:Evo ovo mi javiNisam probao preko Restricted jer sam čitao da Herdy automatski instalira drivere pa sam mislio da nije potrebno.Kod: Označi sve
display: :1.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (2.1 Mesa 7.0.3)
Gle, ja bih na tvom mjestu to sve odinstalirao i sve instalirao preko Restricted Drivers Managera (to je, zapravo automatska instalacija drivera) Kada si instalirao Hardy-a, sigurno ti se pojavila ikonica u trayu koja te upozorila da postoje restricted driveri za tvoju ATI-cu, te si ikonicu trebao kliknuti, otvorio bi se prozor, tamo bi stavio kvačicu, pričekao download, instalaciju i restart. I to bi bilo to!
Problem može nastati ako nemaš ADSL vezu na internet....
Problem je što sam ja upgradeao s Gutsya na Herdy, i noob sam malo za ta prčkanja pa ako imaš neki tutorial ili ako znaš kako to napraviti bio bih ti jako zahvalan. 
EDIT: Btw, na hardware drivers mi piše da su restricted drivers enabled, ali not in use.
EDIT: Btw, na hardware drivers mi piše da su restricted drivers enabled, ali not in use.
Hah, ako si se odlučio za Linux, malo prčkanja ćeš morati prožvakatiMan1aC je napisao/la:Problem je što sam ja upgradeao s Gutsya na Herdy, i noob sam malo za ta prčkanja pa ako imaš neki tutorial ili ako znaš kako to napraviti bio bih ti jako zahvalan.
Dakle ovako. Kao prvo odi na Hardware drivers i tamo isključi tu kvačicu za restricted drivers.
Napravi sve što ti sistem preporuča (mislim da ćeš trebati napraviti reset)
Onda odi u Synaptic i u Search napiši fglrx. I tu mi napiši šti sve imaš instalirano što u nazivu paketa ima fglrx.
Nakon tiga ćemo dalje...
Dakle grofe, "otkvačio" sam drivere i naravno morao sam restarti komp. Sad mi je rezolucija smanjena(mislim na 800x600) i compiz i dalje radi, ali naravno kao i prije kako je radio, dakle sluggish performance. Otišao sam na synaptic i ukucao pod search name fglrx i ovo mi se pojavilo:

Fglrx-kernel-source od instaliraj!!
Nakon toga odi ponovo u Hardware Drivers i uključi kvačicu na restricted driversima, pričekaj da downloada drivere, instalira i zatraži reboot. Rebootaj i vidi onda kako ti rad, i pogledaj opet na terminalu onaj fglrxinfo, pa javi što ti napiše...
Nakon toga odi ponovo u Hardware Drivers i uključi kvačicu na restricted driversima, pričekaj da downloada drivere, instalira i zatraži reboot. Rebootaj i vidi onda kako ti rad, i pogledaj opet na terminalu onaj fglrxinfo, pa javi što ti napiše...
Sad sam zbunjen. Pa zar to nije mi već instalirano??
Nije, u stvari sve se sprčkalo. i treba sve odinstalirati i pustiti hardware drivers manager da ponovo instalira...Na kraju (nakon reboota) u hardware manageru MORA goriti zeleno svjetlo. Tek onda je sve u redu...Man1aC je napisao/la:Sad sam zbunjen. Pa zar to nije mi već instalirano??