smrzavanje tijekom boot-a

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
blanchard
Spol: M

Re: smrzavanje tijekom boot-a

Post Postao/la blanchard »

Ok, hvala na objašnjenju, sada mi je to sve jasnije.

Pokusat cu najprije onda s open source driverima, ali tutoriali poput ovog mi nece biti od koristi jer X-i koriste drugacije datoteke u Karmicu. Pokusat cu pronaci neki drugi tutorial, pa javim kak je proslo

EDIT:
koristio bi ovaj tutorial, ali tu ima sekcija Configuring X.org koja bas nije provediva u Karmicu, da to samo preskocim ?

I sad mi opet nesto nije jasno, pa kaj nije taj open source radeon driver zapravo mesa driver, zato jer oni nigdje nista novo ne instaliraju samo maknu fglrx koji meni nije ni ukljucen, koliko ja mislm ?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

blanchard je napisao/la:Danas ujutro opet pokusam pokrenuti Ubuntu i sve radi ko podmazano. Sad mi stvarno ovo nije jasno, jucer 3 puta za redom ne radi, sad odprve ???
+ ona poruka kako ne može mountati particiju, meni to smrdi na disk/ove...

Da li oni rade dobro? Da ne rikava polako neki od njih?
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

blanchard je napisao/la: EDIT:
koristio bi ovaj tutorial, ali tu ima sekcija Configuring X.org koja bas nije provediva u Karmicu, da to samo preskocim ?

I sad mi opet nesto nije jasno, pa kaj nije taj open source radeon driver zapravo mesa driver, zato jer oni nigdje nista novo ne instaliraju samo maknu fglrx koji meni nije ni ukljucen, koliko ja mislm ?
Novije distre više ne trebaju xorg.conf datoteku da bi radile, ali će je pročitati ako postoji. Ovdje je grof opisao kako se može generirati (u slučaju da je nemaš). Samo mali ispravak, mislim da bi zadnja linija trebala ići kako je dolje napisano jer X.org očekuje xorg.conf datoteku, ne?

Kod: Označi sve

sudo cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Ako nisi instaliravao proprietary drivere od ati-ja, nećeš ni imati fglrx driver. U tom slučaju možeš slobodno preskočiti taj dio tutoriala koji se bavi uklanjanjem fglrx-a i vraćanjem open source drivera.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Pokusao sam srediti malo taj radeon driver i sve je isto ko i prije, tak da mislim da nije problem s tim. Ne znam gdje da vise trazim gresku. U logovima od Xorg-a i kernela nisam nasao gresaka.
Jedino kad pritisnem Ctrl + Alt + F1 tj odem u onaj terminal pise mi cijeli ekran nekog teksta od X servera, tj pise nesto za tv out, rezoluciju... Ugl onda ja pritisnem Ctrl + C zato jer mi to izgleda ko da nemoze ugasiti X-e. Nakon toga ispod mi ispise nesto tipa:

Errors from xkbcomp are not fatal to the X-server
Waiting for X server to shut down error setting MTRR
ddxSigGiveUp: Closing log
...

Ne znam jel to ista pomaze, ali neznam vise sto da gledam.

Znaci nastavlja se ona situacija da se svakih nekoliko puta ne dignu X-i, nekad onda zna biti da se po 2, 3 puta nece dic, pa odem u Recovery mode i napisem startx i sve se digne bez problema (uvijek se iz tog terminala dizu bez problema)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da se ne pregrijava? Ispuši otvor za hlađenej na lapu i još probaj pri bootanju ove kernel paramtere dodati kak je tu objašnjeno:

http://wiki.open.hr/index.php/Nakon_men ... _ili_stane
semiRocket

imaš windowse u dual boot-u? Ti radi normalno u njima tj. ne smrzava se? Čisto da eliminiramo hardverski problem.

Ja bih probao s onim vlasničkim driverima:

Kod: Označi sve

wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
sudo sh ./ati-driver-installer-9.2-x86.x86_64.run
sudo /usr/bin/aticonfig --initial
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Zadnih desetak puta mi se ubuntu dize bez problema sa onim opcijama u kernelu, jedino mi se jednom smrznuo tijekom restarta, dok se jos "gasio" kernel (Zadnja poruka kernela je bila Shutting down ALSA i na tom je stalo.)

Imam windowse u dual boot-u i na njima sve radi normalno.

Vidjet cu jos par dana jel ce mi se rusiti... Ako se opet pocne rusiti onda cu pokusat s tim vlasnickim driverima.

Zanima me jedino kako bi mogao te opcije za boot staviti da su uvijek tamo, tako da ne moram uvijek upisivati kod bootanja. Nemogu pronaci kako to napraviti za GRUB 2
semiRocket

Ako ti se X server uredno zgasio i smrznuo se na alsi onda možda nije problem u driverima za grafičku, ne znam...

Nisam baš upoznat s grubom, a ponajmanje s grubom 2 tako da ti ne mogu biti baš od velike koristi, ali imaš na wikiju odlično napisan članak o grubu 2
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Neznam jel se X-server zgasio; na ekranu je ostala samo slika koja je na desktopu (znaci nije bilo menija) i stisnuo sam Ctrl + Alt + F1 (pojavila se konzola), i nakon toga Ctrl + Alt + F8 i tamo mi je na tom ekranu pisalo jedino Shutting down ALSA...
semiRocket

Onda se ne smrzne cijeli komp nego samo X server, ti uvijek možeš sa Ctrl + Alt + F1 u konzolu. Caps Lock tipka radi uvijek?

BTW "Ctrl + Alt + Bckspc" je onemogućeno po defaultu još od verzije 9.04
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Odgovori