smrzavanje tijekom boot-a

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
blanchard
Spol: M

Re: smrzavanje tijekom boot-a

Post Postao/la blanchard »

Ne, ne, malo smo se krivo skuzili...

Inace kad mi se bio smrznuo, znaci ono sto sam pricao prije koristenja ovih naredbi za kernel, mi se bas sve smrznulo, ni Caps lock ni apsolutno nista nije radilo.
A ovo sto sam ja naveo da sam mogao koristiti Ctrl + Alt + F1 to je bilo samo jednom i to kad sam koristio gornje naredbe za kernel, dok mi se smrznuo tijekom restarta.(tj to se onda ni ne zove smrzavanje ako sam u pravu)
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

Ah ok :)

Evo kako ćeš dodavati opcije kernelu prilikom bootanja: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1323023

dakle, svoje opcije dodavaš nakon quiet splash i nakon toga obavezno sudo update-grub

Mada bih ja već odavno instalirao vlasničke drivere :)
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Puno hvala na linku, bas mi je to trebalo.

Samo jos jedno pitanje: moram li dodati sve one opcije s wikija (noapic nolapic noapic=off nolapic=off nohz=off) ili da dodam samo acpi=off

Sto se tice vlasnickih drivera, to nisam jos pokusao zbog straha da ne srusim linux. Naime, prije cca godinu dana sam instalirao ubuntu 8.04 ako se ne varam i isto sam imao problema s grafikom i prckao sam po njima po nekom tutorialu i nakon toga mi se sve srusilo, nisam vise uopce mogao dici linux, pa me strah toga sad jer sam si sve lijepo slozio i vise ni ne koristim windowse. :D
semiRocket

Pa probaj kao što piše na wiki-ju. Najprije prvu opciju pa onda drugu pa vidi u čemu je problem.

Evo pojašnjenja čemu koja opcija služi: https://help.ubuntu.com/community/BootO ... %20Options
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Odlucio sam ipak poslusati savjet i instalirati vlasnicke drivere, no nakon naredbe
sudo sh ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
pise mi da moja distra nije podrzana.

I kad sam upisao --listpkg, vidim da je zadna podrzana ubuntu 9.04. Jel to znaci da nema sanse da instaliram fglrx drivere na karmica ?
semiRocket

Izgleda da ne bez "ozbiljnih" čeprkanja po sistemu i patchiranja drivera. Možda je jednostavnije vratiti se na Ubuntu 9.04 ili počekati da izađe 10.04 pa probati s tim...
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
semiRocket

Open source driver:

http://lists.x.org/archives/xorg-driver ... 13570.html
http://lists.x.org/archives/xorg-driver ... 13241.html
...

http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver ... 246764fce9

...

Ova promjena (relativno svježa 2009-12-15) možda neće ići čak niti u Ubuntu 10.04, stoga bi trebalo naći način da se kompajlira iz izvornog koda zadnje xf86-video-ati razvojno stablo. Ako ti se da, BTW ja nemam pojma kako se to radi :)
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Na ovim linkovima koje si naveo su opisani problemi bas kakve ja imam, ali sadrzaj stranice mi bas nije jasan; jel igdje ponudjeno rjesenje za te probleme ?

Prije par postova sam napisao da mi se vise ne rusi sistem s onim komandama za kernel. Ali, prvih par puta je bilo sve ok, a sad se opet smrzava na startupu, iako mozda manje puta nego prije. Ili mi se mozda to samo cini :?

A kaj se tice ovog kompajliranja... mislim da nisam bas dorastao tome, ne kuzim ni sto bi morao upisati u google pronadjem pomoc oko toga.
semiRocket

Problem je što trenutni driveri ne mogu raditi stabilno te da ćeš možda dobiti stabilan sustav ako kompajliraš zadnje drivere, ravno od developera, netestirane.

Ako si voljan kompajlirati, probaj pomoć zatražiti na irc kanalu #radeon, prije toga pročitaj ovo. Navedi model laptopa, grafu, OS, kernel i sve podatke koje možeš skupiti a čine se važnima, te ove gornje linkove.

S druge strane, ako se vratiš na Ubuntu 9.04, te instaliraš vlasničke drivere, vrlo vjerovatno nećeš imati više problema, ali ćeš zapeti s malo starijim OS-om.
blanchard je napisao/la:Prije par postova sam napisao da mi se vise ne rusi sistem s onim komandama za kernel. Ali, prvih par puta je bilo sve ok, a sad se opet smrzava na startupu, iako mozda manje puta nego prije. Ili mi se mozda to samo cini
Da, mislim da ti parametri nemaju veze u tvom slučaju, te da je za to isključivo krivac driver za grafičku.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Odgovori