Informatika 1

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Informatika 1

Post Postao/la Grof »

Dragi moji ludi, upravo bijah kod šogija na pivici i nečakinja mi je pokazala knjigu "Informatika 1" Autora Darko Grundler i Lidija Blagojević, udžbenik informatike za 1. razred općih, jezičnih i klasičnih gimnazija. Odobreno od naše drage vlade, godina izdanja 2007.

Sramota jedna golema!
Preskačem prva opća poglavlja i idem redom od 10.

10. Program Microsoft Windows (prvo i prvo nije program nego OS)
11. Internet: spomenut samo Internet Explorer i Outlook Express
12. Program za Obradbu teskta Microsoft Word
13. Program za Proračunske tablice Microsoft Excel
14. Multimedija i program Microsoft Powerpoint
itd, itd.

U poglavlju 9, pod Operacisjki sustavi piše ovo:
Jednokorisnički i višekorisnički operacijski sustavi.
Okrećem interesantno poglavlje, str 97.:
Opa, Slika 1. Tux i Win XP. Piše pod slikom. Dva najpopularnija OS-a su Linux (čiji je logotip pingvin) i Windows (to je za svaku pohvalu, ali na žalost to je sve od pohvale)
Dalje u tekstu piše ovo Najpopularniji operacijski sustavi za osobna računala jesu: MS-DOS (?!), Microsoft Windows (razne inačice), Linux i Mac OS.

Fino su to poredali...fino...

Gledam poglavlje Jednokorisnički i višekorisnički operacisjki sustavi...tražim UNIX, LInux, BSD, bilošto....
Jednokorisnički sustav je po njima MS-DOS (iako su i Windoze u praksi zapravo jednokorisnički OS)
Za višekorisničke OS-ove piše samo da je primjer takvog sustava, ah opet Microsoft Windows.

Dakle, ako su autori ispod jedne jedine sličice u udžbeniku napisali da su dva najpopularnija OSa Linux i Windows, zašto se uče i spominju samo MS Office alati, a ne i Open Office alati. Zašto se nigdje ne naglašava činjenica da WIndoze koštaju 1000 kuna, a MS Office cca 5-6 000 kuna, dok je i Linux i OpenOffice potpuno besplatan.

Udžbenik cijelo vrijeme javno reklamira i indoktrinira djecu da je MS jedino na čemu treba raditi. Zašto se paralelno ne uči djecu rad i u MS Officeu i u Open Officeu, u Windozama i recimo KDE-u i GNOME-u, svejedno...

Ovo je javna sramota i da, bit će kolumna na ovu temu!! STRAŠNO! :x
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Re: Informatika 1

Post Postao/la iv@n »

Grof je napisao/la:10. Program Microsoft Windows (prvo i prvo nije program nego OS)
Pa OS i jeste program.
Grof je napisao/la: 12. Program za Obradbu teskta Microsoft Word
13. Program za Proračunske tablice Microsoft Excel
14. Multimedija i program Microsoft Powerpoint
Dobro, ovo djeca moraju znati jer će se susretati sa time kroz cijelo školovanje, na faxu a kasnije i na poslu. Kad nauče kako stvari tu funkcioniraju, znati će se snaći i u OpenOfficeu.
Grof je napisao/la: Gledam poglavlje Jednokorisnički i višekorisnički operacisjki sustavi...tražim UNIX, LInux, BSD, bilošto....
Jednokorisnički sustav je po njima MS-DOS (iako su i Windoze u praksi zapravo jednokorisnički OS)
Za višekorisničke OS-ove piše samo da je primjer takvog sustava, ah opet Microsoft Windows.
Možda se tu radi o krivome prijevodu i pod višekorisnički se smatra "multitasking"?
Grof je napisao/la: Dakle, ako su autori ispod jedne jedine sličice u udžbeniku napisali da su dva najpopularnija OSa Linux i Windows, zašto se uče i spominju samo MS Office alati, a ne i Open Office alati. Zašto se nigdje ne naglašava činjenica da WIndoze koštaju 1000 kuna, a MS Office cca 5-6 000 kuna, dok je i Linux i OpenOffice potpuno besplatan.
Stanje u državi je trenutno takvo a mi smo tu da ga mjenjamo. Neke mnogo bogatije zemlje iz EU koriste Linux u školama pa se nadam da će za koju godinu u kod nas biti ista stvar.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

adminivan je napisao/la: Pa OS i jeste program.
Bugatti Veyron je isto samo auto (sad će me grof da se nemrem tog auta oterasit), samo što je brži, jači i brže akcelerira od formule jedan i košta kao 100 Yarisa ili za Maybach i još vam ostane za po porshe, lamborghini, stan u centru zagreba i sponzorušu.

OS nije samo program. To je teško pojednostavljenje.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Markec

Post Postao/la Markec »

Ma gluposti pišeju,

Koliko ja znam, u mojoj skoli (osnovnoj i srednjoj) nisu uopce spomenuli linux, (uopce nema u knigama), za linux su mi jedino nest objasnavao predavac za tečaj servisera na računalu.
I lijepo je objasnio sve, predavać voli linuxe, nasnimio sam mu ubuntu 8.04 hardy herona baš kada je došao.
Ja mislim da ljudi nežele priznati stvarnost.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Na kraju krajeva opet dođeš do činjenice da je OS zapravo program, prvenstveno namjenjen komunikaciji sa hardverom a zatim za sve ostalo... Možda jeste krajnje pojednostavljeno, ali ipak je program.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

adminivan je napisao/la:Na kraju krajeva opet dođeš do činjenice da je OS zapravo program, prvenstveno namjenjen komunikaciji sa hardverom a zatim za sve ostalo... Možda jeste krajnje pojednostavljeno, ali ipak je program.
Nije stari samo program, nije!

U najgorem slučaju to je skup programa.
Osim toga, u UNIX svijetu strogo se vodi briga što je program (ono što se započne sa exec() ), i ono što je proces (što se započne sa fork() ), kamo ćeš onda staviti kernel? (jer se svaki program izvršava unutar svojeg procesa, a kernel je taj koji je stvorio okolinu za procese). Po meni to ne može baš ići u definiciju programa, jer je to svoj pojam...

Jedino ako programom zoveš baš sav izvršni kod na PC-ju...Meni je to malo krivo :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ako je to tako, onda je i onaj kilometarski (doslovno) neboder koji ga planiraju u Dubaiju samo zgrada.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne može se napisati program MS Windows, jer se onda može isto tako napisati program Linux ili program Ubuntu :roll: . A Linux nije program....imamo problem sa jedninom i množinom, ako već nemamo sa drugim stvarima....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Ako je to tako, onda je i onaj kilometarski (doslovno) neboder koji ga planiraju u Dubaiju samo zgrada.
Ne baš tako, to bi bilo ekvivalentno da se kaže da je naselje zgrada, a naselje je skup zgrada i cesta i parkova...

Neboder je vrsta zgrade (kao što i program može biti određene vrste i namjene...)
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Na kraju krajeva, ipak je program. Nije jaje. :mrgreen: Isto kao što je Bugatti automobil, a onaj neboder ipak samo građevina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_program
Odgovori