Na kojem CMS-u se vrti Linuxzasve.com?

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

chvrka

Re: Na kojem CMS-u se vrti Linuxzasve.com?

Post Postao/la chvrka »

4ndY je napisao/la:Što se tiče projekata koji se razvijaju metodom otvorenog koda - toga istina nema u HR i ja sam "za" da se ta situacija promijeni,
Čini mi se da ti misliš na izradu CMS-a na nalik ranije spomenutim "gotovim sustavima" kakvih već ima koliko hoćeš...
4ndY je napisao/la:* sustav revizija (git/svn)
* pisanje dokumentacije i komentara u kodu
* raspodjela rada i vođenje taskova/ticketa
* diskusija oko tehničkih i ne tehničkim pitanjima sa ostalim sudionicima projekta (mailing lista i sl.)
Zar ne bi bilo dovoljno počet ovako. Inače HDahoy je meni jedan od najboljih t. trackera po pitanju dizajna i funkcionalnosti, detalja, poklonjene pažnje...
Isto se vidi i ovdje na LZS pa treba pitat autora što on misli.
Ja mislim da ekipa koja bi davala prijedloge sigurno ne bi bila štetna, ipak bi on i dalje sve odobravao/neodobravao.
Vrlodobar (4)
Sokac
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Evo vratih se s ljetovanja pa sada mogu odgovoriti na pitanje.

Najmanji je problem otvoriti kod i staviti to u javnost, svejedno manje više djelove koda dajem drugima. Problem je što sam ovo programirao još 2007. godine te sam ga pisao proceduralno (koristeći funkcije za neke češće stvari), a takav kod; ako se radi o uključivanju više ljudi; nema smisla. CMS kad bi se otvarao morao bi se napisati kao OOP kako bi drugi mogli unaprijeđivati ga.

Također, još jedna velika mana ako sada otvorim CMS jest da će se vrlo lako napraviti kopija ovog site-a (zapravo, ništa drugo!), jer ono što nudi CMS jeste isključivo za potrebe ove stranice; nema nikakvih suvišnih stvari te se sve koristi.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Sokac je napisao/la:Evo vratih se s ljetovanja pa sada mogu odgovoriti na pitanje.

Najmanji je problem otvoriti kod i staviti to u javnost, svejedno manje više djelove koda dajem drugima. Problem je što sam ovo programirao još 2007. godine te sam ga pisao proceduralno (koristeći funkcije za neke češće stvari), a takav kod; ako se radi o uključivanju više ljudi; nema smisla. CMS kad bi se otvarao morao bi se napisati kao OOP kako bi drugi mogli unaprijeđivati ga.

Također, još jedna velika mana ako sada otvorim CMS jest da će se vrlo lako napraviti kopija ovog site-a (zapravo, ništa drugo!), jer ono što nudi CMS jeste isključivo za potrebe ove stranice; nema nikakvih suvišnih stvari te se sve koristi.
Implicitno ovo može značiti da bi ti želio pokrenuti novi projekt (FLOSS) CMS-a koji će zamijeniti sadašnji CMS na portalu, ne? (...jer želiš prepisati sadašnji kojim nisi zadovoljan?)

btw proceduralno programiranje, ako je dobro organizirano ne mora biti loše - nije OOP uvijek odgovor na sve ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
chvrka

Post Postao/la chvrka »

Sokac je napisao/la:Problem je što sam ovo programirao još 2007. godine te sam ga pisao proceduralno (koristeći funkcije za neke češće stvari), a takav kod; ako se radi o uključivanju više ljudi; nema smisla. CMS kad bi se otvarao morao bi se napisati kao OOP kako bi drugi mogli unaprijeđivati ga.
Ne vidim zašto bi bio problem što je pisan proceduralno. Mislim da se ne bi trebalo niti udaljavati od toga ako se žele zadržati dobre performanse stranice jer i sam kažeš:
Sokac je napisao/la:nema nikakvih suvišnih stvari te se sve koristi
Sokac je napisao/la:Također, još jedna velika mana ako sada otvorim CMS jest da će se vrlo lako napraviti kopija ovog site-a (zapravo, ništa drugo!)
Kome treba linuxzasve2.com?!
Ako nekom trebaju php ili javascript skripte ili pak ili CSS dizajn savjeti, pun ih je web (About 19,300,000 / 19,300,000 / 41,000,000 results kaže Google).

Vidim po objavama (postovima) da niste otišli na link "ovako" što sam ga postavio u prijašnjem odgovoru.
Mislio sam da ćeš možda ti željet da se povede rasprava o tome kako bi se mogao dodatno obogatit ovaj portal u ovom smislu, pored sadržajnog, pa da će ti to biti razlog za objavu koda.

Evo recimo i bez pogleda u kod može se reći da u dizajnerskom smislu po meni ne bi bilo loše da se stranice malo rastegnu u širinu, ipak je kako kažeš kod iz 2007, a danas malo tko ima one jako uske monitore ili velike rezolucije postavljene.
Isto tako, mogle bi se one sličice iz članaka i povećat malko, a i veličina fonta također.

Ti naravno kao autor ćeš ili uvažit prijedlog ili ne, kako procijeniš. Isto tako bi bilo kad bi otvorio kod. Na to sam mislio.
Vi pak mislite na izradu CMS-a za široku upotrebu, zar ne?
Vrlodobar (4)
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Već je bilo tema što staviti na stranicu i kako sve to unaprijediti, no nekih konkretnih prijedloga oko same web stranice nije bilo. Otvorit kod i ostati na tome nema smisla. Također, proceduralni kod nije najbolji ako se misli više ljudi uključiti u to. Ne kažem da je nemoguće timski radit, al je daleko jednostavnije jer danas-sutra će ljudi koristiti taj CMS (što je i svrha) te će htjeti nešto promjeniti, a kad dođe upgrade bit će problema (zato i služi klase i proširivanje istih).

Što se dizajna tiče, nit sam ga radio, nit ga znam radit (kako treba); tako da u to neću uopće ulazit. Ako je netko voljan nek dizajnira stranicu (može slobodno otvorit topic i pitat šta i kako treba). Ako treba, mogu ga isprogramirat u XHTML i CSS te poslije toga ću ga ubaciti u postojeći dizajn, no odvoiti kod od izgleda (što trenutačno nije). To će biti prvi pomak koji će rezultirati otvaranjem koda; trenutno, kao što sam već rekao, nema smisla. Bez toga, ne želim uopće pomišljati na otvaranje.

Također, treba pitati i admina Ivana dal on želi da mu CMS na kojem se vrti LZS bude za širu javnost (vjerujem da znamo odgovor, no opet je to red).
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Evo da se i ja ukratko oglasim na temu...

što se tiče CMS-a, smatram da je to isključivo Josipova (sokac) odluka - kada će, i hoće li pustiti kod u javnost.

Vidim da se spominje i dizajn (da, svjesni smo da je zastario i da je odrađen amaterski), kojeg već duže vremena imamo u planu promijeniti. Ono što fali su financijska sredstva, ali i, da budem posve iskren, volja za realizaciju tog poteza. Višak vremena za većinu nas je nepoznanica, pa su nažalost ovakve stvari stavljene u drugi plan, barem za sada.

Usput da podijelim link na diskusiju koja bi vam mogla biti zanimljiva: A Programmer’s Discussion: Procedural vs. OO
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Gogy
Kontakt:

Post Postao/la Gogy »

Integrirat drugi dizajn u cms pisan proceduralnim načinom je pravo mučenje. U to sam se par puta uvjerio. Neko vrijeme već radim sa OOP-om, i novi dizajn stavim u roku od pola sata ako ne i manje. Zato što je dizajn odvojen od koda (pogotovo ako se koristi neki templating sistem).

Glupo je radit neki mini sajt OOP načinom, jer oduzima puno vremena. Ali npr. neki veći projekt je, po mom mišljenju, dobro pisat OOP načinom zboglakšeg održavanja i lakšeg rada u timu.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Gogy je napisao/la:Integrirat drugi dizajn u cms pisan proceduralnim načinom je pravo mučenje. U to sam se par puta uvjerio. Neko vrijeme već radim sa OOP-om, i novi dizajn stavim u roku od pola sata ako ne i manje. Zato što je dizajn odvojen od koda (pogotovo ako se koristi neki templating sistem).
Proceduralno programiranje ne znači loš "templating system", kao što ni OOP ne garantira dobar "templating system", štoviše, to često nema veze s vezom (pogledajte neke projekte kao Joomla, MediaWiki, phpBB ili Drupal pa će vam biti jasno o čem pričam ;) ). Najgore je što se nanovo i nanovo izmišljaju novi sustavi odvajanja business logike od korisničkog sučelja - a sve je već izmišljeno i dobro radi. Možda bi prvi korak pri poboljšanju koda bio micanje s PHP-a :twisted:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori