[Arch] KDE se vuce
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: [Arch] KDE se vuce
Da, u pravu si što se tiče daemona.
Ono što je moj dojam, Arch je dobra distra, ali joj fali ispoliranosti, što se tiče desktopa. Tako da ćeš ponekad imati problema sa GNOMEtom ili KDEom. Tko koristi minimalni desktop, neće primjetiti bug-ove ili neki propust kod pakiranja koji se pojavljuje kod kompletnog desktop environmenta.
Ono što je moj dojam, Arch je dobra distra, ali joj fali ispoliranosti, što se tiče desktopa. Tako da ćeš ponekad imati problema sa GNOMEtom ili KDEom. Tko koristi minimalni desktop, neće primjetiti bug-ove ili neki propust kod pakiranja koji se pojavljuje kod kompletnog desktop environmenta.
Da, Arch ima sve u vanilla stilu.
Doduše, ima to i dobrih strana, jer se ne unose novi bugovi customizacijom tih desktopova. Iskreno, lijepo je vidjeti što sve ide u kompletni KDE. Sve distre uglavno izbace dobre dijelove svega toga, pa moraš tražiti po kojekakvim paketima.
Zapravo, Arch kad jednom sam podesiš, radi baš fino, a kako je rolling, ono što podesiš neće nestati nakon upgrejda distre. (To mi se redovito događa sa distrama. Sve podesim, a onda dio svega toga opet bude repodešeno na nekakve sistemske postavke od ranije, pa opet ajd jovo nanovo)
Doduše, ima to i dobrih strana, jer se ne unose novi bugovi customizacijom tih desktopova. Iskreno, lijepo je vidjeti što sve ide u kompletni KDE. Sve distre uglavno izbace dobre dijelove svega toga, pa moraš tražiti po kojekakvim paketima.
Zapravo, Arch kad jednom sam podesiš, radi baš fino, a kako je rolling, ono što podesiš neće nestati nakon upgrejda distre. (To mi se redovito događa sa distrama. Sve podesim, a onda dio svega toga opet bude repodešeno na nekakve sistemske postavke od ranije, pa opet ajd jovo nanovo)
Istina, nekada mislim kako je dobar vanilla pristup kod distri, a ponekad si mislim kako bi bilo dobro malo customiziranja i poliranja od strane distro developera. Recimo jedan od trenutnih propusta koji je napravio GNOME packager za Arch je nedostatak ikona stock_scores, stock_timer and stock_timer_stopped za default GNOME igre.Grof je napisao/la:Doduše, ima to i dobrih strana, jer se ne unose novi bugovi customizacijom tih desktopova. Iskreno, lijepo je vidjeti što sve ide u kompletni KDE. Sve distre uglavno izbace dobre dijelove svega toga, pa moraš tražiti po kojekakvim paketima.
http://git.gnome.org/browse/gnome-games ... es-stock.c
Znaju ponekada nešto interno mijenjati, nešto drugačije nazovu, ili se konfiguracija za nešto promjeni, ali to komentiraju kod upgrejda.Zapravo, Arch kad jednom sam podesiš, radi baš fino, a kako je rolling, ono što podesiš neće nestati nakon upgrejda distre.
Jedino kod rollinga možeš očekivati pojavu bug-ova, koji se može dogoditi baš sa programom koji ti u tom trenutku najviše treba.
Ja sam imao problem sa GNOME-om gdje mi se desktop nasumićno rušio i vraćao na GDM login screen.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=82308&p=1
Očekuj, neočekivano.
Ne znam, veli Šokac da već 2 godine vrti Arch bez problema.
Pazi, meni na Susetu ne radi dobro java applet pod browserom, touchpad je disabliran na doubleclick (jest ispravljeno je sa synaptiks-om, ali ne i na nivou KDM-a) i tak. onaj suseov package manager i ja se nikak nemremo složiti jer moram čekati bez veze svaki puta na sinkronizaciju....
Iako, ruku na srce OpenSuse mi je do sada jedna od najboljih distri. I ne, nisam još otišel s nje... Arch je zasjeo samo kao dualboot na jedno detaljno testiranje i probni rad. No, pokaže li se dugoročnije sve OK, ne vidim zašto se ne bih prebacil....
Pazi, meni na Susetu ne radi dobro java applet pod browserom, touchpad je disabliran na doubleclick (jest ispravljeno je sa synaptiks-om, ali ne i na nivou KDM-a) i tak. onaj suseov package manager i ja se nikak nemremo složiti jer moram čekati bez veze svaki puta na sinkronizaciju....
Iako, ruku na srce OpenSuse mi je do sada jedna od najboljih distri. I ne, nisam još otišel s nje... Arch je zasjeo samo kao dualboot na jedno detaljno testiranje i probni rad. No, pokaže li se dugoročnije sve OK, ne vidim zašto se ne bih prebacil....
Ja sam isprobavao openSUSE, GNOME verziju, jer SUSE ima dobru podršku za mono, javu i tak. Sve je bilo u redu, dok nisam vidio da mi ne radi search (Ctrl+F) na Nautilusu. Ne znam, na svakoj drugoj GNOME distri mi je radilo i ima još nekih sitnica koje me smetaju kod openSUSE-a (ne možeš samo tako početi s radom, moraš naučiti neke specifićnosti koje ima SUSE a nisu kao kod drugih distri), tak da sam opet na Ubuntu, i mislim ostati na LTS-u. Uostalom, paketi svih poznatijih programa su u DEB formatu i rade dobro, što ne bih rekao za neke pakete iz AUR-a na Archu.
A gle, ja nemam puno izbora ako mislim vrtiti dobar KDE. Suse i Arch, ne vidim baš druge distre. (Kubuntu, LMint KDE i slične nisu tome dorasle i KDE ne radi onako kako želim)
Fedoru sam koristil jedno godinu dana, no ona mi ne paše zbog svoje čiste GPL usmjerenosti, pa driveri i codeci često puta nisu usklađeni između repoa.
Mandriva, PCLinuxOS i sl me ne interesiraju...
Fedoru sam koristil jedno godinu dana, no ona mi ne paše zbog svoje čiste GPL usmjerenosti, pa driveri i codeci često puta nisu usklađeni između repoa.
Zaboravih, ostao je i Aptosid (Sidux) Možda bi tu distru trebalo malo bolje pogledati jer je Debian based sa KDE-om i rolling release je. Zvuči dobro!
Da, u pravu si.Grof je napisao/la:A gle, ja nemam puno izbora ako mislim vrtiti dobar KDE. Suse i Arch, ne vidim baš druge distre. (Kubuntu, LMint KDE i slične nisu tome dorasle i KDE ne radi onako kako želim)
Moglo bi biti. Jedino što je Debian više orijentiran prema GNOME-u, ali Sidux tim valjda zna kako namjestiti KDE. Imaju i neke svoje skripte, koje olakšavaju instalaciju, mislim da sam negdje to pročitao.Grof je napisao/la:Zaboravih, ostao je i Aptosid (Sidux) Možda bi tu distru trebalo malo bolje pogledati jer je Debian based sa KDE-om i rolling release je. Zvuči dobro!
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
A zašto?Grof je napisao/la:A gle, ja nemam puno izbora ako mislim vrtiti dobar KDE. Suse i Arch, ne vidim baš druge distre.
PCLinuxOS i sl me ne interesiraju...
Ja upravo idem instalirati PCLOS KDE. Kažu da je KDE fino ispoliran na njemu.
SUSE sam pokušao staviti na laptop, ali sam stalno išao iz jednog problema u drugi pa sam odustao.
A htio bi opet malo otići na KDE. Čisto da vidim dokle je došao u razvoju.
PCLOS Gnome vrtim već nekoliko mjeseci kao glavnu distru i jako sam zadovoljan.
Al' dobro. Ako ti nije sjeo, nema veze....
PCLOS je defaultno KDE-centrićan, stoga bi trebao biti fino ispoliran. Ali nema 64bit verziju.Suko je napisao/la:A zašto?Grof je napisao/la:A gle, ja nemam puno izbora ako mislim vrtiti dobar KDE. Suse i Arch, ne vidim baš druge distre.
PCLinuxOS i sl me ne interesiraju...
Ja upravo idem instalirati PCLOS KDE. Kažu da je KDE fino ispoliran na njemu.
SUSE sam pokušao staviti na laptop, ali sam stalno išao iz jednog problema u drugi pa sam odustao.
A htio bi opet malo otići na KDE. Čisto da vidim dokle je došao u razvoju.
PCLOS Gnome vrtim već nekoliko mjeseci kao glavnu distru i jako sam zadovoljan.
Al' dobro. Ako ti nije sjeo, nema veze....