Evo, na
Debian release history se lijepo vidi koliki su razmaci do sada bili između releasova, što znači rjeđe je bilo ispod 2 godine razmaka nego što je bilo preko 2 godine. Jel moguće da se trenutno šuška (ne znam, ne pratim baš u posljednje vrijeme) da će ići na još duže razmake između freeze-ova!? To mi je malo nevjerojatno jer jedini dojam koji sam dobio od Debian developera je da bi stable mogao izlaziti i češće.
Uostalom, mene osobno odavno već ne interesira (za moje potrebe kao desktop korisnika) kad idući Debian stable izlazi. Nekako sam otkad sam počeo koristiti Debian (istina, stable, tada woody) odmah počeo stremiti prema testing-u pa zatim i prema unstable-u i sada sam već nekoliko godina na unstable odnosno sid distribuciji i prezadovoljan sam njome. Što se stabilnosti tiče, stabilniji mi je ovaj sistem koji koristim bez prestanka i ponovnih instalacija od prosinca 2007. nego što mi je nekada davno WinXP znao biti. Naravno, s vremenom sam naučio nositi se sa čarima sid-a

, odnosno rolling distribucije tako da vrlo oprezno update-am sistem i sve je u redu.
Debian CUT vidim kao nešto što će samo poboljšati kvalitetu Debian-a (stable) i moguće privući puno više desktop korisnika na Debian (ali ne kao nikakvu ubuntuizaciju) budući da "testing" a pogotovo "unstable" distribucije većini korisnika vjerojatno ne zvuče baš primamljivo, niti su u biti namijenjene za većinu (recimo desktop) korisnika. Iako jako puno Debian korisnika svejedno koristi testing pa i unstable na svojim "in production" sistemima jer kao što je netko rekao; testing (a slično i unstable) je 9 od 10 dana u stabilnom stanju. Taj jedan dan i samo ime "testing" odvraća očito mnogo korisnika koji bi ga mogli koristiti na dnevnoj bazi. Smisao Debian CUT-a je da to omogući, koliko sam ja shvatio.