Reklama: Microsoft Office 2010

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jjj

Re: Reklama: Microsoft Office 2010

Post Postao/la jjj »

shrike je napisao/la:
odin je napisao/la:LaTex je zakon!
Možda, ali za svoju svrhu. Za generičko pisanje tekstova uopće nije niti može biti niti je za to namijenjen.
Za takvo pisanje ne trebaš ni kojekakve uredske pakete. Ovo 'uredski' u imenu nije slučajnost. No dobro, to već raspravljasmo, pa neću ponavljati 4ndyja :)

Ne znam je li ovo ona reklama koju spominju na linux.hr, a za slučaj da je tako posvjedočujem da moje ocjene nisu niže* jer koristim OpenOffice :)

*
Na obrani završnog rada, spomenuh da je rad pisanu u Writeru, na što ga je mentor naglo uzeo i prolistao još jednom, izustivši neskriveno iznenađenim tonom: "Hm...izgleda isto" :)
Abnormal
Spol: M

Post Postao/la Abnormal »

odin je napisao/la:LaTex je zakon!
A za one tehnički malo manje potkovane, poput mene, tu je LyX.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

shrike je napisao/la:OK, čuo sam ovo već šar puta pa me zanima detaljni ogovor.

1) Što je typesetting?
Typesetting (ne pada mi trenutno na pamet hr. prijevod) doslovno je slaganje slova u tiskarski stroj, a u ovom se kontekstu misli na "slaganje" i izgled slova u dokumentu. U čem je štos? Iako naoko svako slovo i svaki razmak izgledaju isto, oni zapravo ne mogu biti isti, već ovise o svojem okruženju, npr. napišeš italic slovo f i onda zatvoriš zagradu i dobiješ ovo (lijevo je Word, desno je LaTeX)
slika
i to se zove pljuga u slučaju Worda :lol: (a da ne govorim na što liče matematičke formule, npr. dok integral uđe u zagradu - katastrofa)

Uglavnom, ni jedan WYSIWYG to ne može napraviti dobro jer ne predviđa budućnost (tj. koje će slovo korisnik upisati), dok postprocesori (kao TeX) to rade savršeno. 8-)
2) U čemu je razlika imeđu OOo i MSO u pro pisanju?
Pa kao prvo, profesionalno pisanje po meni nije moguće u tim alatima jer ne zadovoljavaju neke profesionalne potrebe, a ako ćemo profesionalno nazvati "uredsko" - onda mislim da nema razlike, osim što je MSO brži/ljepši? kava
3) Zašto vizivig nije najbolje rješenje za pro pisanje, već nešto drugo? Jasno mi je da latex pruža dobre štoseve kod tehničkih stvari, ali .. generalizacija latexa?
Ja sve za "van" i "druge" pišem u LaTeX-u (čak u njemu prezentacije radim), a interno koristim plain-txt datoteke :mrgreen:

Što se tiče brzine - kad jednom naučiš LaTeX nitko u WYSIWYG editoru ne može biti brži jer jednostavno ti ne moraš raditi nikakav prijelom, to LaTeX radi za tebe.

(Što je vizivig?)

Mislim da nema nikoga koga ja znam da se nakon LaTeX-a vratio na WYSIWYG - valjda to dovoljno govori. stucise

Za kraj da citiram autora ovog članka:
I meant what I wrote: Word is the worst thing that has happened since the late nineteenth century. There was some really bad typography around a hundred years ago, and there is now, thanks – among other things – to Word.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ante003

Post Postao/la ante003 »

4ndY je napisao/la:Uglavnom, ni jedan WYSIWYG to ne može napraviti dobro jer ne predviđa budućnost (tj. koje će slovo korisnik upisati), dok postprocesori (kao TeX) to rade savršeno. 8-)
Sama svrha LaTeX-a i je da se u njemu pisu matematicki tekstovi i logicno je da to i bude najbolje. Naravno da mozes i drugo s njim radit ali prvenstvena namjena mu je to i nikakav Word ili neki drugi vrag nemoze bit bolji da hoce.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

OK, od prezentiranog teksta gore ne vidim po čemu je latex bolji. Dapače, gornji primjer pokazuje da je word bolji od latexa u 4/5 slučajeva. Isprobam sam to u writeru i situacije je znantno bolja od prikazane gore, a 5 primjer je sasvim prihvatljiv.
Službeno, osim pisanja mat jednadžbi latex NIKAKO nemože biti bolji jer postoji overhead koji moraš raditi kod pisanja koda sličnog HTML-u.
Drugim riječima, "prijelom" i tekst je lakše raditi u writeru nego u latexu. Sorry, morat će te me bolje uvjeriti da je latex bolji za pisanje ičega osim visokostručnih tekstova i to samo za te specijalne slučajeve.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

4ndY je napisao/la:...
2) U čemu je razlika imeđu OOo i MSO u pro pisanju?
Pa kao prvo, profesionalno pisanje po meni nije moguće u tim alatima jer ne zadovoljavaju neke profesionalne potrebe, a ako ćemo profesionalno nazvati "uredsko" - onda mislim da nema razlike, osim što je MSO brži/ljepši? kava
..
Može li mi netko objasniti termin profesionalno pisanje i profesionalne potrebe izuzevši "uredsko" pisanje? Iliti, što to razlikuje profesionalno pisanje od običnog?

Zašto volim OOo a ne MSO?
Zato jer u OOo mogu isključiti svako automatsko formatiranje teksta -> ne volim kad program misli umjesto mene. Ako to mogu i u MSO - novo sučelje (2007 na više) mi je katastrofa i neintuitivno.

A što se tiće reklame:
Da se MS ne boji OOo-a nebi izdao takvu reklamu.
ante003

Post Postao/la ante003 »

shrike je napisao/la:OK, od prezentiranog teksta gore ne vidim po čemu je latex bolji. Dapače, gornji primjer pokazuje da je word bolji od latexa u 4/5 slučajeva. Isprobam sam to u writeru i situacije je znantno bolja od prikazane gore, a 5 primjer je sasvim prihvatljiv.
Službeno, osim pisanja mat jednadžbi latex NIKAKO nemože biti bolji jer postoji overhead koji moraš raditi kod pisanja koda sličnog HTML-u.
Drugim riječima, "prijelom" i tekst je lakše raditi u writeru nego u latexu. Sorry, morat će te me bolje uvjeriti da je latex bolji za pisanje ičega osim visokostručnih tekstova i to samo za te specijalne slučajeve.
pa LaTeX nije bolji od worda sto se obicnog teksta pise jer je puno lakse manupilirati s tekstom u wordu nego u latexu.
Mislim da je sasvim blesavo mislit da je latex bolji od worda u tom dijelu jer je totalno ocito da nije. mozda netko voli pisat u latexu ali on je jedan od rijetkih.
Ja volim word samo zbog jedne stvari. Salabahtera :D
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

4ndY je napisao/la: i to se zove pljuga u slučaju Worda :lol: (a da ne govorim na što liče matematičke formule, npr. dok integral uđe u zagradu - katastrofa)
Šta ja znam. Koristio sam jedno vrijeme Office 2007 za matematiku i statistiku, i sve mi je to ispalo OK. Doduše, koristio sam neki plugin za matematičke formule, ali svejedno, sve su mi formule i izračuni ispadali super.

Dok Open Office nisam koristio iz tog razloga što mi je u tom trenutku upotreba MS Office-a bila efikasnije i brže riješenje.. A kasnije se nisam ni potrudio dodatno proučiti taj segment Open Office-a.

A za obično pisanje teksta, Open Office mi je sasvim dovoljan. Što napišem, isprintam u PDF, i print ispadne uvijek OK. Jedini je problem u tome što ne možeš ispraviti grešku ukoliko je uočiš kasnije, ali mi se to još nije desilo.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ja sam svoje rekel ovdje, pa se neću duplicirati ;)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Hugo je napisao/la:Jedini je problem u tome što ne možeš ispraviti grešku ukoliko je uočiš kasnije, ali mi se to još nije desilo.
To ne mozes ni u LaTeX-u.

Btw., bas sam jucer pisao jedan seminar u LaTeX-u i trebalo mi je duplo vise vremena nego u Writeru. Istina, LaTeX je dusu dao za matematicke formule, no sve ostale stvari (uredjivanje stranica, numbering, bullets, paragrafi) je puno lakse sloziti u Writeru ili Wordu.
Buduci da Writer ima jako dobar Math engine s kojim se moze napisati puno formula (a za one koje se ne mogu postoji funkcija Import Latex Formula), mislim da je Writer optimalno rjesenje za pisanje svega :mrgreen:
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Odgovori