Ubuntu Eee 8.04
Moderator/ica: Moderatori/ce
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Ubuntu Eee 8.04
http://www.linuxzasve.com/novost/ubuntu_eee_8-04/226
"Ponosne vlasnike Asusovog Eee PC-a razveseliti će vijest o izlasku Ubuntu Eee 8.04 Linux distribucije. Ubuntu Eee je temeljen na posljednjoj verziji Ubuntua (Hardy Heron), u potpunosti je kompatibilan sa njegovim repozitorijima i posebno optimiziran za Asus Eee PC. Zanimljiv je i popis aplikacija koje dolaze u paketu; FireFox 3, Thunderbird, Pidgin, Skype, Transmission, OpenOffice, F-Spot i dr."
Jel probao tko ili možda ima u planu?
"Ponosne vlasnike Asusovog Eee PC-a razveseliti će vijest o izlasku Ubuntu Eee 8.04 Linux distribucije. Ubuntu Eee je temeljen na posljednjoj verziji Ubuntua (Hardy Heron), u potpunosti je kompatibilan sa njegovim repozitorijima i posebno optimiziran za Asus Eee PC. Zanimljiv je i popis aplikacija koje dolaze u paketu; FireFox 3, Thunderbird, Pidgin, Skype, Transmission, OpenOffice, F-Spot i dr."
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- Suko
- Site Admin
Re: Ubuntu Eee 8.04
Malo ću pričekati da vidim što ljudi govore. Jel sve radi kako treba. Ako radi onda definitivno stavljam!
- Suko
- Site Admin
Danas sam si složio Live USB, pa sam se malo igrao.
Kao prvi dojam mogu reći da gotovo sve radi bez dodatnog podešavanja.
Jedino što se meni čini nekako neugledan.
I dva panela su previše za ovako mali ekran. Prenatrpano je. To će prvo otići.
Svakako će trebati podešavati teme i izgled kad ga instaliram.
Fn tipka isto izgleda radi. Bar za zvuk i svjetlinu ekrana.
Sa sticka se brzo boota. Meni se čini oko minute i pol, možda malo više.
Web n' walk stick se da instalirati i na Live bez ikakvih problema.
Upravo ga koristim.
Ako usporedim sa Xubuntuom, čini mi se lošiji izbor. Xfce je bolje prilagođen za tako mali komp, a i grafički mi bolje izgleda. Njegov minimalizam dobro paše.Veći izbor aplikacija ne znači puno, kad se ionako mogu dodatno instalirati.
Za sada jedina stvar koju primjećujem da ne radi je da se komp ne da ugasiti do kraja. Ali to je bilo i na 7.10. Problem sa driverima za zvučnu karticu i lako se dalo rješiti.Ne bi trebalo biti problema.
Evo malo screenshotova:
Kao prvi dojam mogu reći da gotovo sve radi bez dodatnog podešavanja.
Jedino što se meni čini nekako neugledan.
I dva panela su previše za ovako mali ekran. Prenatrpano je. To će prvo otići.
Svakako će trebati podešavati teme i izgled kad ga instaliram.
Fn tipka isto izgleda radi. Bar za zvuk i svjetlinu ekrana.
Sa sticka se brzo boota. Meni se čini oko minute i pol, možda malo više.
Web n' walk stick se da instalirati i na Live bez ikakvih problema.
Upravo ga koristim.
Ako usporedim sa Xubuntuom, čini mi se lošiji izbor. Xfce je bolje prilagođen za tako mali komp, a i grafički mi bolje izgleda. Njegov minimalizam dobro paše.Veći izbor aplikacija ne znači puno, kad se ionako mogu dodatno instalirati.
Za sada jedina stvar koju primjećujem da ne radi je da se komp ne da ugasiti do kraja. Ali to je bilo i na 7.10. Problem sa driverima za zvučnu karticu i lako se dalo rješiti.Ne bi trebalo biti problema.
Evo malo screenshotova:
Mrak ti je ovo Suko. Mislim da bi ljudima puno olakšalo stvar kada bi si Ubuntu stavili na svoje EEE-ove. Ako ništa drugo vjerujem da bi to odmah rješilo probleme sa HR tipkovnicom i Synapticom, te sa hrpom programa koje Ubunu ima u svojim repoima.
-
Kristijan
- Kontakt:
Te sve aplikacije dolaze i sa Xandrosom.iv@n je napisao/la:http://www.linuxzasve.com/novost/ubuntu_eee_8-04/226
Nemam u planu, jedino možda u planu kad se vec naucim na Linux da idem podešavati sistemse file-ove da imam Linux po moj mjeri
Ako nešto pođe po zlu, dva nacina da se to ispravi: tvornicke postavke ili reinstlacija Xandrosa.
PS: Dali netko zna na kojem je Xandros temeljen (SUSE, Ubuntu... ili je pak zaseban?) te dali se taj Xandros koji je na DVDu od Eee PC-a može instalirati i na desktop komp sa monitorom 17"?
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
- Suko
- Site Admin
Bi sigurno, ali ja glasam za Xubuntu. Zasad. Nisam još radio puno sa Ubuntuom na eee-u.Grof je napisao/la:Mislim da bi ljudima puno olakšalo stvar kada bi si Ubuntu stavili na svoje EEE-ove. Ako ništa drugo vjerujem da bi to odmah rješilo probleme sa HR tipkovnicom i Synapticom, te sa hrpom programa koje Ubunu ima u svojim repoima.
Xubuntu je za slabije strojeve, a da ga se lijepo podesiti na eee-u.
Možda se i predomislim.
@Kristijan
Xandros je izveden iz Debiana, slično kao i Ubuntu,samo što je Xandros komercijalna inačica, tj. moraš platiti da bi ga dobio za instalaciju na kompjuter.
A što se tiče instalacije na desk kompjuter, teoretski je moguće, ali ne znam da li bi ti sve radilo.
Moze se instalirati free, i to na dvije lokacije:Suko je napisao/la:...Xandros komercijalna inačica, tj. moraš platiti da bi ga dobio za instalaciju na kompjuter.
A što se tiče instalacije na desk kompjuter, teoretski je moguće, ali ne znam da li bi ti sve radilo.
1. ASUS malo starija verzija (03/03/2008): http://support.asus.com.tw/download/dow ... uage=en-us
2. sourceforge (j aje koristim) (24/04/2008): http://downloads.sourceforge.net/eeecom ... g_mirror=0
PS: ASUS-a eeePC nemam
Sredjivao sam prijatelju njegov, a sada ga vrtim virtualno (dok razvijam s/w) i sve radi!
.
- Suko
- Site Admin
Nisam znao da se moze dobiti besplatno.
Ja sam shvatio da je komercijalna.
Ja sam shvatio da je komercijalna.
- Suko
- Site Admin
Prvi dojmovi nakon nekoliko dana korištenja.
Sama instalacija protiče glatko i bez problema. Nakon instalacije sam imao oko 100 Mb updatea.
Stvari su dosta dobro podešene i ne treba puno da bi sve radilo.
U usporedbi sa Xubuntuom to je velika prednost, jer Xubuntu treba dosta dodatno podešavati.
Zanimljivo je da integrirana grafička radi bez problema i može se odmah instalirati Compiz session manager i Emerald. Rade bez problema i sa dosta ukjučenih efekata.
Ali, odmah se primjeti da je sve sporije nego na Xubuntu-u.Meni se čini nekad i do 20%.
Kako sam navikao da sve radi odmah, teško mi pada što moram čekati da se neke aplikacije otvore. To mi je minus. ( Čekanje znači par sekundi, a ne ko u Windowsima do sutra )
Još jedna stvar je da kad instalirate Ubuntu nećete moći mountati SD karticu, nego ćete morati editirati fstab. Čudno, jer na live sessionu nije bilo tih problema.
Još jedna stvar koja neće raditi, a radila je na Live su kombinacija funkcijskih i Fn tipke.
Vjerojatno postoji rješenje, ali mi se nije dalo tražiti.
I posljednja stvar je da ostaje problem sa gašenjem, tj, neće se ugasiti do kraja. To se jako lako rješi dodavanjem jedne linije teksta u /etc/init.d/halt.
Za wireless ne znam, jer ga još nisam koristio.
Baterija traje oko tri - tri i pol sata.
Sve ostalo radi bez problema i da nije nešto sporijeg rada bio bi jako zadovoljan.
Treba uraditi minimalne preinake i ne treba biti jako iskusan u Linuxu, da bi instalirali i podesili eeeUbuntu.
Ovo je link sa svim što vam treba:
http://www.ubuntu-eee.com/index.php5?title=Main_Page
Još jedna odlična stvar je da Skype radi bez problema i da odmah prepozna ugrađenu kameru!
Sama instalacija protiče glatko i bez problema. Nakon instalacije sam imao oko 100 Mb updatea.
Stvari su dosta dobro podešene i ne treba puno da bi sve radilo.
U usporedbi sa Xubuntuom to je velika prednost, jer Xubuntu treba dosta dodatno podešavati.
Zanimljivo je da integrirana grafička radi bez problema i može se odmah instalirati Compiz session manager i Emerald. Rade bez problema i sa dosta ukjučenih efekata.
Ali, odmah se primjeti da je sve sporije nego na Xubuntu-u.Meni se čini nekad i do 20%.
Kako sam navikao da sve radi odmah, teško mi pada što moram čekati da se neke aplikacije otvore. To mi je minus. ( Čekanje znači par sekundi, a ne ko u Windowsima do sutra )
Još jedna stvar je da kad instalirate Ubuntu nećete moći mountati SD karticu, nego ćete morati editirati fstab. Čudno, jer na live sessionu nije bilo tih problema.
Još jedna stvar koja neće raditi, a radila je na Live su kombinacija funkcijskih i Fn tipke.
Vjerojatno postoji rješenje, ali mi se nije dalo tražiti.
I posljednja stvar je da ostaje problem sa gašenjem, tj, neće se ugasiti do kraja. To se jako lako rješi dodavanjem jedne linije teksta u /etc/init.d/halt.
Za wireless ne znam, jer ga još nisam koristio.
Baterija traje oko tri - tri i pol sata.
Sve ostalo radi bez problema i da nije nešto sporijeg rada bio bi jako zadovoljan.
Treba uraditi minimalne preinake i ne treba biti jako iskusan u Linuxu, da bi instalirali i podesili eeeUbuntu.
Ovo je link sa svim što vam treba:
http://www.ubuntu-eee.com/index.php5?title=Main_Page
Još jedna odlična stvar je da Skype radi bez problema i da odmah prepozna ugrađenu kameru!
- Markec
Lijpoe izgleda,
Znam da eee dolazi na 4gb ssd, a koliko ubuntu zauzme, želim rec ova eee inaćica.
Znam da eee dolazi na 4gb ssd, a koliko ubuntu zauzme, želim rec ova eee inaćica.