Linux u SVK MAGAZINU

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux u SVK MAGAZINU

Post Postao/la 4ndY »

hondo je napisao/la:u principu svk magazin i njegov sadržaj nisu zaštićeni od kopiranja i daljnjeg korištenja, na sajtu nemamo oznaku C niti zabrane korištenja.
Nisam pravnik, niti približno dovoljno educiran o temi, ali mislim da autorska prava postoje čim se napravi nekakvo autorsko djelo, bez obzira piše li na njemu (C) ili ne piše. Nad takvim djelom u RH vrijedi zakon o autorskim pravima. Upravo zbog toga, bolje je uzeti stvar u svoje ruke i definirati autorska prava nad svojim djelom da ne bude nedoumice, ali ta prava moraju biti u skladu sa zakonom[1]. ;)

Tko ima vremena i volje može proučiti zakon o autorskom pravu. :mrgreen:
No kao što sam već rekao, budući da mi nismo pod licencom teško da kršimo ove uvjete korištenja
To što vi niste pod licencom (što god to značilo), ne znači da ste oslobođeni zahtjeva koje nameće licenca prenesenog djela. Da nije tako, dolazilo bi do mnogih paradoksa. ;)

[1] Čini se da u Hrvatskoj nije moguće izdati djelo direktno u javnu domenu (public domain) već se mora čekati smrt autora + 70 godina da ono postane dio javne domene... :nee
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Dodao sam detalje oko licenciranja i kako zadovoljiti uvjete licence:
http://wiki.open.hr/wiki/HrOpenWiki:Licenca

Nadam se da dane uvjete neće biti teško zadovoljiti? :roll:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Negdje sam pročitao, mislim čak i u zakonu, da ako ne navedeš licencu svog djela automatski se smatra da je to autorsko zaštićeno djelo pod "zaštitom" ZAMP-a.
Nadalje, ako se to ne želi, mora se pismenim putem odreći te zaštite, tj. napisati ZAMP-u dopis u kojem se navodi da se ne želi njihova zaštita. Nakon toga se može koristiti neka slobodna licenca tipa creative commons.
Jednom je neka firma bila kažnjena jer su prezentirali svoj softver, a uz prezentaciju su puštali glazbenu podlogu koju su sami napravili (sklepali svoju melodiju) što nisu smjeli samo tako nego su morali prijaviti... blabla... kažnjeni su bili zbog javnog puštanja svoje glazbe ne zbog softvera.
Nemam sad vremena ponovo sve tražiti, međutim morat ću jer i mene ovo zanima. Vrlo lako je biti kažnjen zbog neke nebuloze, a cifre su često da ti mozak stane. Nisam pravnik, možda sam pobrkao neke stvari, ali opreza nikad dosta.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

tu se radi o glazbi ako je zamp u pitanju. oni su vrlo rigorozni zbog toga. a opet... neke radio postaje ko stojedinica već mjesecima rade ne plaćaju zampu pa nikom ništa.

ugl. da.... s autorstvima je uvijek frka posebno kod ljudi koji pokušavaju ukopat drugoga... recimo konkurent ima bolji projekt e onda mu pošalješ inspekciju za software, autorska prava i slično.. i dovoljno da nisi pokrio jednu sitnicu eto ti par tisuća ili desetaka tisuća kuna.

za informaciju svima koji koriste glazbu u komercijalne svrhe pravila su slijedeća.

puštanje i javno izvođenje čak i u trgovinama je zabranjeno bez plaćanja tantijema.

za radio postaju putem interneta dakle streaming to iznosi oko 500kn mjesečno za nekih 10ak tisuća slušatelja

za fiksne radio postaje to ide na godišnjoj bazi mislim preko 90ak tisuća

a da bi upotrijebio pjesmu za neku reklamnu kampanju (čak i 5sec pjesme), seminar na faksu, seminar u srednjoj ili bilo kakvo javno izvođenje obavezan si zampu prijavit i platiti 200kn po naslovu.

proučavao sam zamp zbog jednog novog projekta SVK-a u budućnosti pa sam naletio na ovakve podatke.

U pravu si, opreza nikad dosta jer te svakakva prava kače svugdje. Evo čist primjer tražio sam dopuštenje za ove linux tekstove, sve je slobodno, otvoreno nema beda.... ali kad bi sad netko tjerao mak na konac i tražio svoja prava imali bi gadnih problema, ispričavanja, povlačenja broja jer nismo naveli licencne uvjete. al to su stvari koje je vrlo teško pratit. šta misliš zašto recimo kad primaš službeni mail iz t-coma iz njihovog marketinga primiš mail i dolje na dnu imaš 3 stranice A4 sitno u kojemu pišu tvoja prava i obveze vezano za mail koji si primio.... ako si primio ovaj mail a nisi trebao obvezuješ se čuvati njegove podatke u tajnosti i zabranjuje ti se trećoj strani iznositi bilo kakve detalje njegovog sadržaja... bla bla bla bla teška pilana.... ali sve su živo uredili propisima, licencama... mislim da ni na wc ne možeš bez 10 stranica pravilnika.
najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost: http://www.svijetkulture.com
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

samo da javim dobru vijest.... zadnji broj magazina ostvario još malo pa 30.000 čitanja. (fali još 2-3 čitatelja)

Vjerojem da je i određen broj tipkalica s ovog foruma uključen u tu brojku pa koristim priliku da se zahvalim svima na čitanju i distribuciji.

Najavljujem opet jaku rubriku linuxa...... čak 7 punih duplerica (ovaj put s popravljenim licencama i linkovima na iste rofl ) a za još neke suradnje s ovdje prisutnim članovima ovaj put nismo stigli, jer je broj već prebukiran i uvijek ide sve u zadnji čas (tak je to u izdavaštvu)..... no sigurno će biti mjesta u idućim brojevima, pa ostajemo u kontaktu svakako.

Devetka izlazi za kojih tjedan dana pa Vas još detaljno informiram.

http://magazin.svijetkulture.com/
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

Mjesec dana proletjelo u trenu i izašao novi broj SVK MAGAZINA. broj 9

U ovom broju linux ima čak 7 duplerica.... u ovom broju ovo je najveća tema. Tako se pogodilo.

Pa svi zainteresirani mogu pogledati direktno na:

http://issuu.com/svkmagazin/docs/svk_ma ... ipBtn=true

koga ne interesira cijeli magazin može odmah skočiti na 60. stranicu. No vjerojem da će se naći štiva i pokraj linuxa, posebno u rubrici filma.

Nadam se da ćete uživati u listanju i naravno... ne moram ni govoriti da dalje proslijeđujete linkove. Magazin je besplatan pa šteta ga ne distribuirati.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Lijepo, ljiepo, ali ne mogu da ne primijetih.

Na žalost, slikice koje čine veliki dio tih duplerica prikazuju prastara sučelja :(

Suse i Mandriva su prikazani sa KDE3 grafičkim sučeljem, odavno zamijenjenim novim, prekrasnim i inovativnim KDE4 sučeljem.

KDE4 je već godinam tu s nama.

Ubuntu je također prikazan u prastaroj verziji. Tekst o Ubuntuu uopće ne upućuje kome je distra namijenjena.

Tekstovi su možda ipak malo preopširni. Pokušajte to u idućim brojevima ipak malo usredotočiti, ako imate u planu pisati o svakoj bitnoj distribuciji ponaosob.

Preporučam vam pisanje o grafičkim sučeljima! Običnim korisnicima je to jako važno! Ali, ako u nešto niste sigurni. Pitajte nas!

Zar se to nije moglo ažurnije?
Možda bi trebali imati nekoga u timu koji bi to ipak malo bolje pratio. Znate, promocija Linuxa sa zastarjelim izgledima, baš i nije promocija ;)
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

jedna zgodna ideja bi mogla biti da prije nego odlučite objaviti članak o linuxu, da ga ovdje stavite (zajedno sa slikama koje mislite ubaciti kada ih ima) pa da ukažemo na neke stvari koje bi mogle članak učiniti što boljim, što zanimljivijim, što preciznijim... svima na korist ;)
...I put on my robe and a wizard hat...
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

Grof je napisao/la:Lijepo, ljiepo,

hvala
Grof je napisao/la: Suse i Mandriva su prikazani sa KDE3 grafičkim sučeljem, odavno zamijenjenim novim, prekrasnim i inovativnim KDE4 sučeljem. KDE4 je već godinam tu s nama.
mea culpa... no cijelu stvar ćemo ispraviti pričom o grafičkim sučeljima koja je najavljena za idući broj. Onda ćemo prikazati kako zapravo desktopi izgledaju svježe nakon instalacije a u što ih vješte ruke mogu pretvoriti.

Grof je napisao/la: Ubuntu je također prikazan u prastaroj verziji.

koliko vidim i njegov i debianov desktop nakon instalacije ne izgledaju nešto revolucionarno drugačije od onoga što mi imamo na fotkama.... budimo realni... ako koristimo GNOME još su spartanci sa sitnim estetskim izmjenama.

Grof je napisao/la: Preporučam vam pisanje o grafičkim sučeljima! Običnim korisnicima je to jako važno! Ali, ako u nešto niste sigurni. Pitajte nas!
košto rekoh.... u idućem broju ćemo se toga uhvatiti kako je i napisano u samom magazinu i razjasniti eventualne strahove kako linux "loše izgleda"
Grof je napisao/la: Zar se to nije moglo ažurnije?
Možda bi trebali imati nekoga u timu koji bi to ipak malo bolje pratio.
Hic Rhodus, hic salta!
Grof je napisao/la: Znate, promocija Linuxa sa zastarjelim izgledima, baš i nije promocija ;)
sad i ja moram malo biti zločest..... poklonjenom konju se ne gleda u zube posebno ako uzmemo u obzir da o njemu u našoj zemlji ne piše apsolutno nitko (osim povremeno i u puno slučajeva vrlo šturo najvećih 2-3 informatička magazina). No često puta ovakav stav upravo doprinosi tome da od 1000 kućanstava samo 2 koriste linux. Linuxaši osim izgleda i upotrebljivosti svog OS-a trebaju mijenjati i svoj odnos prema svijetu i samima sebi. Eto možda Vas mi potaknemo upravo na to... a zadržavamo pravo prikazati Linux onakvim kako ga mi vidimo i koristimo 8-)

na kraju se opet pozivam na gore spomenuto Hic Rhodus, hic salta!
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

pootzko je napisao/la:jedna zgodna ideja bi mogla biti da prije nego odlučite objaviti članak o linuxu, da ga ovdje stavite (zajedno sa slikama koje mislite ubaciti kada ih ima) pa da ukažemo na neke stvari koje bi mogle članak učiniti što boljim, što zanimljivijim, što preciznijim... svima na korist ;)
slažem se.... odlična ideja. to ćemo i napraviti od idućeg broja.... ubacimo PDF pa pročitate i date sugestije
Odgovori