Prijedlog za redizajn

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Prijedlog za redizajn

Post Postao/la Grof »

DanijelB je napisao/la: Ja bih vama iskodirao HTML i CSS, pa bi onda vaši programeri to uklopili u vaš CMS (ili na koji način već funkcionira vaš site :). Ne znam sad točno detalje GPL licence - ali uglavnom, ja bih vama dao taj dizajn bez ikakvih obaveza, eventualno da dolje u footeru stoji moje ime pod dizajn by.
Da, to bi bilo u redu :) Naravno da bi tebe ostavili u potpisu dizajna, dapače!
DanijelB

Post Postao/la DanijelB »

Inače, zaboravio sam napomenuti da iako sam predvidio korištenje trenutnih oglašivačkih materijala, da bi bilo idealno da se koristi format 280x235 (i trenutno koristite nestandardne formate čini mi se :D ). Trenutno ne znam kako stojite s tim i bi li se mogli rekreirati oglasi, no u tom slučaju crni box s desne strane bi nestao jer bih imao puni oglas za popunjavanje tog prostora.

Ako bi to bilo nemoguće, ostavio bih sve na ovaj način - no što je manji oglas to bi bilo više crnog oko njega (jer mora biti popunjeno da bi forma grida 16 u 960px bila zadovoljena)

Naravno, ukoliko bi uopće bilo redizajna, još se nisu javili šefovi... ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ja sam jedan od šefova ;)

osobno mi se sve ovo sviđa i slažem se da napraviš html i css za redizajn. S time da bi ti javili još neke stvari koje bi trebale biti u novom formatu portala.

No čekam da se oglasi i Šokac kao head programer našeg CMS-a
Sokac
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Bok Danijele,

Drago mi je što si prepoznao ovu stranicu kao moguću dobru referencu (što sigurno je). Već je bilo rasprava o dizajnu same stranice, u kojem smjeru treba ići, što treba paziti i slično.

Što se tiče tehničkij detalja oko CMS-a i mogućnosti, nemoj se zamarati s time. Što god predložiš, ako prihvatimo, moći će se izmjeniti, isprogramirati. Jedino što se ne može riješiti to su stare slike koje su spremljene takve kakve jesu. To se isto da riješiti (npr povezivanjem generiranjem novih preko tagova), no teh. implementaciju ostavi nama.

Dizajn
Ideja za logo je dobra, sviđa mi se. Boje probaj promjeniti, ova narančasta je dosta jaka. Također, podsjeća na Ubuntu što mislim da nije dobro za stranicu koja obuhvaća sve distre. Navigacija mi djeluje nezavršeno. Osobno mi fali detalja na stranici.

Također, naslovna bi trebala imati izmjena - ne bi se prikazivale samo vijesti. U drugi plan bi trebala biti anketa, rotiranje distri i aplikacija, a u prvi zadnje recenzije i novosti. Više informacija ćeš dobiti kroz naredne dane.

Inače, ako si i dalje zainteresiran - bit će potrebno još puno posla da bi se dizajn usvojio. No, vjeruj mi, rad će ti se isplatiti ;)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ima jedan sitan problem s velikim slikama na samim člancima - te slike više ne bi mogle biti iste i generičke (kao do sad), nego svaki put neke nove i vezane uz sadržaj, a to zahtjeva od autora (kojih je ionako u deficitu) da više vremena provodi na objavljivanju članka (odnosno traženju odgovarajuće slike vezane u tekst članka, a ako uz to još dodamo da bi načelno trebali tražiti slike pod licencom koja dopušta takvo što dolazimo do vrlo nezgodne situacije za autora, a time i za cijeli portal kojeg vode volonteri u svoje slobodno vrijeme). kava

Stoga sam ja načelno protiv velikih slika jer one samo donose probleme u praksi (a i promet na mobitelima), ali ako imate dobre argumente zašto da velike slike, možda me razuvjerite :-)

@Danijel, svaka pohvala za angažman ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Slike trebaju biti manje upravo zato (što je i 4ndY konstatirao) jer će se upotrebljavati dosta generičkog materijala. Ne želimo zamarati autore i sa traženjem slika i licenci za iste ;)
DanijelB

Post Postao/la DanijelB »

Samo da javim da sam počeo s kodiranjem dizajna (onog iz slike), pa kad završim s time onda polako mogu krenuti sa drugim zahtjevima i modifikacijama - jer će se tako lakše (i brže) moći provoditi...

Što se tiče velikih slika - s moje strane, takvo nešto je potrebno da bi stranica izgledala ozbiljnije ili profesionalnije... Sad, shvaćam da je teže pronaći sliku koja je pod licencom da se može slobodno koristiti, ali dosta slika koje koristite (raznorazni logotipi, zastave, screenovi i sl.) su dostupne u većim rezolucijama...

Iako, ukoliko bi bilo potrebno zadržati trenutni format sličica, možda bi se opet moglo složiti nešto što lijepo izgleda...

A što se tiče prometa na mobitelima, vjerojatno se može složiti da se pri uploadu slike kroz backend sustav generira i mini thumbnail koji bi se učitavao na specijalnoj mobilnoj stranici... :)

Također, imam jedno pitanje - tu sam u grafičkom prijedlogu za naslove koristio Adobe proprietary font Myriad Pro, koji dosta ljudi nema instaliran, a zbog svoje licence ne može se upotrijebiti kroz font include (@font-face), pa me zanima da li bi bilo u redu za naslove koristiti Ubuntu font? Tražim neki sans-serifni font koji nije standardan, ali je jednostavan i čitljiv, a kako je gore netko rekao da ga narančasta podsjeća na Ubuntu (što ću onda pokušati promijeniti) zanima me hoće li i Ubuntu font predstavljati istu stvar? Isto tako, ako ne, imam i rezervnog kandidata Droid Sans. :)
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DanijelB je napisao/la: Što se tiče velikih slika - s moje strane, takvo nešto je potrebno da bi stranica izgledala ozbiljnije ili profesionalnije... Sad, shvaćam da je teže pronaći sliku koja je pod licencom da se može slobodno koristiti, ali dosta slika koje koristite (raznorazni logotipi, zastave, screenovi i sl.) su dostupne u većim rezolucijama...
Ozbiljnije? :zvizdi (previše velikih slika zapravo umanjuje korisnost web stranica jer se količina sadržaja na monitoru smanjuje, a korisnici, koji u pravilu nemaju 20+" monitore, dolaze prevenstveno zbog sadržaja, a ne zbog slika i skrollanja... pročitaj ovaj članak usko vezan za tu temu)

Po meni slika treba biti tu da privuče pozornost ako već naslov to nije uspio, a ne da dominira stranicom - nismo stranica koja prodaje namještaj, nego piše novosti i tekstove iz svijeta FLOSS-a. Da imamo još nekoga u timu tko bi dizajnirao slike za članke onda bi se još moglo diskutirati, ali ovako... :roll:
Iako, ukoliko bi bilo potrebno zadržati trenutni format sličica, možda bi se opet moglo složiti nešto što lijepo izgleda...
To je pravi izazov dizajnerima: napraviti lijep, privlačan site, a istovremeno ne pretjerivati s "ukrasima" i fokusirati se na usabilty. ;)
A što se tiče prometa na mobitelima, vjerojatno se može složiti da se pri uploadu slike kroz backend sustav generira i mini thumbnail koji bi se učitavao na specijalnoj mobilnoj stranici... :)
Slažem se, ali gdje onda utrpati netbook računala (10" ekrani?)
Također, imam jedno pitanje - tu sam u grafičkom prijedlogu za naslove koristio Adobe proprietary font Myriad Pro, koji dosta ljudi nema instaliran, a zbog svoje licence ne može se upotrijebiti kroz font include (@font-face), pa me zanima da li bi bilo u redu za naslove koristiti Ubuntu font? Tražim neki sans-serifni font koji nije standardan, ali je jednostavan i čitljiv, a kako je gore netko rekao da ga narančasta podsjeća na Ubuntu (što ću onda pokušati promijeniti) zanima me hoće li i Ubuntu font predstavljati istu stvar? Isto tako, ako ne, imam i rezervnog kandidata Droid Sans. :)
Ako ne koristiš takve fontove unutar slika (neovisne o klijentu), onda isključivo standardne (...) fontove weba (nažalost @font-face i web fontovi još nisu zaživjeli ili ja nešto propuštam?). Ove fontove što si nabrojao - uopće ne znam koja distra dolazi s njima? Osim možda Ubuntu? :)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DanijelB je napisao/la: Također, imam jedno pitanje - tu sam u grafičkom prijedlogu za naslove koristio Adobe proprietary font Myriad Pro, koji dosta ljudi nema instaliran, a zbog svoje licence ne može se upotrijebiti kroz font include (@font-face),
Za naslove se može koristi i javascript engine koji TTF fonotve pretvara u javascript - npr Cufon. Ja sam dosta fontova koji su slobodni pronašao ovdje, pa pogledaj možda nađeš neki ekvivalent.

Eh, i pitanjce. Dopada mi se ova ideja logotipa za LinuxZaSve. Možeš li možda izraditi još koju varijaciju pingvina, osim ovog popunjenog? Font mi je OK! :)
Odgovori