Ajde za početak nađi dio:
security = user i otkomentiraj ga
A kod media ti fale uglate zagrade:
[media]
path = ...
read only = no
browseable = yes #mislim da je default no, pa stavi i ovu liniju
[RIJEŠENO] Djeljenje diska preko mreže
Moderator/ica: Moderatori/ce
- andrei
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Djeljenje diska preko mreže
Super, evo radi. Ali me pita za šifru i ja upisujem šifru korisnika ali ta ne pali. Koja je to točno šifra?
I ima li mogučnost pristupa disku putem pretraživaća? Znači da ima nekakvu adresu, tipa 192.168.1.5/media...
Hvala!
I ima li mogučnost pristupa disku putem pretraživaća? Znači da ima nekakvu adresu, tipa 192.168.1.5/media...
Hvala!
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
andrei je napisao/la:Super, evo radi. Ali me pita za šifru i ja upisujem šifru korisnika ali ta ne pali. Koja je to točno šifra?
Hvala!
Tvoj mrežni disk je dostupan preko mreže na dva načina:
1. Preko imena računala (alias za IP adresu), putanja bi bila //[ime_kompa]/media
2. Preko IP adrese: //192.168.1.5/media (ovaj IP je samo figurativan, zamjeni ga sa stvarnim IP-om od servera, IP možeš isčitati iz terminala naredbom ifconfig)
Što se tiće pristupa preko pretraživača, zaista neznam kako to izvesti
Što se tiće passworda:
ona linija security = user označava da serveru mogu pristupiti samo ovlašteni korisnici. Ako me sjećanje služi, to su isti useri koji se koriste za logiranje na server.
Ukoliko tu liniju postaviš: security = share , tada ti neće trebati user i pass za pristup disku.
- andrei
- Kontakt:
Hvala Nicky!
Ovo za pretraživać ću još malo istražiti, pa ako nađem za ubuduće stavim ovdje. Hvala još jednom!
EDIT: Nisam uspio... Promjenio sam u share i rebootao server, kada se podignuo opet me pri spajanju traži šifru.
EDIT: Nisam uspio... Promjenio sam u share i rebootao server, kada se podignuo opet me pri spajanju traži šifru.
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Ovak zgleda moj smb.conf: Radi se o fileserveru, ne traži mme nikakav user ili pass kod korištenja. Probaj tako podesiti svoj smb.conf
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = SERVER
dns proxy = no
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
security = share
map to guest = bad user
[mydisk]
path = /home/deno/mydisk
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
create mask = 766
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = SERVER
dns proxy = no
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
security = share
map to guest = bad user
[mydisk]
path = /home/deno/mydisk
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
create mask = 766
Pozdrav,
Ako ti ne radi s confom koju predlaze Nicky, pokusaj samo dodati dolje naveden parametar u [global] dio:
Ako ti ne radi s confom koju predlaze Nicky, pokusaj samo dodati dolje naveden parametar u [global] dio:
Stroj ne trebas rebootati, samo restartaj samba daemon.guest account = nobody
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
- andrei
- Kontakt:
Nakon višetjednog ne imanja interneta
Evo javljam se da je sve uspjelo. Kombinacija odgovora pokazala se najuspješnijom. Hvala ljudofi!