[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Narudžbe za majice

Post Postao/la Grof »

beaver je napisao/la: Hehe, nisi shvatil postavljeno pitanje, .. nisam pital dal Linux ima nekaj protiv Windowsa nego dal vi imate nekaj protiv Windowsa - mala razlika ;) . Tim se sloganom ipak želi nekaj reći iako se kaže (klasika): "neka svatko percipira kak hoće".. No, ostavimo sad tu raspravu, ovdje se naručuju majice, a mene je čist' informativno zanimalo "stanje u državi, vremenska prognoza, i sl." hehe :?
Jesam shvatil... no na to ti nitko ne može dati objektivan odgovor. Ne gaje svi jednake simpatije ili antipatije prema Windowsima, s toga se ne može niti "službeno" reći da mi mrzimo Windowse ili ne mrzimo.

Osobno, ako me pitaš - dovoljan broj puta su mi zagorčali život i na poslu i doma, pa da mi ih je dosta za čitav život! I po ko zna koji puta ću ponoviti:
Da slučajno ne moram koristiti AutoCAD ili da isti stabilno radi pod wineom ili da ga napišu za Linux istog trenutka na poslu se prebacujem na Linux...istog trenutka!
No do tada, volio ih ja ili ne moram silom prilika raditi pod njima. Ali da ih ne volim - to je točno!

Parola na majci sugerira da postoji i nešto drugo osim Windowsa, a svatko neka je protumači na svoj način...zašto ne, pa ovo je demokratska zemljica - ne?
kava

BTW, tema je podjeljena prije nego se zaofftopičari :) i da, pozdrav novom članu!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Što Linuxaši imaju protiv Windowsa

Post Postao/la shrike »

Ja imam protiv. Zato ih niti nemam već par godina. Konkretno multimedija i tada problemi sa dial-up modemom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Sokac
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Protiv OS Windows nemam ništa protiv, tko hoće nek koristi (i tko hoće kraće živjet). Poruku koju ja vidim iz majice je da se proba i/ili pređe na linux te da posjete ovu stranicu :)
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Hehe slika i slogen mi je ruga_se rofl

Što se toga tiče, treba gledati realno. Bez obzira da kakav je, ipak je i to jedan sustav i dobar je. E sad, moj problem je bio u tome da ja volim čačkat i svašta raditi na kompjuteru tako i na sustavu. Možda je kod mene bio problem al stalno mi se srušio xp. Mislim da najviše 2 tjedna je izdržao pa onda ili je jako sporo radio ili stalno izbacio neki error ili puko sve pa sam morao format-reinstall. Pa zato to je moj mali problemćić s windowsom (mada istina da je 98se bio ok, samo što se i kod njega desile neke čudne stvari :zlo )
A evo znao sam i linuxa dovesti do toga da je već bio na tome da treba reinstall, ali malo strpljenja malo google i može se i to rješiti :)
I do dan danas radim na njemu i osim neke sitnice(koje ponekad znaju smetat :mrgreen: )radi sve tako kako treba.
Pa kad mi neko spominje m$ ja kažem moje "aha" i to je to. :ugeek:
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
speedy
Moderator

Re: Windows Vista i njezine strahote....

Post Postao/la speedy »

zlatkoA je napisao/la:Koliko sam pročitao o Windowsu 7 mislim da će on jednostavno pregazit Vistine nedostatke
a kako kažu trošit će puno manje resursa.
e sad se sjeti sto si sve za Vistu citao :D nema dok se to cudo ne izbaci i testira (te dokaze da ima ili nema sve to sto bi trebalo biti) te najave su samo puste MS price :D

a za resurse to bi vec moglo ici ako ga naprave slicno kao server 2008 BEZ AREA (za pocetak) :D hehe
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Ne budi tako siguran!

AutoCAD 2008 radi pod Wineom uz doinstalaciju dotnetworka 2.0 koje se pod wineom može instalirati i još par sitnih trikova...(osobno sam ga dignuo!)
Ozbiljno?!?!

Jel bi ti bio problem negdje na wikiju ili ovdje na forumu objasniti što si sve učinio da proradi? Meni (a vjerojatno i drugima) bi dobro došlo... Hvala unaprijed!
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Naravno da budem...
AutoCAD 2005 navodno radi još urednije, naime na winehq forumu se nešto raspravlja da pod novijim verzijama winea (znači development verzijama 1.1.1 i 1.1.2) opet ne radi dobro, ali pod wine-om 1.0 radi OK.

Naime treba preuzeti source winea 1.0, aplicirati jedan patch, iskomapjlirati wine, winetrickovima doinstalirati određene stvari i onda pokrenuti instalaciju.
Malo je pikavo ali ide.
No pričekaj da zaživi wiki na portalu pa će Grof to napisati...Ako treba otvorim i temu u podforumu Linux programi AutoCAD pod wineom.

evo ti korisni linkovi gdje je sve opisano:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... ion&iId=86
http://forum.winehq.org/viewtopic.php?t ... c&start=50

prouči sve...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Kod mene postoje 3 krucijalna (i zapravo jedina) problema koja mi onemogućavaju prelazak na Linux:
  1. AutoCAD Civil 3D u svojoj zadnjoj verziji (2009) - radi pod .NETom 3.0 a to wine još ne podržava + manje bitno 64-bitni AutoCAd ne može raditi pod wineom jer on ne podržava 64-bitne windows aplikacije
  2. Trebam vezati Sambu na našu windows domenu (aktivni direktorij), to je moguće samo treba znati (čitaj - nije problem)
  3. SounPLAN program koristi hardlock zaštitu koju treba podesiti da radi pod Linuxom i sa wineom. Rješenje postoji, probao sam ga, ali nisam uspio dobiti da radi, bar za sada.
Kad se to riješi bye,bye windoze na poslu.
Ja sam to uspio riješiti sa vmwareom. Instalirao XP u vmware, maknuo one glupe alertove za antivirusni softver, ugasio win firewall i još poneke gluposti i zasad radi sasvim zadovoljavajuće... Win se podigne brže nego ubuntu i odmah su spremni za rad (jer nema pokretanja ikakvih bespotrebnih aplikacija). AutoCAD (korisim AutoCAD MAP 3D 2008 studentsku verziju) radi jednako brzo ko na pravoj mašini (uz malo smanjenje performansi kad je riječ o intenzivnim 3D nacrtima). Visual Studio 2005 isto radi bez problema, kao i IIS.

Jedina stvar je u tome da moram nužno koristiti vmware, jer virtualbox nema podršku za preslikavanje USB portova, kao ni podršku za 3D akceleraciju (barem open source verzija - komercijalna navodno ima podršku za preslikavanje USB-a, no ne i 3d akceleraciju). Vmware s druge strane ima oboje i, iako trenutno imam piratsku verziju, ovaj program ću definitivno kupiti kad završim fakultet i zaposlim se jer smatram da je to jedan od rijetkih komercijalnih programa koji su zaista izvanredno fenomenalni (u tu kategoriju se uklapaju i Adobe-ovi i Autodeskovi proizvodi).

Disclaimer: ako uključim 3D akceleraciju na ubuntuu X mi se ruši odmah nakon pokretanja virtualne mašine, pa ako je itko to uspio natjerati da radi po linuxom (upute: http://www.vmware.com/support/ws5/doc/w ... ng_vm.html), neka javi pa da vidimo je li greška u X-u ili u fglrx driveru.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, ja tako radim u VirtualBoxu, ali umoran sam od instaliranja hrpe OS-ova...volio bih sve pod Linuxom....pa ako treba i preko winea

VirtualBox ima preslikavanje USB-ova...(ne komercijalna verzija nego BIN verzija, znači ne open)
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Da se ja malo raspricam o Windows-ima.

Vecina Linux-asa pljuje po M$-u(sto je OK po meni), ali pljuvanje po samom OS-u bio to Windows 98 ili XP ili Vista je jednostavno glupo. Takav OS ipak treba napraviti. Ovako to ide na Linux-u kad se radi OS(distra): Skidaju se potrebni programi(source code) koji developer distre NE PROGRAMIRA veci ih samo kompajlira na host sistemu sa optimizacijama i podrskama koje zeli da se ima na sustavu. Znaci da developer u biti neradi pretezak posao za razliku od Windows programera koji svaki program pisu sami i sami ih debugiraju sto je zamorno i ponekad nije moguce(vecinom) sa timom od 10-20 ljudi pronaci sve bugove. Dok u Linuxu bugove traze na tisuce ljudi koji to rade sa zeljom da pomognu. Pak oni koji rade Windowse traze bugove jer moraju i zbog povece place, ne zato jer zele.

Dakle pljuvanje po Windows OS-u je pljuvanje po radu pojedinaca koji jednostavno nemaju mogucnost pronaci sve bugove sami. Pak s druge strane pljuvanje po Windows OS-u neki protumace kao pljuvanje po M$-u sto je tocno s jedne strane gledista, jer M$ gura takav OS, a ne developer.

Nekima ce moje razmisljanje vjerojatno biti cudno za jednog Linux-asa, ali to mi je jedino logicno s mojih gledista.
Odgovori