Koliko vam je važno grafičko okruženje (GUI) u Linuxu

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

tuxi
Spol: M

Re: Koliko vam je važno grafičko okruženje (GUI) u Linuxu

Post Postao/la tuxi »

Bitno je jer zna dosta olaksat rad. A obicnekorisnike ili za obican rad je neophodan.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
centar137

Post Postao/la centar137 »

Unix je napisao/la:Što je to SSH :?:
Za osobu s nickom Unix bi trebao bar znat za komandu man ili posluzit se Googlom...

GUI mi je osrednje do manje bitan.
Bitno da ga mogu prilagodit svojim potrebama, posebno precace na tipkovnici i da ne moram klikat, bar sto se samog GUIa tice.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
devil

Post Postao/la devil »

gui mi je dosta nebitan. istina da nekad olaksa no cesto me samo frustrira. zato ga koristim kolko najmanje mogu. treminal moze sve. gui nemoze sve pa sto god vi rekli.
devil

Post Postao/la devil »

@ centar - unix je neki klinac, nemojmu zamjeriti:)
ali reci da po guiju razlikujes dobar od izvrsnog os-a je debilno.
Mravac

Post Postao/la Mravac »

MIslim da uopce nije potrebno raspravljati o vaznosit GUI-a.On je jednostavno neophodan pogotovo za pocetnike koji prelaze s windowsa na Linuks..Kako ces nekome objasniti da ono sto on misli da je prelazak s konja na magarca, je zapravo prelazak s konja u auto, kad on prvo po cemu ocjenjuje OS je lljepota GUI-a...Gui je vazan medutim sto se konfiguracije tice tu ce uvjek imati prednost CLI jer tesko je u GUIu pratiti sve promjene koje se dogadaju...uvjek se zaboravi neki prozor postelat itd..

Slazem se da GUI ne razlikuje dobar od izvrsnog osa nikako, ali razlikuje upotrebljivi i neupotrebljivi OS (u svakodnevnom zivotu, pustimo servere na stranu)

Pitanje za devila...Kako bi izgledalo pisanje seminarskog rada, s pravilnim formatiranjima, slikama, tablicama, hederima i footerima u terminalu?Ili uredivanje slika s ljetovanja u tom istom terminalu?
devil

Post Postao/la devil »

@ mravac - kao izazov:D sigurno b mogel nekak i nakucar seminar u terminalu ali ade da zlike mislim malo ti je blesavo pitanje. mozes iz terminala ozvati gimp pa u njemu raditi, eto. isto kak mozes iz terminala pozvati abiword i pisat tekst bez problema.
centar137

Post Postao/la centar137 »

Dokumenti se mogu radit u LaTeXu na sistemu bez Xa pa konvertirat u nesto drugo. Resizeanje slika isto tako. Slike se mogu pregledavat u framebufferu (isto bez Xa), video se moze gledat s mplayerom u framebufferu, cak imaju i neki CLI window manageri i tako...
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Mravac

Post Postao/la Mravac »

devil je napisao/la:@ mravac - kao izazov:D sigurno b mogel nekak i nakucar seminar u terminalu ali ade da zlike mislim malo ti je blesavo pitanje. mozes iz terminala ozvati gimp pa u njemu raditi, eto. isto kak mozes iz terminala pozvati abiword i pisat tekst bez problema.
Aha ti bi abiWord, gimp i ostlao koristio..rekao si GUI minimalno pa sam shvatio to doslovno, kao pisanje teksta u nanou itd....

@centar137

Znaimljivo je to sto kazes za pisanje u LaTeXu i ostalo..Izgelda da nisam jos upoznao pravu moc Linuks CLIa....se da nekome od vas CLIasa napraviti mali demo mogucnosti CLIa za wiki?
Odgovori