Linux u SVK MAGAZINU

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

nicky
Site Admin
Spol: Ž

Re: Linux u SVK MAGAZINU

Post Postao/la nicky »

Wow, svaka čast na trudu :D

Jako mi se sviđa :thumbs2

Budem vas pratila i dalje, i još jednom :thumbs2
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

evo i sam sajt magazina pa tko hoće pratiti samo njega.... http://magazin.svijetkulture.com/

hvala nicky, zole....
najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost: http://www.svijetkulture.com
shicy
Spol: M

Post Postao/la shicy »

izvanredno!!!
svaka čast!!!
ljudi, samo ovako nastavite, ovo je odlično!!!
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

hvala puno
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

hondo je napisao/la:hvala puno
Hondo, čestitke na jako dobrom časopisu, no moram u jednoj sitnici biti partybreaker. Super je što vam je sadržaj s HOW-a bio od koristi, a zbog licence pod kojom se sadržaj nalazi dozvoljeno je da ga uzmete i radite od njega što želite, čak i u komercijalne svrhe (licenca to ne brani), ali uz određene uvjete.

Licenca svog sadržaja s HOW-a, osim ako nije drugačije naznačeno, je Creative Commons, Imenovanje, Dijeli pod istim uvjetima (CC BY-SA 3.0). To znači da sadržaj možete slobodno preuzeti i mijenjati ga, ali uz imenovanje izvora/autora (to ste učinili) i napomenu da se može dijeliti pod istim uvjetima (tu napomenu nisam vidio u časopisu).

Konkretno, da bi zadovoljili licencu, vi morate navesti istu (ili sličnu) licencu na stranicama vašeg časopisa (recimo tamo na kraju teksta o GNU/Linuxu). Time bi dozvoili daljnje kopiranje i korištenje tog teksta iz vašeg časopisa, ali mislim da vam to nije problem kad je vaš časopis ionako besplatan i dostupan na Internetu. U samoj čitljivoj inačici licence piše:
"Upozorenje — U slučaju korištenja ili distribuiranja morate drugima jasno dati do znanja licencne uvjete ovog djela. Najbolji način da to učinite jest linkom na ovu internetsku stranicu."
Da sad maksimalno pojednostavim:
* navedite od kud je preuzeto (HrOpenWiki, što i jeste), no ako vam nije tehnički problem bilo bi dobro da stavite i link na taj sadržaj
* navedite da je sadržaj licenciran pod CreativeCommon: BY-SA 3.0 s linkom na istomenu licencu.

Stoga vas molim, za buduće tekstove da poštujete uvjete dane tom licencom, na obostrano zadovoljstvo.

Zašto ovome posvećivati toliku pažnju?
Za uspjeh slobodnog softvera, djelomično su zalužne i licence koje su pravno branile njegovu slobodu, odnosno inzistiranje slobodnog softvera da se poštuju ti copyrighti. Da ostanemo vjerni tim načelima i mi bi trebali poštivati takve licence i takvu kulturu.

Lijep pozdrav,

//Andrej

p.s. Naša je greška što nismo to bolje i preciznije naznačili na samom HOW-u, no to ćemo sad popraviti ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

u principu svk magazin i njegov sadržaj nisu zaštićeni od kopiranja i daljnjeg korištenja, na sajtu nemamo oznaku C niti zabrane korištenja.

magazin je besplatan a nigdje niti u njemu niti na web stranici magazina nije navedeno da se sadržaji ne smiju koristiti i distribuirati bez dozvole udruge... dakle što se copy paste sustava tiče svak slobodno može sve presnimiti i upotrijebiti negdje u svom projektu. ukoliko osjeća moralnu potrebu može naznačiti izvor ali to nije uvjet.... i sama pravila korištenja našeg weba kažu:

Sadržaji koji su objavljeni na Svijetu kulture nisu licencirani....

zapravo ovdje nismo nikome nanijeli štetu niti sebi osigurali korist ali sad znamo za u buduće. Ja nisam kontrolirao taj dio priče, moj propust. Budući da ovim brojem više ne možemo manipulirati preostaje jedino napraviti svojevrstan demanti u novom broju i za sve slijedeće tekstove upotrijebiti gore navedeno. sbatine

No kao što sam već rekao, budući da mi nismo pod licencom teško da kršimo ove uvjete korištenja, no od idućeg teksta objavit ćemo i potreban dodatak.

P.S.
hvala na informiranju i pohvali.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

hondo je napisao/la:(...)
Ok, meni je to osobno razumljivo i prihvatljivo (i slažem se s time kao autor prenesenog članka). Nadam se da je i drugim autorima HOW-a :)

Licence obično kompliciraju stvar, ali u ovakvom sustavu gdje vladaju profit i osobni interesi, licence brane naše slobode. CreativeCommons su popularne licence slobodne kulture (npr. cijela je Wikipedija licencirana pod istima), a kako mi se čini da vaš časopis dijeli slične vrijednosti, preporučam vam da i vi usvojite jednu od CreativeCommons licenci, čisto da se barem pravno zaštitite od mogućeg ugrožavanja vašeg rada i djela.

Sretno!
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

da, preporuka opće nije luda..... dobro ćemo razmisliti o tome.

hvala na savjetima...

daj mi reci kako bi recimo mogli upotrijebiti tako jednu licencu za svoj projekt? nisam nikada radio s tim. Jeli dovoljno samo se pozvati na određenu licencu ili je procedura složenija?
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

samo se pozoves na nju, odnosno negdje navedes da je tekst pod tom-i-tom licencom.
isto tako, ako se radi o copyleft licencama, ne mozes pregaziti licencu originalnog autora, odnosno ne mozes ju promijeniti.

na wikipediji mozes procitati sve o raznim licencama i isto tako neko mozda vise human readable objasnjenje svake buduci da su neke "komplikovane".
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Za magazin i časopise preporučam Creative Commons licence ;)

Da, dovoljno se samo pozvati na licencu i spomenuti je (najbolje putem njenog logoa i linka na CC licencu)
Baš onako kako mi radimo na WIkiju ;)
Odgovori