Suko je napisao/la:Najlakši način bi ti bio da izbrišeš te linije u /boot/grub/grub.cfg
Međutim, kažu da se ta datoteka baš i ne bi smjela uređivati.
Ne vidim ništa loše što bi proizašlo iz uređivanja te datoteke (osim ako nešto smrdaš pa se ne može dići sustav ), tako da si napravi negdej sa strane backup (npr na USB sticku), izbriši linije i pokušaj reboot.
Računaj da će se svaki puta kad pokreneš update-grub te linije automatski vratiti, kao i kod svakog udatea kernela.
Ako se ne bude htio dizati sustav, onda pomoću LiveCD-a vrati backupiranu datoteku na njeno mjesto na hardu i trebalo bi sve biti OK.
Na žalost, ne vidim da ima neki pametan način za skloniti stavke na meniju, već samo za dodavanje stavki.
Isto tako, nisam probao i ne znam da li će raditi.
Poznavajući tebe, nemam straha da ti nećeš isprobati.
Javi kako je prošlo.
EDIT: Mičeš nešto slično ovom:
Postoji GUI program kojim se mogu uraditi neka osnovna podešavanja u GRUB-u.
Zove se StartUp-Manager.
Program će raditi i sa GRUB 2.
(Ako si se ponadao domi, ne može napraviti ono što tebi treba )
domenico@domenico-desktop:~$ sudo update-grub
[sudo] password for domenico:
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.31-17-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.31-17-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.31-16-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.31-16-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda1
done
domenico@domenico-desktop:~$
sad imam tri kako da to maknem pa da mi ostane samo jedan?
Jednostavno, ukloni ranije verzije kernela (sa Synapticom) i nakon toga u terminalu:
Nadam se da postoji neki maksimum (3-10 kernela), nakon kojeg Ubuntu briše najstariji kernel, jer ne vidim nekog smisla imati 50 kernela u /boot-u i da ih moram ručno preko synaptica brisati, to je glupost. Znam da fedora ima mogućnost definiranja koliko kernela može čuvati, /etc/yum.conf (hvala 4ndy za tip) ali to nije kod nje potrebno.
pingu je napisao/la:Nadam se da postoji neki maksimum (3-10 kernela), nakon kojeg Ubuntu briše najstariji kernel, jer ne vidim nekog smisla imati 50 kernela u /boot-u i da ih moram ručno preko synaptica brisati, to je glupost. Znam da fedora ima mogućnost definiranja koliko kernela može čuvati, /etc/yum.conf (hvala 4ndy za tip) ali to nije kod nje potrebno.
I meni je to glupost da ih slaže poslije svakog update a izbrisati
ga u synpaticu nisam baš ni hrabar ni odvažan kako bi Suko rekao
pa navjerojatnije neko od vas ima već puno kernela pa nek proba ja
ću poslije njega :Djoš ću ja malo guglati pa odlučiti kava
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware